BELEDİYE BAŞKANININ DA GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANMADIĞI, GAZİEMİR BÜTÇESİ MECLİSTEN GEÇTİ
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

BELEDİYE BAŞKANININ DA GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANMADIĞI, GAZİEMİR BÜTÇESİ MECLİSTEN GEÇTİ

Facebook'ta paylaş
11/10/2023 , 18:07:29

Gaziemir Belediyesi’nin 2024 yılı gelir-gider bütçesi belediye meclisinin ikinci toplantısında oy çokluğu ile kabul edildi. 2024 yılında Gaziemir Belediyesi’nin toplam gelirlerinin ve giderlerinin 1 milyar 350 milyon lira olması öngörüldü. Ak Parti meclis grubu ve MHP meclis üyesi, gerçeklerden uzak olarak hazırlandığı gerekçesiyle bütçeye ret oyu verdi. Bütçe komisyon başkanı CHP’li üye Lütfü Özcan ise geçen yılın bütçesine oranla yüzde 100’lük bir artış sağlandığını ifade etti. Oturumu yöneten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’da bütçenin 1 milyar 350 milyon lira olarak belirlendiğini ifade ederek “ 1 milyar liralık gelir gelirse dua edeceğim” dedi. 2024 bütçeci mecliste çoğunluğu bulunan CHP meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Oturuma katılan bağımsız üye İbrahim Özkara’da bütçeye evet oyu verdi.  

SON BEŞ YILLIK BÜTÇELERDE HEDEFLENEN RAKAMLAR TUTMADI

2024 yılı gelir-gider bütçesi her ne kadar 1 milyar 350 milyon lira olarak bağlanmış olsa da son beş yıllık bütçelerin gerçekleşeme oranı ise hayli düşük.

Önceki bütçelerde olduğu gibi gerçekleşen bütçe rakamlarının büyük bir bölümü personel giderleri ve yönetim giderlerine harcandı. Fen işleri, park ve bahçeler gibi belediyenin en önemli hizmet üretimi yapan müdürlükleri bütçe kullanımı diğer müdürlüklerin oldukça gerisinde kaldı.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın göreve başladığı 2019 döneminde bütçe gerçekleşme oranı yüzde 82’yi yakalasa da sonraki yıllarda bu yüzde 68’e kadar geriledi. (2019 bütçesinin ilk 4 aylık döneminde Ocak- 31 Mart arasında Halil İbrahim Şenol belediye başkanı olarak görev yapıyordu.)

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda döneminde yapılan 2020 bütçesi (dönem sonunda) yüzde 74, 2021 bütçesi yüzde 66, 2022 bütçesi yüzde 76, 2023 bütçesi ise yüzde 68 oranında gerçekleşti.

Son dört yıllık bütçe gerçekleşmeleri (ortalaması) dikkate alındığında 2024 yılı bütçe gerçekleşmesinin yüzde 71 olması bekleniyor. Belediye meclisinin kabul ettiği 2024 bütçesinin 1 milyar 350 milyon lira olarak belirlenmesine karşın bu rakamın (2024 sonu itibariyle) 958 milyon 500 bin lira seviyesinde kalması bekleniyor.

2024 BÜTÇE GÖRÜŞME NOTLARI:

Gaziemir Belediye Meclisi’nin Ekim ayı ikinci olağan toplantısının en önemli gündemi 2024 gelir-gider bütçesinin karara bağlanmasıydı.

Gaziemir 2024 yılı gelir gider bütçesi ve 2024 Yılı Performans Programı görüşüldü. Gaziemir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü İrfan Yapar, yaptığı sunumla 2024 yılı performans programı ve bütçe tasarısı hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Yapar’ın verdiği bilgilere göre 76 performans hedefi ile 78 proje ve faaliyet hedeflendiğini, hedeflerin hayata geçirilmesi için 1 milyar 350 milyon lira ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Performans Programı ve bütçe ile CHP Grubu’nun görüşlerini Grup Başkanvekili İzel Zenginobuz ve Lütfü Özcan; AKP Grubu'nun görüşlerini Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ile Ali Gönen; MHP Grubu’nun görüşlerini ise Aydın Kemahlı açıkladı.

CHP adına ilk olarak söz alan Lütfü Özcan, "Rakamlar ile bütçe açıklandı. Umuyoruz ki planladığımız gelirlerimize ulaşırız. Geçen yılın bütçesine oranla yüzde 100'lük bir artış var” dedi.

AK Parti adına bütçe görüşmeleri için söz alan Ali Gönen, “Performans programları belediyenin yapmak istedikleri ve nasıl yapacakları ile ilgi çalışmanın bütünü. Ne kadar başarı oldukları ve hangi kaynaklarla nelere ulaşabildikleri ve neleri yaptığı yönünde önemli bir program. Burada gelinen noktaları inceledik. Mevcut performans raporu inandırıcılıktan çok uzak duruyor. Bunun gerçekleşmesi konusunda endişelerimiz var. Geçen yılın bütçesi 630 milyon TL'di. Bu yıl 1 milyar 350 milyon olarak belirlenmiş. Yüzde 114 gibi bir artış söz konusu. Fen İşleri Müdürlüğünün Bütçesine baktığımızda 155 milyonluk bütçe 350 milyon TL'ye çıkıyor. Bu çok yetersiz bir artış. En çok icracı müdürlüğün bütçesinin daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum. İnceleme sonrası Gaziemirlinin yaşam kalitesinin yükselmesi noktasında bir çalışma göremedik. Bu nedenle performans ve bütçeye ret oyu vereceğiz" ifadelerini kullandı.

AK Parti'den söz alan Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Belediye seçimleri 5 yılda 1 yapılıyor.Belediyeler performans programlarını açıklıyor ve hizmetleri gerçekleştirmek adına adımlar atılıyor. Bir sonraki dönemde muhtemeldir birçoğumuz burada olmayacağız. Yeni gelen arkadaşlara da başarılar diliyorum. Benim temennim umarım ki emekçi kardeşlerimizin haklarının verilmesi" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Necati Kırmaz kalemlerde artış olmasına rağmen enflasyona dikkat çekerken, "Geçtiğimiz yıllardaki Fen İşleri'nin bütçesini kıyaslama istiyorum. 24 milyonmuş, 63 milyona çıkmış 2024 bütçesinin 263 milyona çıkmış Yatırım kalemlerini her yıl arttırıyoruz. Yüzdeler artırmakla daha fazla hizmet, yatırım yapıyor muyuz emin değilim.

MHP Grup Başkanvekili Aydın Kemahlı  bütçeye inanmadıklarını belirtirken, "Bende inceledim dağıtılan kitapçıkları.Bazı sayfalar birebir aynı sadece rakamlar farklı. Performans programı, her zamanki gibi hedefler aynı. Rakamlar değişik sadece. Biz şimdiden seneye burada oluruz olmayız ancak geleceklere Allah yardım etsin. İnanmadığımızdan bütçeye kaynaklı ret vereceğiz" dedi.

   

 

  

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
27/04/2024 , 10:36:53
SİYASET
26/04/2024 , 10:14:08
AKTÜEL
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin