POMAKLAR “TIMRAŞ CUMHURİYETİ”NİN 140.YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
YAŞAM / MAGAZİN

POMAKLAR “TIMRAŞ CUMHURİYETİ”NİN 140.YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR

Facebook'ta paylaş
4 Mart 1878 tarihinde Balkanlarda kurulan ilk bağımsız Türk Devleti;Tımraş Cumhuriyeti’nin kuruluşunu yad eden Türkiyeli Pomaklar Kuşaadası’nda bir araya geliyor.
01/03/2018 , 23:59:31

Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’da çöküş yıllarında ardı ardına bağımsızlığını ilan etmiş olan Yunanistan, Bulgaristan devletleri karşısında kendi varlığını ayakta tutmak isteyen Balkan Türklerini zorda bırakmıştı. Balkanların Osmanlı Devleti hükümranlığında kalmasında büyük rolü oynayan ve geçmişte Anadolu topraklarından göç ederek buraları vatanlaştıran Balkan Türkleri asimilasyon tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

Osmanlı döneminde kullanılan eski hicri takvimine 1293 tarihinde olduğu için halk arasında 93 Harbi olarak adlandırılan 1877’de Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında gerçekleşen savaşta yenilen Osmanlı’nın Balkanlar’daki hakimiyeti son bulmuştu.

Bu savaşın ardından Balkanlar’da varlığını sürdürme mücadelesine giren Balkan Türkleri, 4 Mart 1878 tarihinde Tımraş Cumhuriyeti’ni kurar. Ahmet Timirski, (Tımraşlı) Abdullah Efendi, Hacı Halil Efendi, Kara Yusuf Çavuş ve Hidayet Paşa adlı kişilerin önderliğinde kurulan Tımraş Cumhuriyeti yaklaşık 600 bin kilometre karede yaşamlarını sürdüren Türklerin bağımsız devleti olarak 30 yıl ayakta kalır! Balkanlara başta İngiltere olmak üzere ABD ve bir çok devletin müdahalesi sonrasında daha fazla ayakta kalamayan Tımraşlıların büyük bölümü 1912 yılında Anadolu’ya göç etmek zorunda kalır. Ancak göç etmeyenlerde vardır. Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan ve Güney Rodoplar bölgesinde yaşamlarını sürdüren Türkleri’nde bir bölümü 1924 yılında gerçekleşen Mübadele ile Anadolu topraklarına yerleşirler.(*Ercan Çokbankir/Arkelog ve Tarihçi)

 

İzmir Pomaklar Derneği’de atalarının geçmişte kurdukları Tımraş Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kutlamak ve yad etmek adına dört yıldır 4 Mart tarihini Tıraş Cumhuriyeti’nin Kuruluş Yıldönümü olarak kutlamak adına bir araya geliyor.

 

Türkiye Pomaklar Federasyonu himayesinde İzmir Pomaklar Derneği’nin daveti üzerine Türkiye’nin birçok bölgesinden Pomaklar Kuşaadası’nda toplanıyor.

 

İzmir Pomaklar Derneği Başkanı Gürbüz Öngören davet ile ilgili yaptığı açıklamada “Atalarımız Osmanlı Devleti’nin kaybettiği 93 harbi sonrasında varlığını sürdürmek adına kurudukları Tımraş Cumhuriyeti’ni kurmuşlardı. Daha sonra hep birlikte Milli Kurtululuş Mücadelesi içerisinde yer alarak Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla birlikte yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdurlar. Bizler onları unutmadık. Onları şükranla yad etmek ve gelecek nesillere anlatabilmek adına her yıl 4 Mart’ta Türkiye Pomakları olarak bir araya gelmeye gayret ediyoruz. Bir arada olurken onları anıyoruz. Daha sonra aileler olarak hep birlikte eğleniyoruz”dedi.

 

Öngören Tımraş Cumhuriyeti’nin 140.Yılı için düzenlenecek geceye Avrupa’dan İsmail Musa, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Cumhuriyet Savcısı Taner Şimbil, Gaziemir Kaymakamı Yaşar Dönmez, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Eskişehir, İnegöl, Bursa, Soma, Gönen, Biga, Çan,  Çanakkale, İstanbul olmak üzere Pomak dernekleri başkan ve temsilcileri ve İzmir Balgöç Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy’unda aralarında yer aldığı 600’ün üzerinde davetli topluluğu Kuşadası Fantasia Hotel’de bir araya geleceğini söyledi.

 

 

Faruk akçay
04/03/2018 , 23:27:00
Pomak
Emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum bu işler gönül işi severek yapılır vakit emek harcanır başta dernek başkanı gürbüz öngören ile yön. Kurulunda görev alan tüm arkadaşlar ve destek veren varsa kurum kuruluş şahıslara ayrı ayrı teşekkür ederim gelenek göreneklerimizi yaşatalım
Can Berk
03/03/2018 , 11:37:52
Ne Mutlu Türk Hissedenlere!
En azından Timraş ruhunu, tüm etniklere eşit saygı ve sevgi ortamını yaşatabiliyoruz. Ne mutlu bizlere
Hayri
02/03/2018 , 09:26:06
Yaşam pomak
pomak canakkale can ilyasaga Çiftliği köyü

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin