BÜYÜK BUDAPEŞTE OTELİ
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

BÜYÜK BUDAPEŞTE OTELİ

Facebook'ta paylaş
18/09/2021 , 12:15:38

Herkese yeniden merhabalar, bu ay yazımı Türkiye’nin dışından, Budapeşte’den yazıyorum. Yaz için film prodüksiyon alanında staja geldiğim bu güzel şehirde ilk durağım Tuna Nehri manzaralı Gellert Otel oldu. Gellert Oteli bu ay inceleyeceğim Büyük Budapeşte Oteli filmi için esinlenen otellerden biridir. Özellikle hamamıyla ünlü olan bu otel büyüleyici mimari yapısıyla gerçekten kendine hayran bırakıyor.

 

2014 yılında prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ve büyük jüri ödülünü kazanan Büyük Budapeşte Oteli filminin yönetmen koltuğunda Moonrise Kingdom ve Fantastic Mr.Fox gibi başarılı filmlerden tanıdığımız Wes Anderson oturuyor. Amerikalı yönetmen filmlerinin her birinde kendine ait eşsiz bir sinema diline sahip. Özellikle harika hazırlanmış renk paletleri ve simetriyi çokça kullandığı çekim planlarıyla filmlerine imza niteliğinde dokunuşlar yaparken, yaratıcı ve alışılmadık hikâye anlatıcılığıyla da akılda kalıcı ve başarılı yönetmenlerimizden birisi Wes Anderson.

 

Büyük Budapeşte Oteli’nin konusundan bahsetmeden önce sizlere filmle ilgili birkaç ilginç bilgi vermek isterim. Filmin adı her ne kadar Büyük Budapeşte Oteli olsa da film Budapeşte’de çekilmemiştir. Ve hatta Budapeşte ile alakası bile bulunmuyor. Ünlü yazar Stefan Zweig’ın notlarından esinlenerek uyarlanan filmin çekimlerinin tamamı Almanya’nın Görlitz şehrinde yapılmıştır. Otelin filmdeki konumu ise, Alp dağlarındaki kurgusal bir Avrupa ülkesi olan Zubrowka Cumhuriyetidir.

 

Filmin başında Jude Law’ın hayat verdiği Yazar karakteri bizlere yazmış olduğu kitabın hikayesini nasıl öğrendiğini anlatacağından bahseder ve daha sonra film başlar. Yolu Büyük Budapeşte Oteli’ne düşen yazarımız burada büyük bir servetin sahibi olan Sıfır Mustafa (Tony Revolori) ile tanışır. Sıfır Mustafa aynı zamanda otelin sahibidir. Ve Büyük Budapeşte bu andan sonra olaylar zinciri üzerinden ilerlemeye başlar. Temelde, konsiyerj Mösyö Gustave ve belboy “Sıfır” arasındaki ilişkiyi anlatırken. Bir yandan Mösyö Gustave’a kalan büyük servet dolayısıyla da “yaşlı kadını kim öldürdü” hikayesine dönüşür film. Ve bütün bunların ardında, alt metinde de Avrupa tarihiyle ilgili hicivsel bir anlatım kullanmış Wes Anderson.

 

Karikatürize karakterleriyle keyifli bir seyir sunan Büyük Budapeşte Oteli, zaman zaman da sizlere bir Charlie Chaplin filmi izliyormuşsunuz havası yaratacak.

 

Filmin sinematografisi için konuşacak olursam genel olarak alışık olmadığımız bir çekim tarzı var diyebilirim. Kamera çoğu zaman sabit, sadece yatay ya da dikey düzlemde hareket ediyor. Ve oldukça fazla geniş plan kullanılmış. Daha önce de bahsettiğim gibi planlarında simetriyi kullanan Wes Anderson, filmin neredeyse tamamını simetrik bir şekilde çekmiştir. Diyalog sahneleri de size farklı gelecektir. Bunun sebebiyse açı karşı açı gibi bir diyalog çekimi tekniği uygulamamış olmalarıdır. Filmde amors plan yani omuz çekim hiç yoktur. Aksine sahneler, karede sadece konuşan karakter olacak şekilde çekilmiştir.

 

Kelimenin tam anlamıyla bir yıldızlar geçidi olan bu film Jude Law, Bill Murray ,Tilda Swinton, Ralph Fiennes ve daha birçokları gibi star isimlerin yer aldığı bir oyuncu kadrosuna sahip.

 

Oscar, BAFTA ve daha niceleri gibi prestijli ödüllerin de sahibi olan Büyük Budapeşte Oteli 2014 yılının en çok hasılat yapan bağımsız filmi unvanını da taşımaktadır. Film aynı zamanda Wes Anderson’ın da en çok hasılat yapan filmi olmuştur. 2021 yılında prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan Anderson’ın yeni filmi The French Dispatch de mükemmel kadrosuyla yine merakları üzerine topluyor. Ülkemize aralık ayında vizyona girecek olan French Dispatch bakalım bu rekoru geçebilecek mi?

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin