10 EYLÜL GAZİEMİR’İN KURTULUŞU OLARAK KUTLANMALI
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

10 EYLÜL GAZİEMİR’İN KURTULUŞU OLARAK KUTLANMALI

Facebook'ta paylaş
Kent Konseyi ve Sivil Toplum Platformu’nun düzenlediği panelde eski adıyla Seydiköy’ün 10 Eylül 1922’de kurtulduğu belgelerle işlendi.
14/03/2018 , 00:28:27

15 Mayıs 1919’dan  9 Eylül 1922’yılına kadar Yunan işgali altında yaşayan İzmir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığındaki atlı süvarileri kente girmesi sonrasında semt semt kurtarılmıştı.

 

Türk Bayrağı’nın Kadifekale’ye çekilmesiyle başlayan çatışmalar akşam saatlerine kadar sürmüş ve İzmir Türk Ordusu’nun kontrolüne geçmişti.

 

Genelkurmay Başkanlığı’nın arşivinden çıkan belgelerden de anlaşıldığı üzere aynı gün çekilen Yunan askerlerden bir bölümü Seydiköy’de yeniden toplanmaya başlamışlardı. Yerel Rum halkı geri çekilen Yunan askerlerine ‘kaçmayın savaşın!’ diyerek önlerini keserken bir grup asker kaçarken diğerleri yeniden Türk Ordusu’na saldırmak için hazırlık yapmaktaydı. İzmir’e giren süvari birliğinin kumandanı Yüzbaşı Şerafettin İzmir çevresinde de kontrolü sağlamak için süvarileri bölgeye sevk ederek Buca Belanbaşı ve Oğlananası tarafından Yunan birliğini kuşatma altına aldırdı. 10 Eylül günü çıkan çatışmalarda şehitler veren Türk Ordusu Yunan Birliği’ni ortadan kaldırmış, Yunan askerlerin bir bölümü canını kurtarma telaşı ile Çatalkaya sırtlarından Seferihisar ve Urla’ya kaçışmışlardı.

 

ADD Gaziemir Şubesi tarafından getirilen, Gaziemir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve Gaziemir Kent Konseyi teklifiyle Gaziemir Belediye Meclisi’nde kabul edilen karar ile 10 Eylül resmi olarak Gaziemir’in Kurtuluş Günü ilan edilmesi önerisi bu kez panelde dile getirildi.

 

Oturum başkanlığın ADD Gaziemir Şube Başkanı Cihan Turgay Altınışık’ın yaptığı “Gaziemir’in Kurtuluşu 10 Eylül Olmalı” panelinin konuşmacıları Tarihi Uşakizade Köşkü eski müdürlerinden, tarih araştırmacısı Ahmet Güler ve Arkeolog, araştırmacı tarihçi Ercan Çokbankir’di. Konuşmacılar tarihi gerçekler ışığında 10 Eylül’ün Gaziemir’in kurtuluş günü olarak kutlanmasının milli mücadelede şehit olmuş asker ve gazilere olan bir borç olduğuna da vurgu yaptılar.

 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un da takip ettiği panelde kısa bir konuşma yaparak “Biz tarihin ışığında ve Gaziemir halkının talepleri doğrultusunda gereği neyse onu yapacağız” 10 Eylül’ün Gaziemir Kurtuluşu olarak kutlanma önerisini desteklediğini söyledi.  

 

  

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
21/04/2024 , 16:19:04
GAZİEMİR
21/04/2024 , 15:51:55
SPOR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin