KURBANLIK ALIRKEN DOLANDIRICI KURBANI OLMAYIN
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

KURBANLIK ALIRKEN DOLANDIRICI KURBANI OLMAYIN

Facebook'ta paylaş
Kurbanlık hayvanların kulağına takılan küpe o hayvanla ilgili aynı zamanda pasaport özelliği taşıyor. Sahte pasaport taşıyan hayvan alan bir vatandaş dolandırıcının kurbanı oluyor!
18/08/2017 , 16:53:23

Kurban alırken dolandırılmayın. Büyükbaş kurbanlıklarda pasaport dolandırıcılığına dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban kesmek isteyen vatandaşları kurban alma telaşı sardı. Vatandaşların kurban inancını suistimal etmek isteyen bir çok dolandırıcı da yaklaşan Kurban Bayramı’nı kazanca çevirmek için adeta fırsat kolluyor.

Konunu uzmanları bu konuda vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini ifade ederken sahte pasaport taşıyan kurbanlık hayvan satıcıları konusunda uyardı.

Konuyla ilgili bir açıklamada Acar Tarım’dan geldi. Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Acar, hayvancılık sektöründe de dolandırıcıların olduğunu belirterek “Yılda bir defa kurban kesimi için büyükbaş veya küçükbaş hayvan alımı yapan vatandaşlar çok dikkatli olmalı”dedi.

Acar, özellikle büyükbaşta kurbanlığa haiz olmayan hayvanların kurban edildiğini, kurban edilmeyecek hayvanların satışının yapıldığını söyledi. “Büyükbaş kurbanlık alacak vatandaşımız hayvancılıktan anlayan birileriyle alışverişe gitmesinde yarar var”dedi.

HAYVANDAKİ PASAPORTA DİKKAT

Acar şöyle devam etti; “Büyükbaş dana veya düvenin kurban edilebilmesi için 24 ayı doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın 24 ayı doldurduğunu da genellikle çapa dediğimiz, alt çenesinin ortasındaki iki süt dişinin düşüp yerine kalıcı dişinin çıkması ile anlaşılır. Yalnız ırkına göre bazı hayvanlarda çapa dişi gecikebilir. Bunu da üreticinin güvenilirliği yada hayvanın orijinal pasaportu ile anlayabiliriz. Büyükbaş kurban alacakların üreticinin elindeki pasaporta çok da güvenmemelerini tavsiye ederim.

Tüm üreticileri aynı değerlendirmek tabi ki yanlış olur ama bu sektörde de maalesef dolandırıcılar mevcut. 24 ayı doldurmamasına rağmen, başka hayvanın pasaportunu değiştirerek, ‘Bu hayvan iki yaşını doldurdu ancak çapa atmadı’ diyerek haksız kazanç elde etmektedirler.

Bir hayvanın kurban edilebilmesi için koyun ve keçide bir yaş, dana ve düvede iki yaş, devede de beş yaş şartı vardır.  Koyunlarda bir yıl şartı görünümüne göre aranmayabiliyor.

Bir yaşını doldurmamış ancak kurban edilecek koyun, annesi ile yanyana getirildiğinde ayırt edilemeyecek fiziki yapıya ulaşmışsa kurban edilebilmektedir. Büyükbaş kurbanlık alacakların, hayvanın sağlıklı olmasına dikkat etmeleri gerekir.

Kurbanlığın burnunda sümük, ağzında salya olmamasına, tüylerinin de parlak ve canlı olmasına dikkat edilmesi gerek. Hayvanın vücut yapısının dolgun olmasına ve herhangi bir özrünün bulunmaması gerekir.

Alıcıların hayvanı yürütmelerini, mümkünse serbest bir şekilde dolaşmasını gözlemlemeleri yararlı olacaktır.

Alıcılar, hayvanın pasaportunun gerçek olup olmadığını hayvanın kulağındaki küpelerden anlayabilirler. Küpeler orijinal olmalı. Küpelerin orijinal olmadığını ise küpenin deforme olmasından anlayabilirler.

Yine de büyükbaş kurbanlık alımlarında; fiyatının ucuz olmasından daha ziyade tanıdık, güvenilir, kurumsal üreticilerden kurbanlık alınmasını öneririm.

Kurban alacakların, kurbanlıklarını kilogram usulü almalarını tavsiye ederiz. Pazarlık usulü yapılan alışverişlerde ya satıcının ya da genelde alıcının aldanma ihtimalinin büyük. Büyükbaş hayvanlarda kesinlikle kilogramına göre almak gerekir. Çünkü kilogram ile yapılan satış ve alışlarda ne üretici ne de alıcı haksızlığa uğramamış olur. 

Haber Yazarı

Haberci Adı: deneme

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
15/04/2024 , 11:27:01
AKTÜEL
15/04/2024 , 11:21:27
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin