ADALETİN PEŞİNDE/THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

ADALETİN PEŞİNDE/THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

Facebook'ta paylaş
18/04/2021 , 13:34:21

Bu ayki filmimde ülkemizde süregelen bütün bu olaylardan dolayı, kadının ön planda olduğu, güçlü bir kadın filmi önermek istedim sizlere. Konu, Türkiye’de maalesef artık alıştığımız, hatta toplum olarak travmatize olduğumuz bir konu, kadın cinayetleri. İrlandalı oyun yazarı Martin McDonagh’ınüçüncü uzun metraj filmi “Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri” filmi 2018 senesine damgasını vuran bir film olmuştu.

 

Film, kızının tecavüze uğrayarak ölmesinin üzerinden 7 ay geçen Mildred Hayes’in (Frances McDormand) polisleri harekete geçirmek adına Ebbing çıkışının pek uğrak olmayan yolundaki 3 billboarda, doğrudan polis şefi Bill Willoughby (Woody Harrelson) yi hedef alan çarpıcı yazılar yazdırmasıyla başlıyor.

 

Ataerkil bir dünyada kadın olmak. Beyaz üstün dünyada bir siyah olmak. Ortalama insan boyundan kısa olmak.. Kısacası normların dışında olmak, her zaman mücadele içinde olmak demek. Sesini çıkarmak, bütün gözleri üstüne toplamak da cesaret isteyen bir şey. Mildred bunu çok güzel üstleniyor. Trajik bir şekilde ölen kızının adaletinin sağlanabilmesi için zekice bir yönteme baş vuruyor ve dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Tabi böyle güçlü bir hamlenin fazlasıyla negatif geri dönüşleri oluyor. Film zaten aslında bu olayların etrafında dönüyor diyebiliriz. Bir kasaba hikayesi sunuyor McDonagh aslında bizlere.

 

Bir anne, bir kadın adaleti sağlamak için ne kadar ileri gidebilir? Ne kadar baskıyı kaldırabilir.

 

Filmin bir diğer karakteri ise Sam Rockwell’in canlandırdığı Memur Dixon. Jason Dixon karşımıza tam bir stereotip beyaz erkek modeliyle çıksa da kendinden beklenmeyen davranışlarıyla seyirciye kendini sevdirmeyi başarıyor.

 

Hiçbir karakter iyi ya da kötü olarak yer almıyor filmde. Her karakterde biraz iyilik biraz kötülük görüyorsunuz. Dolayısıyla da bir taraf tutmaktan çok objektif bir izleyici olarak kalmanızı sağlıyor bu durum. Karakterleri gerekli yerde bırakmayı bilen bir yazar McDonagh. Ve belki de karakterlerinden vazgeçebilmesi de filmlerini bir üst seviyeye çıkaran şeylerden biri.

 

Konusu itibariyle ilk başta çok da farklı bir şey sunmayacakmış gibi geliyor Three Billboards ama güzel karakterleri ve karakterlerin asla yerinde saymıyor oluşu filmin gidişatını ve dinamiğini çok güzel besliyor. Film boyunca olayların nereye gideceğini tahmin edemiyorsunuz, sizi sürekli şaşırtan bir yola sokuyor. Başarılı bir yazar ve yönetmen olan McDonagh, In Bruges ve Seven Psychopats filmlerindeki kara mizahsal anlatımdan bu filmde de vazgeçmemiş görünüyor.

 

Böyle bir senaryo yazarken oyuncularına güvendiği epey belli oluyor Martin McDonagh’ın. Zaten adeta bir yıldızlar geçidi olan film özellikle Frances McDormand ve Sam Rockwell’in oyunculuklarıyla akıllara kazınıyor. Bu isimlerin yanı sıra Game of Thrones dizisinin Tyrion Lannister’ı Peter Dinklage de filmde yer alıyor. 2018 senesinde ödül törenlerinden de epey başarıyla ayrılan Three Billboards filmi, McDonagh’ın gelecekteki projeleri için de heyecanlandırmıyor değil.

 

McDonagh, cinsiyetçilik, ırkçılık ve şekilcilik meselelerini filme çok başarılı yedirmiş. Film böyle trajik bir hikâyeyi zaman zaman sert zaman zamansa yumuşak bir şekilde veriyor, bitirdiğinizde ağır duygularla ayrılmıyorsunuz.

 

En başta adının uzunluğuyla “Ben normal bir film değilim” diye bağıran Three Billboards, bir Western filmi olmasına rağmen ağır bir aksan taşımamasıyla da dikkat çekiyor. Filmde, Western havasını özellikle kostüm ve film müzikleriyle beslemeyi tercih etmişler.

 

Eğer yazıyı okumayı bitirdikten sonra filmin fragmanını izlerseniz, nasıl bir kasabaya konuk olacağınızı çok daha iyi anlayacaksınız.

 

Nefreti ve şiddeti değil sevgiyi ve empatiyi yayalım, bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle..

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin