Belediye yönetiminin talebine CHP meclis grubundan veto! Gaziemir Kent Konseyi yerinde kalacak.
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

Belediye yönetiminin talebine CHP meclis grubundan veto! Gaziemir Kent Konseyi yerinde kalacak.

Facebook'ta paylaş
04/10/2022 , 12:09:07

Gaziemir Belediye Meclisi 2022 Ekim ayı olağan toplantısı da beklendiği gibi yine hareketliydi. Divan kurulunun CHP’li asil ve yedek üyeleri görevlerinden istifa etti. Önergelerinin oturumu yöneten meclis başkanı Halil Arda tarafından gündeme dahi alınmamasını protesto eden Ak Parti ve MHP meclis grupları meclis salonunu terk etti. Belediye yönetiminin ısrarı ile Eylül ayı son toplantısında gündeme gelen ve komisyona havale edilen Gaziemir Kent Konseyi’ne tahsis edilen yerden çıkarılmasını öngören madde ile ilgili hukuk komisyonun jet hızıyla olumlu rapor verdiği önerge, CHP meclis grup kararı neticesinde meclis genel kurulunda oy birliği ile ret edildi. 3 yıl önce yine meclis genel kurulu tarafından Gaziemir Kent Konseyi’ne yer tahsisini içeren öneriyi inceleyen hukuk komisyonu hazırladığı raporda olumlu görüş bildirmiş ve meclis genel kuruluda önergeyi oy birliği ile kabul etmişti. 3 yıl sonra belediye yönetiminin ileri sürdüğü gerekçelerle bu kez yer tahsisinin iptali yönündeki önergesini inceleyen hukuk komisyonu bu kez yer tahsisini sakıncalı buldu(!) ve yer tahsisinin iptali yönünde görüş bildiren raporunu meclis genel kuruluna taşıdı. CHP meclis grup toplantısında da görüşülen önergenin ve hukuk komisyonunun aksi yönünde söz konusu önergenin ret edilmesi yönünde grup kararı alındı. Meclis genel kurulunda görüşülen önerge oy birliği ile ret edildi. Öneriye hukuk komisyon üyeleri de kendi hazırladıkları komisyon raporunun aksine oy kullanmış oldu.    

 

Gaziemir Belediye meclisinin 2022 Ekim ayı dönem toplantıları beklendiği üzere yine hareketli başladı. Ekim ayının ilk meclis toplantısı divan kurulunun CHP’li asil ve yedek üyelerinin görevlerinden istifasıyla başladı, Ak Parti ve MHP meclis gruplarının protestosu ve salonu boşaltmasıyla devam etti. Ardından Gaziemir Kent Konseyi’nin adeta kapı öne konulması anlamına gelecek yer tahsisinin iptali ile ilgili süre gelen tartışmaların noktalanmasıyla sonuçlandı.

 

Meclis başkanı sıfatıyla toplantıyı yöneten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın açılış konuşmasının ardından meclis divan kurulunda görev yapan CHP’li meclis üyelerinin genel kurula sundukları istifa dilekçeleri okunmaya başlandı. Divan kurulu asil üyeleri Avukat Leman Emin, Nevin Mutlu, yedek üyelerinden Murat Serin ve Cemal Çalışkan verdikleri dilekçe ile divan kurulu üyelerinden ayrıldıklarını açıkladı. Bunun üzerine meclis başkanı, oturuma başlayabilmek için divan kurulunun üyelerinin tamamlanması gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine CHP grup sözcüsü ve meclis hukuk komisyon başkanı Avukat İzel Zenginobuz Derinsu divan kurulu asil üyelikler için Sertaç Doğan ve Nilgün Karadeniz’i, yedek üyelikler için İbrahim Özkara ve Nimet Şekercioğlu’nu aday gösterdi. Yapılan oylama sonucu söz konusu üyeler divandaki yerlerini almasından sonra toplantı gündemine geçildi.

Meclis üyelerince verilecek önergelerle ilgili gündem maddesinde Ak Parti ve MHP grup başkanvekillerinin imzasıyla Cumhur İttifakı olarak verilen önergelerin okunması sonrasında gruplar ile meclis başkanı arasında tartışma yaşandı. Meclis başkanı ile Ak Parti, MHP grupları arasında usul ve tutum tartışması her iki grubun Başkan Arda’yı protesto ederek meclis salonunu terk etmesiyle sonuçlandı.

Ak Parti ve MHP meclis grupları verdikleri önergede, CHP’nin 2019 yerel seçimleri öncesinde “CHP’nin bütün belediyelerinde ilkokul çocukları için ücretsiz servis olacak” vaadi hatırlatılarak “Gelir durumlarına bakılmaksızın, Gaziemir Belediyesi sınırlarında ikamet eden yurttaşlarımızın ilköğretim düzeyindeki çocukları için ücretsiz servis hizmetinin uygulanmasını” istedi. Verdikleri diğer önergede de bu kez CHP’nin yerel seçimlerde Aktepe-Emrez Bölgesi’ne Kapalı Pazaryeri ve Cem Evi vaatlerini hatırlatan Ak Parti ve MHP meclis grupları verdikleri ortak önergede “2023 yılı performans programı ve bütçesine alınmak kaydıyla, bünyesinde kapalı pazar yeri, kültür merkezi ve Cem Evi kompleksinin Aktepe Mahallemize kazandırılmasını” istedi.

     Meclis Başkanı Halil Arda söz konusu önergelerin birer ‘temenni’ olarak kabul edilmesi yönünde görüş belirtmesi üzerine konuşan Ak Parti Meclis Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca “Elbette hükümetimizin yerine getirmesi gereken sorumlulukları fazlası ile yerine getirdiğini görebilirsiniz ancak bu seçim vaadidir. Tüm CHP’li belediyeleri kapsar. Siz genel merkezinizin yayımladığı deklarasyonu kabul etmiyorsanız bir şey diyemem” dedi. Atmaca’nın sözlerine Meclis Başkanı Arda “ Bu temenni CHP’nin iktidar olduğu dönemde yasal değişiklik yapılarak yerine getirebilecek durumdur. Şu anki görev kaymakamlıklarda, ilçe milli eğitim müdürlüklerindedir. Onlar şimdilik görevini yerine getirsin. CHP iktidara geldiğinde gerekli değişiklikler ile bu görevi biz yerine getiririz” diyerek cevapladı.

Söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, önergenin CHP’nin seçim vaadi olduğunun altını çizerken “Böyle bir şey olmaz. Biz yerelde iktidar olursak, genelde iktidar olursak diye söylemiyor. CHP'nin seçim vaadinde var. Böyle bir talep ve beklenti de var. Bu yüzden böyle bir önergeyi hazırladık. Komisyona havale edilip değerlendirilmesini rica ediyoruz” dedi. Şahin’e cevap veren Arda, “Ben bunu tavsiye niteliğinde alıyorum” dedi.

Kişisel görüşlerini açıklamak üzere konuşan CHP’li Lütfü Özcan, “Bu konu iyi bir dilek ancak biz hatırlarsanız semt okullarında okuduk, bulunduğumuz mahallenin ilkokullarına gittik. Okulların içini o kadar boşalttılar ki ülkeyi yönetenler, vatandaş da haklı olarak değişik semtlerde çare alıyor. Umarız CHP iktidarında bu farklılıklar ortadan kalkacaktır. Vatandaşın bir başka semtteki okul tercihini biz belirlemiyoruz kendi belirliyor” dedi.

AK Parti’den söz alan Ali Gönen’de yaptığı konuşmada seçim döneminden bir video izletti. Gönen “Videoda da var . Bu seçim beyannameniz. Seçim vaatleri partilerin namusudur. Bu nedenle göz ardı etmemenizi rica ediyoruz. Siz  bu vaatlerde bulunarak oy aldınız, halk sizi bu yüzden seçti. Bu önerimizin gündeme alınmasını istiyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmalara yeniden cevap veren Meclis Başkanı Arda, “CHP’nin seçim vaatlerini takip ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. CHP’yi umut olarak görüp bu tür taleplerde bulunduğunuz için teşekkür ediyoruz. Siz de iktidar partisi olarak ülkeye o kadar söz verdiniz ki, ancak hiçbiri yerine getirilmedi. İnsanlar başka semtlerde okula gitmek zorunda kaldılar” dedi.

Ak Parti ve MHP meclis gruplarının meclise sunduğu önergenin gündeme alınıp alınmaması meclis genel kuruluna sunulmaması bunun yerine meclis bakanının söz konusu önergenin “Temenni” olarak kabul edilmesi önerisi CHP grubunun öneriyle kabul edildi. Bunun üzerine bu tutuma tepki gösteren Ak Parti ve MHP meclis grubu kararı protesto ederek meclis salonunu terk etti.

 

Meclis gündeminin komisyonlardan gelen raporların görüşülmesi maddelerinden biri de Gaziemir Kent Konseyi’ne yapılan yer tahsisinin iptali yönünde hukuk komisyon raporunun görüşülmesiydi.

5 Kasım 2019 tarihinde belediye yönetimin ek gündem maddesiyle gündeme getirdiği ve incelenmek üzere hukuk komisyonuna havale edilen Gaziemir Kent Konseyi’ne yer tahsisi önerisi, komisyonun olumlu raporu sonrasında oy birliğiyle kabul edilmişti.

Bu tahsisten tam 3 yıl sonra Belediye yönetimi istemi ve öne sürdüğü gerekçelerle bu kez Gaziemir Kent Konseyi’ne yapılan yer tahsisinin iptali talep edildi. Eylül ayının son toplantısında gündeme gelen belediye yönetimi önergesi meclis genel kurulunda tartışmalara neden olmuştu. Muhalefet meclis grupları ve üyeleri bu önergenin gündeme dahi getirilmemesi gerektiği ifade etmişlerdi. Başkan Arda ve CHP Grup Sözcüsü ve Hukuk Komisyon Başkanı İzel Zenginobuz Derinsu söz konusu önergeyi müfettişlerin raporları doğrultusunda hazırlandığını ileri sürerek hukuk komisyonunda incelenmesini talep etti. CHP meclis grubunun oylarıyla söz konusu önerge incelenmek üzere komsiyona havale edilmişti. Belediye yönetimini istemi ve ileri sürülen gerekçeleri jet hızıyla inceleyen hukuk komisyonu hazırladığı raporda önerge doğrultusunda Gaziemir Kent Konseyi’ne yapılan tahsisin iptali yönünde hazırladığı raporu meclis genel kuruluna taşıdı. Oysa aynı komisyon 3 yıl önce yer tahsisinin yasalara uygun olduğu yönünde raporu meclise sunması aynı konuda yaşanan çelişkiyi ortaya koymaktaydı.

CHP Meclis grubu yapmış olduğu grup toplantısında söz konusu önergeyi ve hukuk komisyon raporunu benimsemedi. Belediye yönetimi tarafından talep edilen önergenin ret edilmesi yönünde CHP Meclis Grup kararı alındı. Meclis genel kurulunda görüşülen komisyon raporunu hazırlayan hukuk komisyonun başkanı İzel Zenginobuz Derinsu bu kez parti grup sözcüsü olarak komisyonun kabul ettiği önergeye CHP Grubu olarak ret oyu vereceklerini açıkladı. Yapılan oylama sonucunda CHP meclis grubunun ve bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu’nun oylarıyla, Gaziemir Kent Konseyi’ne yer tahsisinin iptalini isteyen belediye yönetiminin önergesi oy birliği ile ret edildi. Alınan bu karar ile birlikte adeta kapının önüne konulmak istenen Gaziemir Kent Konseyi mevcut yerinde kalmış oldu.   

 

Hukuk Komsiyonu 3 yıl önce olumlu rapor verdiği yer tahsisini 3 yıl sonra sakıncalı buldu! GAZİEMİR KENT KONSEYİ’NE YER TAHİSİSİNİN İPTALİ İÇİN, KOMİSYONDAN ÇELİŞKİLİ GEREKÇE

 

 

Kent Konseyinin yer tahsisini iptal etmek hangi anlama gelir?

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
26/04/2024 , 10:14:08
AKTÜEL
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin