TARHANA ÇORBASINI NASIL TERCİH EDERSİNİZ?
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

TARHANA ÇORBASINI NASIL TERCİH EDERSİNİZ?

Facebook'ta paylaş
05/11/2017 , 19:32:28

Kış yemek sofralarının eşsiz tadı Tarhana çorbasını bilmeyen yoktur her halde! 

"Bizim eve hiç tarhana girmez ve pişmez" diyen kaç hane vardır peki?!

İşin ehlilerinin yaptığı tarhananın tadı da bir başkadır yani..

Anadolu'nun bir çok köşesinde yapılan ve yapımı içerisindeki domatesi, salçası, biberi, tarhana otu ve güneşi nedeniyle tadı yöreye göre ve pişirme şekline göre değişen eşsiz tadı dünyanın başka yerinde bulmak pek bulmak mümkün olmaz! Tabi orada bir Anadolu insanı yoksa! Varsa sorun yok. Dolabının bir köşesindeki cam kavanozun birinde ailesinin memleketten gönderdiği Tarhana vardır büyük bir ihtimalle! Gurbet elde özellikle Avrupa'nın bir ülkesinde tarhana çorbası krizine giren biri, pekala vize aranmayan vatandaş imtiyazından yararlanarak komşu ülkedeki akrabasının yanında soluğu alanlar hayli fazladır!

Övünmek gibi olmasın ama Tarhana bizim Ege'de sanki bir başka güzeldir. Diğerlerinden bir adım önde gibidir...

Eski bayramlar gibi eski tarhanalarda özlenir. Özlenen o günün ekolojik koşullarının yanı sıra bir de yitirdiğimiz yakınlarımızdır aslında..

Çocukken köye gittiğimde Anneannemin yaptığı tarhanayı o gün hangi beğeni ve duyguyla yediğimi bilemesem de ilerdeki zaman dilimlerinde o tarhananın tadının damağımda kaldığı gerçeğidir.

Anneannemin tarhana çorbasını pişirme tekniği farklıydı. Kendi elleriyle yazın kuruttuğu tarhanayı pişirirken içine ne yağ nede renk vermesi için salça! Tarhanaya su ilave edip kaynatır daha sonra bakır tasın içine koyardı. Daha sonra tarhananın üzerine yemek kaşığının yarısı ile halis zeytinyağı gezdirmesi yeterliydi. Yanında biraz sert ekşi mayalı tam buğday ekmeği, biraz acımsı tatlı hurma dediğimiz zeytin ağacından kendini bırakmış elleme zeytin ile Tarhanayı kaşıklamak damak zevkinizi doruğa ulaştırırdı.

Elbette kendimde, eşimde, dostlarda çok güzel tarhanalar pişirdik yedik afiyetle! Ama yine de      o tarhana çorbası ve sevgili anneannemde hala gözümde tüter durur yıllarca! Nur içinde yatsın.

Çocuklarımıza kışın mümkün oldukça tarhana yedirmemiz onların bağışıklık sistemini güçlendirmesine katkı verecektir.

Mutlu, keyifli sofralar!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBETON'daki bayramlaşmaya katılarak kentin tamamında asfaltlama işlerini yürüten personele teşekkür etti.
20/08/2018 , 11:46:23
AKTÜEL
Eşrefpaşa Hastanesi, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara sağlıklı beslenme önerisinde bulundu. Sindirimi zor bir besin olan “etin” bayramda doğru ve dengeli tüketilmesi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuğçe Kahraman, "5 yemek kaşığı kavurma tükettiğiniz zaman 520 kalori kadar bir enerji, 42 gram kadar da yağ alıyorsunuz. Ancak etleri haşlama veya ızgara olarak tüketirseniz, 300 kalori ve 10 gram yağ alıyorsunuz" dedi. Kahraman, etlerin tereyağı veya kuyruk/iç yağ koyulmadan, kendi suyunda ve kısık ateşte pişirilmesini önerdi.
20/08/2018 , 00:28:53
YHA LEZZET MEKAN
Çoker ve Eray Aileleri, biricik çocuklarını evlendirmenin mutluluğunu yaşadı.
20/08/2018 , 00:24:24
YH KULÜP MAGAZİN
Gaziemirli Abacı ve Kahyaoğlu aileleri evlatlarını nişanladı.
19/08/2018 , 12:13:22
YH KULÜP MAGAZİN
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol yaşanan ekonomik krize ve tasarruf kesintilerine rağmen Kurban Bayramı öncesi çalışanların maaşlarını dağıttı.
17/08/2018 , 21:53:23
GAZİEMİR
İzmirliler Kurban Bayramı süresince, Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu ulaşım araçlarıyla "yüzde 50 indirimli", mezarlıklara da "ücretsiz" seyahat edecek. Mordoğan ve Foça seferlerinin aktarmasız yapılabilmesi için iki gemi birden kaldırılacak. 22-26 Ağustos tarihleri arasında uygulanacak deniz programında Yassıcaada seferleriyle Foça-Mordoğan arasında direkt seferler de var.
17/08/2018 , 20:57:46
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Eşrefpaşa Hastanesi, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara sağlıklı beslenm...
Köşe Yazarları
1965 yılında İzmir doğdu. İlköğrenimini İnkılap ve Eşrefpaşa Ömer Lütfü Aka...
1961 Yılında İzmir'de (Seydiköy) doğdu.İlköğrenimini Yahya Kemal Beyatlı ve...
14.11.1973 tarihinde İzmir'de doğdu. İlk, Orta ve Lise eğitimimi İzmir'...
Editörün Seçtikleri
Eşrefpaşa Hastanesi, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara sağlıklı beslenm...
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin