Siyaset dünyasının gözü Afyon Güney'deki belediye seçiminde!
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
SİYASET

Siyaset dünyasının gözü Afyon Güney'deki belediye seçiminde!

Facebook'ta paylaş
04/06/2021 , 12:55:36

(Haber:Türker Küpcük)    

     Nüfusu 2000'inin altına düşmesi sonucunda 2014 yılında belde belediye statüsünü kaybeden Afyon'un Sinanpaşa ilçesi Güney kasabasında aradan geçen 7 yılın ardından yeniden belediye seçimleri yapılıyor.
     Bölge İdari Mahkemesi'nin  verdiği karar neticesinde YSK tarafından alınan kararla 6 Haziran Pazar günü Söz konusu kasabada Belediye Başkanlığı seçimi yapılacak.
     Belde belediyelerini yeniden kuracak olan ve komşu köy ile sınırlarını birleştirerek yeniden 2 bin 304 nüfusa erişen kasaba halkı 7 yıl süren mücadelelerinin karşılığını yeniden elde edebilecek olmanın sevincini yaşıyor. Zira başta hükümet partisi olmak üzere seçimde yarışacak tüm siyasi partiler Güney'deki seçimleri kazanmak için neredeyse günün 24 saati tüm mesailerini burada harcıyor.

     Öylesine ki, eski Orman ve Su İşleri Bakanı, Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysek Eroğlu partisi adına Güney kasabasında kamp kurmuş. Parti genel merkezinin de desteğiyle ve elbette iktidar olmanın avantajı ile Güney Kasabası’nın bugüne kalan süre gelen birikmiş tüm sorunlarına ele atılmış. Güney Kasabası’nın kapatılmadan önceki son belediye başkanı MHP’den (2009-2014 dönemi )seçilen Erol Karabacak bu kez Ak Parti’nin adayı olarak yarışıyor ve MHP bu kez Güney’de aday çıkarmayarak Cumhur İttifakı’nın adayı olarak Karabacak’ı destekliyor. Cumhur İttifakı’nın en küçük ortağı konumundaki Mustafa Destici’nin partisi BBP ise Güney’de Ak Parti ve MHP’den ayrı hareket ediyor. BBP, Güney Belde Belediyesi’nin yeniden açılmasında büyük emeği olan 2014’ten bugüne 7 yıldır muhtar seçilen Süleyman Çağlar’ı aday gösterdi.

 

     Muhtar ve Güney Beldesi BBP Belediye Başkan Adayı Süleyman Çağlar’ın kasabadaki konumu ise dikkat çekiyor. Güney, kasaba iken nüfusunun 2000’in altına düşmesiyle belediye statüsünü kaybederek Sinanpaşa İlçesi’nin bir köyü haline gelmesi yöre halkı yaşamını olumsuz yönde etkilemiş. Köye dönüşen Güney’den göçler başlarken eğitim, sağlık ve ekonomik yönden gerileme başlamış. Bunun üzerine köyün muhtarının öncülüğünde yöre sakinleri ‘bundan sonra neler yapabiliriz’ düşüncesi etrafında bir araya gelmişler. Köy Muhtarı’nın öncülüğünde 10 kişilik bir komisyon oluşturarak Sinanpaşa’daki siyasi partilerin ilçe başkanları, belediye ve kaymakamlık nezdinde bir dizi temas gerçekleştirmişler. Muhalefet kanadından istediği desteği bulsalar da genel ve yerel iktidar kanadından arzu ettikleri desteği sağlayamamışlar. Afyonkarahisar siyasetinde ses getirseler de yeniden belde belediyesi kurulması yolunda çalışan Güneylilere kapılar tam ardına açılmamış. Bunun üzerine Çalışlar Köyü ile birleşme kararı alan Güneyliler referandum (pilesibit) yapılmasını istedi. Aldıkları bu kararı mahkeme yoluyla bozulmak istense de, idari mahkeme ve sonrasında konuyu itiraz üzerine görüşen üst mahkemeler Güney ve Çalışlar köylerinin birleşme için istedikleri referandumun yolunu açtı. Yapılan referandum sonrasında ise birleşme kararı kabul edilerek Çalışlar Köyü, Güney Köyü olarak birleşmesi yasallaştı. Bunun üzerine YSK’ya başvuran Güney Kasabası sakinleri belde de belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçiminin yapılmasını talep etti. YSK’da aldığı karar ile 6 Haziran 2021 Pazar Günü Güney Beldesi Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi Üyeliği seçimi yapılacağını ilan etti.

 

     Güney’de seçim yapılacağının duyulmasının ardından kasabaya adeta sihirli bir el dokundu. Köyün alt yapı sorunları en kısa sürede çözülürken, uzun yıllardır muzdarip oldukları cep telefonlarının çekmeme sorunu yörede yeni kurulan baz istasyonu ile çözüme kavuştu. Başta emekliler olmak üzere, çiftçilerin bir banka ATM’sine ulaşmak için 10 km uzaklıktaki Sinapaşa ilçesine gitme sorunu da aşılmış. Bir kamu bankası Güney Beldesi’nde yerleştirdiği ATM ile bu sorunu da ortadan kaldırdı. Sinanpaşa Belediyesi ve diğer belediyelerin işbirliği ile Güney Beldesi’nin tüm sokakları asfaltlandı. Siyasiler artık bölgede yaşayanların bireysel sorunlarını çözme yarışına girdi.

 

     Yapılanları göz önünde bulundurarak Güney Belediye Başkanlığı seçimini kazanmak isteyen Ak Parti’ye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu ve son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kasabaya gelerek destek verdi.  

 

     Millet İttifakı’nda ise CHP ve İyi Parti ayrı adaylarla yarışırken ittifakın küçük ortağı Demokrat Parti ise aday çıkarmadı.

 

     CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun bizzat Güney Beldesi’ne gelerek partisinin seçim kampanyasına destek verdi. Sinapaşa ilçe yönetimi ve il yönetiminin önerisi ve Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal’ın desteği ile emekli devlet memuru Faruk Özkan CHP’nin belediye başkan adayı olarak seçimde yarışıyor.

 

     İyi Parti’nin adayı Enes Dadlar olurken, Saadet Partisi Hamza Gümüşkanat ile Yeniden Refah Partisi Ayten Karakaya ve Türkiye Kominist Partisi ise Sunay Akarsu ile seçimde yarışacak.

 

     Kurulduktan sonra ilk kez bir seçime katılacak olan Gelecek Partisi ise seçimde Osman Aydebe ile yarışacak. Sandıktan kendi adayının kazanması için bizzat Güney Beldesi’ne gelen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu kasabaya ilk gelen parti lideri oldu.

 

     Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’da yayınladığı video ile partisinin adayına destek verirken seçimlerden sonra Güney Beldesi’ne her türlü desteği vereceğini ifade etti.

 

     Yapılacak seçim, her ne kadar da Afyon’un 2 bin 304 nüfuslu Güney Beldesi’nde yapılacak mahalli bir seçim olsa da siyasi etkisi önümüzdeki günlerde siyasette çok konuşulacak konuların arasına şimdiden girdi.

 

     İzmir’de belirli bir yoğunlukta olan ve bir çok yakını Afyonkarahisar ve bu İle bağlı ilçe ve kasabalarda yaşayan vatandaşlarda 6 Haziran’da Güney Belde seçimlerinin sonucunu merakla bekliyor.

 

     İzmir’in Gaziemir ilçesinde özellikle Dokuz Eylül Mahallesi ile Sarnıç bölgesinde ikamet eden Afyonlularda Güney Beldesi’ndeki seçimle yakından ilgili. CHP Gaziemir ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi İbrahim Özkara’da bu isimlerden biri. Afyonkarahisar’ın Nuh Köyü doğumlu olan ve İzmir’e göç eden İbrahim Özkara doğduğu yer ile ilgisini hiç kaybetmeyen siyasilerden. Başta Nuh Kasabası olmak üzere Afyonkarahisarlı hemşerileri ile dayanışma içerisinde olan Özkara Güney Belde seçimleri ile ilgili ilginç şeyler söyledi. Özkara Ak Parti’nin ve yörede siyaset yapan iktidar partili siyasileri samimi bulmadığını ifade eden Özkara “Güney Beldesi kapatılırken ve sonrasında belde belediyesi kazanımlarını kaybederek, bölgenin yaşanılmaz hale gelmesinde sorumlu olanlar, yeniden belde statüsünün kazanılmasında adeta kıllarını kıpırdatmadılar. Şimdi yaptıkları ise tamamen göz boyamak için seçim kampanya faaliytlerinden bir şey değil”dedi.

 

Ak Parti hükümetlerinin uyguladığı yanlış tarım ve ekonomi politikalarıyla Anadolu’daki bir çok il, ilçe, belde ve köyünde yaşayan insanların büyük kentlere göç etmesine yol açtığını söyleyen CHP’li Özkara “Benim doğduğum ve uzun yıllar belde belediyesi statüsü ile yönetilen daha sonra kapatılarak köye döndürülen Nuh başta olmak üzere Afyonkarahisar’da 47 belde belediyesi bu yüzden kapandı. İnsanlar doğduğu, yaşadığı yerlerden büyükşehirlere neden göç etmek zorunda kalır, ekonomik ve sosyal sebeplerden. Belde belediyelerini kapatmak çözüm değildir. Olmadığını da Güney’de yaşadıklarımızda göstermiştir. Bölgeyi ziyaret eden genel başkan yardımcımız Seyit Torun’da çok iyi ifade ettiği gibi oluşan Beldeler bırakın kapatılmaları, korunmaları gerekir. Yasal düzenlemelerle nüfusa göre yetkilerini sırlarsınız ama yöre halkının belde belediyesi statüsünü ortadan kaldırmazsınız”dedi.    

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin