DEÜ'LÜ JEOFİZİKÇİLERDEN DEPREM RAPORU: BÖLGE KALICI DEFORMASYONA UĞRADI
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
DEPREM

DEÜ'LÜ JEOFİZİKÇİLERDEN DEPREM RAPORU: BÖLGE KALICI DEFORMASYONA UĞRADI

Facebook'ta paylaş
25/02/2023 , 19:11:09

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen yıkıcı depremlerin ardından arama kurtarma, sağlık hizmeti, insani yardım ve barınma gibi birçok alanda çalışma yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), depremlere yönelik ön değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaştı. DEÜ’lü uzmanlar, depremlerin yüzey deformasyonlarının araştırılması konusunda önemli bilgilerin yer aldığı iki bölümden oluşan raporda, bölgedeki kalıcı deformasyona ve deprem risklerine dikkat çektiler.

 

Deprem araştırmalarında Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Kahramanmaraş merkezli 7.7. ve 7.6 büyüklüğündeki depremlere yönelik iki bölümden oluşan ön değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaştı. DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından hazırlanan raporun ilk bölümünde, bölgede iki ayrı fay zonunda meydana gelen depremlerin yüzey deformasyonlarının araştırma sonuçları; ikinci bölümünde ise DEÜ Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin değerlendirmeleri kamuoyu ile paylaşıldı.

 

 “CİDDİ YÜZEY HAREKETLİLİKLERİ GÖRÜLDÜ”

Küresel Konum Belirleme Sistemi (GNSS) verilerinden elde edilen bölgeye yönelik sonuçları paylaşan DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oya Ankaya Pamukçu, depremlerin ardından bölgede ciddi yüzey hareketliliklerinin gözlemlendiğini belirtti. Pamukçu, “Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve Elazığ’daki GNSS istasyonlarının Güneybatı’ya doğru, Ekinözü (Kahramanmaraş), Feke (Adana), Tufanbeyli (Adana)’daki istasyonların Kuzeybatı’ya doğru, Gaziantep ve Kilis’teki istasyonların Kuzeydoğu’ya doğru, Adıyaman’daki istasyonun ise Güneydoğu’ya doğru hareket ettiği gözlemlenmiştir” dedi.

 

“KALICI DEFORMASYON GÖZLEMLENDİ”

GNSS istasyonlarında depremin etkisiyle plastik (kalıcı) deformasyon meydana geldiğini belirten Pamukçu, “Bir başka deyişle, depremin etkisinin ortadan kalkmasıyla hareket eden noktalar ilk konumlarına geri dönmemiş; bölge kalıcı deformasyona uğramıştır. 6 Şubat 2023’de meydana gelen 7.7 ve 7.6 depremlerinin, GNSS zaman serilerindeki değişimlerin gözlemlenmesiyle geniş bir bölgede etkili olduğu ortaya konmuştur” şeklinde konuştu.

 

DEPREM RİSKİ

Açıklamalarının devamında belli bölgelerdeki deprem riskine dikkat çeken Pamukçu, “Pazarcık depremine ait Coulomb gerilim analizinden elde edilen sonuçlardan gerilimin azaldığı ve arttığı bölgeleri inceledik. Bu analiz sonuçlarından yola çıkarak, raporda ilgili görsellerdeki kırmızı renkli bölgelere karşılık gelen kuzeydoğuda (Adıyaman, Malatya ve çevresi) ve güneybatıda (Gaziantep ve çevresi) bölgelerinde deprem riskinin yüksek olduğu söylenebilir” ifadesinde bulundu.

 

DEÜ, ilgili raporu kuruma ait web sitesinden de yayımladı. Rapora ulaşmak için; https://haber.deu.edu.tr/on-degerlendirme-raporlari/

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
04/10/2024 , 12:48:42
SAĞLIK
03/10/2024 , 13:32:58
GAZİEMİR
02/10/2024 , 11:53:47
SİYASET
01/10/2024 , 12:26:46
MAGAZİN, YAŞAM, CEMİYET
01/10/2024 , 11:55:15
MAGAZİN ve YAŞAM
01/10/2024 , 11:45:09
SANAT ve KÜLTÜR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin