İzmir Tarımı Türkiye'ye örnek olacak
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

İzmir Tarımı Türkiye'ye örnek olacak

Facebook'ta paylaş
26/06/2021 , 10:48:29

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir programı kapsamında İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nin de açılışını yaptı ve merkezin girişine zeytin ağacı dikti. İzmir Tarım modeli kapsamında üreticilerin ürünlerinin pazarlanması için gerekli ARGE ve ihracat birimi de Türkiye’de bir örneği olmayan bu merkezde bulunacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam değeri 1 milyar lirayı aşan 4 yatırımının açılış töreni için kente gelen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun üçüncü durağı Sasalı’daki İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonu doğrultusunda iklim değişikliği nedeniyle gelecekte yaşanabilecek kuraklığa karşı toplumu bilgilendirmek ve tarımda doğru yöntemleri uygulamalı olarak anlatmak için 8 milyon 281 bin liralık bütçeyle kurulan İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıldı.

Kılıçdaroğlu ikinci zeytin ağacını dikti
İlk olarak merkezin girişindeki alana zeytin ağacı diken CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 23 Kasım 2019’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı’da Biyogaz Tesisi açılışında da zeytin ağacı diktiğini hatırlatarak bunun kentte diktiği ikinci zeytin ağacı olduğunu söyledi. Zeytin ağacının dikiminde ise sabah açılışı yapılan Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nden elde edilen gübre kullanıldı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve İzmir Vakfı Genel Müdürü Güven Eken’den merkezdeki faaliyetler ve İzmir Tarımı'na katkı verecek projeler hakkında bilgi aldı. Kılıçdaroğlu’na merkezdeki serada yetiştirilen çileklerden ikram edildi.

Soyer: “Başka Bir Tarım Mümkün”
İzmir için önemli yatırımların açılışına katılarak kendilerini onurlandıran CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çok iyi biliyoruz ki ’Başka Bir Tarım Mümkün’. Bize bugün dayattıkları tarım politikaları memleketi açmaza götürüyor. Fakat bu kader değil. Bunu değiştirmek mümkün. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi’nin aydınlık ışığında o yolu bulup, açacağız ve ülkeye ‘başka bir tarımın mümkün’ olduğunu göstereceğiz” dedi.  

Kimler katıldı?
Açılışa Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, CHP PM üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, CHP'li ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

4 alanda hizmet
İzmir Tarımı politikalarının en önemli taşıyıcılarından biri olacak olan İzmir Tarımı Geliştirme Merkez 4 alanda hizmet verilecek. Buraya kooperatif üyesi üreticiler başvuracak, elindeki tarımsal alanla ilgili bilgileri paylaşacak. Elindeki tarım alanının doğal karakterini, yüksekliğini, eğimini ve iklimini esas alarak orada en ucuza ve en verimli; yani en kârlı şekilde hangi ürünü yetiştirebileceklerinin bilgisini alacak.  İzmir Tarımı ilkelerine uyan bir ürünü olan çiftçiler yine bu merkeze başvurarak ürünleri için ücretsiz markalaşma, endüstriyel tasarım ve grafik tasarım desteği alacak. Üçüncü hizmet ise satış garantisi. Buraya gelen çiftçilerin üretim süreçlerini iyileştirmek adına, onlara bir yol haritası hazırlanacak ve hangi ürünü nereye satabilecekleri konusunda, daha ürünlerini toprağa ekmeden rehberlik hizmeti verilecek. İhracat başta olmak üzere karlılığı yüksek satış kanalları küçük üreticilerle buluşacak. Böylelikle üreticilerin büyük şirketlerle aynı zeminde koşmaları sağlanacak. Tarımı daha kârlı ve doğa dostu hale getirmek için üniversitelerle birlikte birçok Ar-Ge çalışması da burada yürütülecek.

Laboratuvar, kütüphane, uygulama seraları
İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “HORIZON 2020” programı kapsamında hazırladığı ve Avrupa Birliği’nden 2 milyon 300 bin euro hibe aldığı “Doğa Esaslı Çözümler” projesinin önemli halkalarından biri olarak hayata geçirildi. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte yaşanabilecek kuraklığa karşı toplumu bilgilendirmek ve tarımda doğru yöntemleri uygulamalı olarak anlatmak amacıyla 8 milyon 281 bin liralık bütçeyle kurulan merkezde,  kent tarımının markalaşması için ARGE ve ihracat birimi de olacak. Merkezde halkı ve çocukları bilgilendirmek için eğitim salonu, laboratuvar ve tarım kütüphanesi yer alıyor. Binanın dışında ise iklim değişikliğinin tarıma etkilerini gösteren uygulama seraları kuruldu. Bölge gezilirken ziyaretçilere iklim değişikliğinin etkileri anlatılacak. Alanda arılar ve böcekler için uzun uçuşlar sırasında dinlenmelerine olanak sağlayacak 10 adet böcek evi (polinatör evi) de oluşturuldu. Bin metrekare alana yayılan üç serada ise 2080 yılına kadar oluşabilecek kuraklığa karşı alınacak önlemler hakkında vatandaşlar görsel olarak bilgilendirilecek.

AB’nin en yüksek bütçeli hibe programı
Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı HORIZON 2020 kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Doğa Esaslı Çözümler” projesi 39 uluslararası proje arasından seçilerek 2,3 milyon euro hibe almaya hak kazandı. Böylelikle İzmir, İngiltere’nin Liverpool ve İspanya’nın Valladolid şehirleriyle birlikte öncü ve uygulayıcı şehir oldu. Proje, Karşıyaka kent merkezinden Çamaltı Tuzlası’na kadar olan bölgeyi içeriyor. Bu bölgede karbon salımını azaltmak, biyoçeşitliliği artırmak, yoğun kentleşmenin getirdiği hava sıcaklığını düşürmek, yeşil alan miktarını artırmak, sel–taşkın riskini azaltmak ve halkın yaşam kalitesini artırmak amacıyla ortaya konacak model İzmir için rehber olacak. Proje kapsamında Mavişehir’de Peynircioğlu Deresi’nin kıyı kesimi ile Halk Park ve devamındaki güzergah üzerinde "kesintisiz bir ekolojik koridor" oluşturuldu. Girne Caddesi’nde cep parklar yapıldı. Sasalı Doğal Yaşam Parkı ve Vilayetler Evi otoparklarının üzeri yeşil çatıya dönüştürüldü. Sasalı'da hayata geçirilen bu proje ise 2019 yılında “En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması”nda "Sürdürülebilir Tarım" kategorisinde birincilik elde etti.

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin