9 Eylül ve Gaziemir. Topbaş, amatör ligler
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

9 Eylül ve Gaziemir. Topbaş, amatör ligler

Facebook'ta paylaş
12/05/2021 , 12:20:07 Hit: 392

İngiltere'nin desteğiyle 15 Mayıs 1919'da Yunan ordusunun işgal ettiği İzmir tam 1086 gün (3 yıl 3 aydan fazla) süren bir zulüm yaşadı.

Birinci Dünya Savaşı'nın son bulmasının ardından İtilaf Devletleri Anadolu'da ilk işgal ettiği ve yine düşmana karşı İlk Kurşun'un atıldığı kentin adıdır İzmir!

Yunan Ordusu'nun ayak bastığı Pasaport İskelesi'nin önünde kendini feda ederek Milli Mücadele'nin fitilini ateşleyen ve şehit edilen Gazeteci Hasan Tahsin'in yaşadığı kenttir İzmir!

İlk Kurşun sonrasında düştüğü gaflet uykusunun silkinerek uyanan Türk Milleti'nin Milli Mücadele ateşinin yakıldığı kentin adıdır İzmir!
9 Eylül 1922 tarihi, atlı süvarileri ve piyadeleriyle kente giren Mustafa Kemal Paşa'nın Başkomutanlığı'nda Türk Ordusu İzmir'i düşman işgalinden kurtulduğu tarihtir!
İzmir'in 9 Eylül'deki Kurtuluşu sırasında verdiği onlarca şehidi gazisi vardır. O kahramanlar bugün Halkapınar Şehitliği'nde, Narlıdere Şehitliği'nde ve Kadifekale Şehitliği'nde yatmaktadır.

Ruhları şad olsun!

Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şehit ve gazilerimizin aziz hatıralarını yaşatmak ve minnetle anmak bugünün nesillerinin asli ve manevi borcudur.

Evet İzmir'in kent merkezi 9 Eylül'de kurtulurken Türk Ordusu'nun nahiyelerle birlikte kente egemen oluşu bir sonraki günlere nasip olmuştur.

Nitekim Gaziemir'in Yunan işgalinden kurtuluşu 10 Eylül'de gerçekleşmiştir.

Gaziemirli tarihçi, Arkeolog Ercan Çokbankir'in araştırmalarından ve devlet arşivlerinde de bu bilgi doğrulanmıştır.

Seydiköy ve Gaziemir istasyonlarından bindirildikleri trenlerle Pasaport'ta Yunan ordusunun İzmir'e ayak bastığı gün yapılan törenlere katılan yerli Rumlar, aradan geçen üç yılın ardından bu kez onların kenti terk etmelerini içlerine sindirememişlerdi. Hızla kendilerini İzmir Körfezi'nde bekleyen gemilere yetişmek üzere Alsancak'a trenle ulaşmaya çalışan Yunan askerleriyle Rumlar arasında arbedeler yaşanmıştı. Yerli Rumlar askerin kalmasını ve mücadele etmesini isterken bunu başaramayınca kendileri gelecek Türk Ordusu ile savaşmayı dahi göze almışlardı.

Ancak bu beyhude mücadeleleri 10 Eylül'de sonuçsuz kalmış ve Türk Ordusu yüz yılı aşkın bir süredir alayının bulunduğu Gaziemir'e yeniden egemen olmuştu.

Gaziemir'deki tarihi askeri alayı da düşman işgalinden kurtulmuş ve burada yeniden konuşlanmıştı.

Kurtuluşun ardından ve sonraki dönemlerde de Mustafa Kemal Atatürk Gaziemir'de askeri alaya büyün önem verdiğini yaptığı ziyaretlerle ortaya koymuştur.

Kurtuluş Günleri'nde Gaziemir'in Kurtuluşu'nun ve Ata'nın da önemsediği Gaziemir Alayı'nın hatırasını yeni nesillere aktarılmasına önem verilmesi gerekir.

Gaziemir Halkı kurtuluşu olan 10 Eylül törenler, paneller ve şenliklerle kutlamalı, Atatürk'ü, şehit ve gazilerimizi yâd etmelidir.

İstanbul'da Topbaş'ın istifası…

Yerel Haberci'nin 153.sayısının yayına hazırlandığı zaman diliminde ajanslara düşen haberle İstanbul'un üç dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Kadir Topbaş'ın görevinden ayrıldığı anlaşıldı. Topbaş görevinde ayrıldığını yaptığı basın toplantısında ifade etse de yaptığı çelişkili açıklamalar ve siyasi kulislere yansıyan bilgilere göre aslında partisi tarafından görevinden el çektirildiğini de teyit etmiş oldu.

Son seçimde 4 milyon 96 bin 221 İstanbul seçmenin oyunu alarak büyükşehir belediye başkanı seçilen bir kişinin görev süresini doldurmasına 1,5 yıldan fazla süre olmasına karşın istifa etmiş ya da ettirilmiş olmasının, normal süresi olarak, 2019 Mart'ında yapılacak yerel seçimlere etkisi olacaktır.

Bu istifa ya da el çektirme depreminin artçı sarsıntıları olması işin doğasındandır. Topbaş'ın istifa sürecinin bir benzerinin İzmir'in ilçe belediyelerinde de yaşanması beklentiler ve gelen kulislerin arasındadır. Piyango hangi Ak Partili ilçe belediye başkanına rastlayacağını önümüzdeki süreç ortaya koyacaktır.

2018'in 15 Temmuz'unda belediye seçimlerini öne alınması siyasi senaryolarının konuşulduğu bugünlerde, yerel seçimlerde adaylık sürecini, halk deyişiyle özetlersek, bu pilav daha çok su kaldıracaktır.

Gaziemir Gençlik yine yeniden

Bu köşe yazısı yayına hazırlandığı sırada İzmir Süper Amatör Lig Beyaz Grup maçları henüz başlamamıştı.

Lige yeniden şampiyonluk hedefi ve umuduyla giren Gaziemir Gençlik Spor yeni sezona sıfır km yeni bir takımla mücadele edecek. Takımın başına gelen Özkan Kılıç sportif altyapısı belli olan genç bir hoca. Daha önce çalıştırdığı Altay U 19 eskilerin deyimiyle siyah beyazların B takımında ulusal ve uluslar arası alanda önemli başarılı olmuş bir isim. Bunun yanında amatör liglerde ilk kez, bir teknik sorumlu olarak görev alacak. Şansa ve zamana ihtiyacı olacak. İlk maçını Çeşme Belediyespor ile oynayacak Yeşil Beyazlara yeni sezonda bol şans diliyorum. Gaziemir Gençlik üzerinde yapılan her türlü haklı veya haksız eleştirilere rağmen ilçenin futbol dalında dört sezondur lokomotifi durumunda.

Adını ve sahibi güncelleyen Gaziemir FK, eski Gaziemir Gücü'nün iskeletinden ve Gaziemir Aktepe Hoyranspor oluşturulan Sarnıç Gençlik, Gaziemir Gençlerbirliği, Gaziemir Onur Spor ve son anda bunlara dahil olan Gaziemir Seydiköy Spor'da 1.Amatör kümede mücadele verecek. Bu kulüplerin tek şansızlığı hepsinin aynı grupta oynuyor olmaları…Bakalım içlerinde süper amatör lige çıkan olacak mı? Gaziemirli futbolseverlerin ümidi ilçedeki takımların mücadele ettikleri liglerde güçlü be başarılı olmaları!

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25 Hit: 392
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17 Hit: 392
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47 Hit: 392
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50 Hit: 392
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00 Hit: 392
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00 Hit: 392
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin