Mübadil, Göçmen kardeşliği
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

Mübadil, Göçmen kardeşliği

Facebook'ta paylaş
17/11/2017 , 09:47:40

Seydiköylüler Derneği yönetimi, Balkan Göçmenleri Derneği İzmir Şube’sine nezaket ziyaretinde bulundu.

Türkiye Milli Kurtuluş Savaşı sonrasında Yunanistan’ın ısrarı neticesinde her iki ülke arasında yaşanan mübadele (nüfus değişimi) sonrasında Kavala, Korcu Drama, Selanik ve çevrelerinden göç eden toplam 463 bin 549 Türk ülkenin çeşitli bölgelerine yerleştirildiler. İzmir’e yerleştirilen 31 bin 502 mübadilden bir bölümü Çamdibi semtine bir bölümü de Seydiköy’de ikamet verildi.

Seydiköy’e yerleşen aileler o günlerden günümüze adet ve egeleneklerinin önemli bir bölümünü muhafaza ederken kültürlerini gelecek nesillerede aktarabilme adına 2010 yılında dernekleştiler. Gaziemir’in eski yerleşim adını dernek ismi olarak tescil eden Seydiköylüler Derneği geçtiğimiz günlerde 3.olağan genel kurulunu gerçekleştirdiler.

Gaziemir bir yandan geçmişte yaşadığı mübadil göçü benzerini bu kez 1984 yılında dönemin Bulgaristan rejimi tarafından ülkesinde yaşayan, uyguladığı asimilasyon ve baskılarıyla soykırım tehlikesiyle karşılaşan  Türkler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kapılarını açması sonucu 345 bin 960 kişi Türkiye’yenin çeşitli bölgelerine yerleştirildiler.

Türkiye çapında çeşitli isimler adı altında dernekleşen Balkan Türkleri, zaman içerisinde Bulgaristan’da yaşanan rejim değişimi ve demokratik hayata geçiş ile birlikte kültürel hakların önemli bir bölümünü elde etme başarını gösterdiler.

Bulgaristan Türkleri, ülkemizde kurdukları dernekler ve bu dernekler arasında önemli etkiye sahip Balkan Göçmenleri Derneği şubeleriyle her iki ülke arasında bağların güçlenmesinde öncü rolü oynadı.

Seydiköylüler gibi Gaziemir’in eski adıyla Sarnıç Beldesi’ne yerleşmiş olan 1989 göçmenleri daha önce Sarnıç Köyü’ne yerleşmiş bulunan Balkan muhacirleriyle uyum içerisinde kardeşçe yaşıyorlar.

Olağan genel kurulunu geride bırakan Seydiköylüler Derneği yönetimi, yine genel kurulunu tamamlayan kardeş Balkan Göçmenleri Derneği İzmir Şubesi’ne bir nezaket ziyaretinde bulundu.

Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari ve yönetim kurulu, Balgöç İzmir Şube Başkanı seçilen Abdurrahman Nursoy ve yönetimine hayırlı olsun temennilerini iletirken güzel bir kardeşlik örneği seriglediler.

Bu kardeşliğe bir katkıda Gaziemir Gençlik Spor’dan geldi. Yeşil Beyazlar’ın flamasını İzmir Şube Başkanı Nursoy’a takdim eden dernek başkanı Süvari “Gaziemir hepimizin göz bebeği. Kültürel birlikteliğimizi sporla bütünleştimek bu kardeşliği dahada sağlamlaşmasını sağlıyor”dedi.

Seydiköylüler Derneği ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Balgöç İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Nursoy birlikte bir çok etkinliği gerçekleştirebileceklerinin altını çizdi.     

 

  

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin