HAVAMIZI TEMİZ TUTMADIKÇA KOAH SİNSİCE ARTACAK
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

HAVAMIZI TEMİZ TUTMADIKÇA KOAH SİNSİCE ARTACAK

Facebook'ta paylaş
19/11/2017 , 10:05:28

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada 64 milyon insanı etkileyen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığındaki (KOAH) artışa dikkat çekti.

 

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan hastalığın, ülkemizde yetişkin nüfusun yüzde 10 ila 20’sinde görüldüğünü aktaran İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sertoğullarından hastaların oluşan akciğer hasarı sonucu tam olarak iyileşmeyen hava yolu darlığı ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

“KOAH olduğunun farkında değiller”

Doç.Dr. Sertoğullarından, “Hastalık öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı ile kendini göstermektedir. Bunun yanında hastalığın tanımlanmasında çok farklı özelliklerle karşılaşmaktayız. Bu farklı görünümler hastalığın tanınmasında algılanmasında zorluklar oluşturmaktadır.  Yapılan araştırmalarda her on KOAH hastasının yalnızca birinin tedavi için doktora başvurduğu belirlenirken, 5 milyon hasta içinden sadece 300 ila 500 bin civarında bir kesimin KOAH olduğunun farkında olduğu anlaşıldı. Farkında olunmadığı için tanı ve tedavi alamayan çok sayıda hasta var.” dedi.

“Tütün ürünlerinden uzak durun”

KOAH hastalarının yüzde 90’ının tütün ürünleri kullandığını veya dumanına maruz kaldığını belirten İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sertoğullarından, bazı meslek gruplarında (maden, metal, odun, kâğıt, tahıl, çimento, tekstil işçiliği vb.) toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmanın da hastalık için risk oluşturduğunu kaydetti.  “Toplumlarda yaygın sigara içilmesi sonucu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2030 yılında dünyada 3. en sık ölüme yol açacak hastalık olacağını tahmin etmektedir. Tamamen önlenebilir olan bu amansız hastalık, çok yüksek meblağlarda sağlık harcamasına, iş gücü ve mutlu bir yaşamdan kayıplara yol açmaktadır. Örneğin zamanla oluşan akciğer kayıpları nedeni ile kişiler iş, seyahat ve hareket kayıplarına maruz kalıyor. Dünyada 64 milyon KOAH hastası olduğu, her gün saatte 250, yılda yaklaşık 3 milyon ölüme yol açan bu hastalığı kimse hafife almamalıdır. Sinsi olarak ilerleyen bu hastalığa karşı vatandaşlarımızın akciğer ile ilgili yaşadıkları rahatsızlıklarında mutlaka göğüs hastalıkları hekimlerine başvurmaları gerekir. Üfleme testi (spirometri) ile hava yolu darlığı saptanabilir. Gerekmesi halinde Akciğer filmi, kan oksijen seviyesi ölçümü ve bazı kan ve egzersiz testleri tanı ve tedavide yardımcı tetkiklerdir" diye konuştu.

“Havamızı temiz tutmadıkça KOAH sinsice ilerleyecek”

2002 yılından itibaren tüm dünyada KOAH’a karşı bilinç oluşturmak için farklı temalarla vurgu yapıldığını, bu yıl ki temanın ‘’KOAH’ın Yüzleri ‘’ olduğunu da kaydeden Doç.Dr. Sertoğullarından,  yaşanılan şehrin hava kalitesinin KOAH hastalığına neden olabileceğini veya hastalığın seyri ve atakların sıklığında etkin rol oynayabileceğini söyledi. Doç.Dr. Sertoğullarından, “Hastaların yaşamını kolaylaştırmak için sigarayı bırakmaları, düzenli egzersiz yapmaları, doğru beslenmeleri, nefes egzersizleri yapmaları ve doktorlarıyla sürekli iletişim halinde olmaları gerekiyor.  Gelecek nesillerimiz için de ev içi ve dış ortam havasının  korunmasına el birliği içinde katkı sunabiliriz ve sunmalıyız. Hava kirliliğinin azaltılmasında en etkili yöntem güneş enerjisi, jeotermal ve rüzgâr gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanımıdır. Tütün dumanı, fabrika bacalarından çıkan atık gazlar, trafikteki arabaların egzozlarından çıkan gazlar, kömür, odun gibi fosil yakıtların bilinçsiz kullanımı havamızı kirletmeye devam ettikçe KOAH sinsi ve ölümcül ilerleyişini sürdürecektir.” şeklinde konuştu.

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
15/04/2024 , 11:27:01
AKTÜEL
15/04/2024 , 11:21:27
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin