Vatanım Sensin’de ‘Seydiköy’ vurgusu
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Vatanım Sensin’de ‘Seydiköy’ vurgusu

Facebook'ta paylaş
Kurtuluş Savaşı öncesini işleyen dizinin son bölümünde Gaziemir’in eski adı olan Seydiköy’den de söz edildi.Filmde Mustafa Kemal Atatürk’ün emrinde Kuvayi Milliye namına casusluk yapan Yunan Generali Cevdet gerçeğini ortaya çıkarmak adına Seydiköy cephaneliğinde kendisine tuzak kuruluyor.
02/03/2018 , 00:41:02

Başrollerini Halit Ergenç ve Bergüzel Korel’in oynadığı ve bir çok yetenekli genç sanatçı ve tecrübeli isimlerin oynadığı ‘Vatanım Sensin’ dizisi büyük heyecanla takip edilmeye devam ediyor.

 

Dizide Osmanlı Devleti’nin çöküşü sırasında yaşadığı toprak kayıpları, devlet yönetimine egemen olmaya başlayan çıkarcılık ve servet sahibi olma peşindekii devlet yönetimindeki bürokrat ve askerlerin durumu bir kurgu üzerinden anlatılıyor.

 

İngilizlerin verdiği rüşveti alan bir gurup işbirlikçi Osmanlı Subayı’nın ortaya çıkan servete sahip olmak için, aralarında Albay Cevdet’in de yer aldığı Osmanlı Subayları’nı arkadan vurması ile başlayan dizi film reyting rekoru kırdı. Yaralı olarak kurtulan Albay Cevdet’in Yunanlıların eline esir düşmesi, Yunan hapisanesinde tanıştığı bir vatanseverle birlikte yaptıkları plan ile Yunan Generali’nin gözüne girmesi ve ardından Yunanistan devletinin tarafına geçerek Yunan Generali olarak, işgal edilen İzmir’de görev yapması, ailesi tarafından öldüğü sanılan Cevdet’in Yunan üniformasıyla çıka gelmesi sonrasında meyadana gelen olaylar ve vatan haini ilan edilmesi diziyi takip edenlerin ilgisini çekti. Gerçekte vatansevere olan Cevdet’in üstlendiği ajanlık rolü nedeniyle kendi toplumu tarafından dışlanırken, Yunanlı generalleri zamanla şüpheye düşürmesi filmdeki heyacanı daha da arrtırdı. Cevdet kendi durumunu belli etmeden, Kuvayi Milli’nin ileri gelenleri, Eşref Paşa ve sonraki bölümlerde Dağıstanlı (Çerkez Ethem), İsmet Paşa ve nihayet Mustafa Kemal Paşa ile kurduğu işbirliği seyricinin her bölümünü merakla beklmesine yol açtı.

 

Dizinin Şubat ayının üçüncü haftasında yayınlanan 46.Bölümü’de heyacanla izlenirken, dizi sahnelerinde Seydiköy’e yer verilmesi özellikle Gaziemirlileri oldukça mutlu etti. Gaziemir’in eski adı olan ve Osmanlı dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasından 1960’lı yıllara kadar Seydiköy adının vurgulanması ilçenin ne denli önemli bir geçmişe sahip olduğunu bir kez daha kanıtladı.

 

Türk Ordusu’na ihanet eden Dağıstanlı’nın Albay Cevdt tarfından öldürülmeden önce Yunan İşgal Komutanı’na, Genaral Cevdet’in Türkler adına çalışan bir ajan olduğunu yazan bir bilgi notu ulaştırması filmde işlendi. Yunan Komutanı Filippos, Cevdet’in kendileri için bir hain olup olmadığını ortaya çıkarmak için Seydiköy cephaneliğine gelmesini emreder. Burada İngilziler’den gelen dev top araçlarını gösteren Yunan komutanı, Cevdet’in ilgisini çekmek ve yanlış yapıp yapmayacağını görmek için tuzak kurmuştur. Cevdet zor durumda olan Türk Ordusu’nun zarar görmemesi için topların olduğu binayı havaya uçurmak için bir plan yapar. Gece yarısı bu planını uygulmak üzere Seydiköy cephaneliğine gelen Cevdet’i ileride gizli bir şekilde Yunan Komutanı Filippos izlemektedir. Cevdet içeri girdiğinde son anda kendisini silahını doğrultmuş bir biçimde Yunanlı subayı fark eder. Planını uygulmaktan vazgeçen Cevdet cephanelik dışarı çıkar ve nöbet tutan askerlere motive edecek sözler sarf ettiği sırada O’nu izleyen Yunan Komutan Filippos şüphesinin boşuna olduğunu düşünerek Cevdet’i affeder.

 

            

Varol ZENGİNOBUZ
25/02/2018 , 23:05:25
seydiköylüyüm
Vatanım Sensin’de Gaziemir’in eski adı olan Seydiköy’den de söz edilmesini duymaktan ,nüfusumda doğum yerim SEYDİKÖY yazan bir yurttaş olarak gurur duydum....Seydiköy ve civarı Türk hakimiyetine halk arasında Aydınoğulları Beyliği'nin kurucusu ve Umur Paşa olarak tanınan, Aydınoğlu Gazi Umur Bey döneminde geçmiştir....1530 tarihli "tapu tahrir defterinde Seydiköy'ün Konya'dan göçmüş Yörük boyları tarafından kurulmuş olduğuna işaret etmektedir....Kavala'dan mübadil olarak getirilip iskan edilen yaklaşık 2.500 kişi (529 aile) Seydiköy'ün yeniden imar ve inşası bakımından önemli rol oynamıştır..... Hatırlanması dileklerimle.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
26/04/2024 , 10:14:08
AKTÜEL
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin