SIĞINANLAR, SIĞINILANLAR!
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
AKTÜEL

SIĞINANLAR, SIĞINILANLAR!

Facebook'ta paylaş
Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin Antalya’da düzenlediği ‘Göç ve Mülteci Farkındalık Semineri’nde ülkemizin yaşadığı ve üstesinden gelmeye çalıştığı Sığınmacıların trajik durumu tartışıldı.
15/11/2017 , 13:41:37

Her şey yolunda gittiğine inanıldığı bir anda peşi sıra patlatılan bombalar ve beraberinde gelen kaos!

Yıllarca iç içe yaşanıldığı halde birden bire hatırlanan alt kimlikler ve bunun üzerine kurgulanan grup çıkarlarının kanlı mücadelesi ve beraberinde gelen iç savaş…

Yıkık bir ülke ve 5 milyon insanın trajik yaşam mücadelesi…

Hedefi belli emperyal devletlerin önce kışkırttığı, ardından birbirine düşürdüğü insanların önemli bir bölümünün kabul etmediği, taraftarı olmadığı bir travmadan kaçışın hikayesi…

Suriyeliler başta olmak üzere bugün Türkiye başta olmak üzere, Pakistan, Lübnan, İran, Uganda ve Etopya’ya sığınan insanlardan söz etmenin;

Sığınanların sığındıkları ülkelerin her şeye rağmen insanlıktan payını alan toplumlarından söz etmenin tamda sırasıdır artık!

Sorunun tespitini sonraya bırakan, yüküne, berberinde gelişecek sorunlarını o anda göz ardı etmenin tüm acemiliğine rağmen ‘önce insan’ diyen bir Türkiye ne mutlu ki var!

İnsanlığın henüz bitmediğini kendi imkansızlığına aldırmaksızın ekmeğini paylaşan bir Anadolu toplumu var!

Tüm garibanlığına karşın el açan bir Pakistan, yıllarca iç savaşlarla boğuştuğu halde hala ayakta kalabilen bir Lübnan var. İran var. Afrika’da bir Uganda ve Etopya var.

Bir de diğerleri var (!)

Bugün dünya emperyal devletlerin yarattığı kaosların neticesinde yaratılan trajedileri, insanlık adına saran bir elin parmaklarını geçmeyen devletlerin tarihe not düştüğü etik dersler var!

Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin Antalya’da düzenlediği ‘Göç ve Mülteci Farkındalık Semineri’nde ülkemizin yaşadığı ve üstesinden gelmeye çalıştığı Sığınmacıların trajik durumu tartışıldı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu temsilcileri; aralarında Yerel Haberci’nin de bulunduğu Türkiye’nin yedi bölgesinden gelen basın mensuplarına önemli bilgi paylaşımlarında bulundu. Soruları yanıtladı, çözüm önerileni dinledi.

Antalya’da toplantılarında çıkan ortak sonuç Türkiye başta olmak üzere sığınmacıların yaşam kaygılarını sonlandıran ülkelere başta Birleşmiş Milletler ve BM’nin daimi temsilcileri başta olmak üzere sorunları önce üreten sonrada ürettikleri sorunları yüzleşmekten ve sorumluluk almaktan kaçınan batılı ülkeler sığınmacılara olan insani sorumluluklarını artık yerine getirmek mecburiyetindeler!

Türkiye bugün Eylül 2017 kayıtlarına göre 3 milyon 256 bini Suriyeli, 145 bini Afgan, 140 bini Irak, 32 bini İran, 4 bini Somali ve 9 bini diğer ülkeler olmak üzere 3,5 milyonu aşan sığınmacılara ev sahipliği yapmaktadır.

Her türlü imkansızlığını üzerinden gelerek ülkesinde sığınmacılara Türkiye bugün 30 milyar dolar kaynak harcarken, kendisinin de dahil olduğu ve pay aktardığı Birleşmiş Milletler Mülteciler Fonu’ndan 450 milyon dolar gibi oldukça komik bir rakamla Türkiye’deki sığınmacılara destek olmuştur. Avrupa Birliği’nin söz verdiği 6 milyar dolar kaynağın ne zaman aktarılacağı ise belli değildir.

Türkiye’nin sığınmacılara ayırdığı kaynağa destek olma sorumluluğuna erişemeyen BM ve onun egemen ülkeleri tüm duyarsızlıklarını unutarak kendi yardım ve yöntem dayatmalarında ise hiçbir sınır tanımadıklarını da ortaya koymaktadırlar.

Türkiye ve Türkiye kadar duyarlı, insanlıktan nasibini alan ülkelerin kendi sosyal kurumlarını ve sivil toplum örgütlenmelerini ortaya koyma ihtiyacı da ortadadır. Türkiye’nin dünyaya örnek olacak insan kaynağı ve imkanı yeterlidir.          

Haber Yazarı

Haberci Adı: Türker Küpcük

Varol ZENGİNOBUZ
15/11/2017 , 22:49:04
sığdırabilirmiyiz
Yirminci yüzyılda savaşların ve savaş araçlarının yıkım gücünün bir önceki yüzyıl ile mukayese edilmeyecek şekilde artması ile yıkımlar ve insani dramlar geometrik şekilde artış göstermiştir. Buna paralel olarak sığınmacı ve mülteci durumuna düşen milyonların, daha insani şartlar altında, zulüm korkusu olmaksızın yaşayacakları bir ülke bulmaları, uluslararası toplumun ve uluslararası hukukun da önemli sınavlarından biri haline gelmiştir. İnsani boyutu ve dramları ağır basan mülteci ve sığınmacı kavramlarının içinin doldurulması, karşılaşılan sorunun devasa boyutu nedeniyle ulusal hukuk sistemlerinin ve tek bir ülkenin değil, uluslararası toplumun ve uluslararası hukuk sisteminin üzerine düşen bir görev olmalıdır.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin