Ayçiçeği tarlaları…
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Ayçiçeği tarlaları…

Facebook'ta paylaş
13/02/2021 , 22:08:23 Hit: 578

İlk kez Temmuz sıcağında, Tekirdağ’da vatani görevimden izne ayrıldığımda otobüs ile yolculuk yaparken görmüştüm kilometrelerce uzanan Ayçiçeği tarlalarını.

 

Günebakanlar yüzlerini güneşe dönmüş gökyüzüne doğru bakıyorlardı. İnceden biraz kalın yeşil, uzun mu uzun gövdeleri sarı yapraklar arasında kümelenmiş ayçiçekleri olgunlaşma zamanını bekliyordu.

 

Tekirdağ’a ilk gelişim kışın henüz başlarıydı. Aylar sonra dönüşte böylesi bir manzarayla karşılaşacağım aklıma gelmezdi. Ayçiçekleri bizim oralarda, tarlaların belirli bir noktasında adeta sıra belirleme için dikilen, zamanı geldiğinde çocuklara ve tabii ki evdekilere çiğdem olacak şekilde değerlendirilen bir bitkiydi sanki!

 

Yaz ortasında, Tekirdağ’dan yola çıktığınızda. Çanakkale bölgesine gelinceye değin bir daha denizi göremezsiniz. Dağlık olmasa da, ovaların bir birine bağladığı, hafif yükseltili, inişli tepeler görürsünüz. Sağı, solu Ayçiçeği tarlalarıyla bezenmiş, gidişi, gelişi ayıran asfalt çizgileriyle bir karayolu ve her yanınız sarı derya!   

 

Tabloluk bir manzara olduğu kadar, insanımız için bulunmaz bir nimet ve bereket!

 

Uzun yıllar geçse de üzerinden ayçiçeği dendiğinde gözüme hep o manzara gelir. Ne zaman alışveriş için bir markete girsem, yağların bulunduğu raflarda Trakya Birliğin ürünleri (Trakyağ, Biryağ) görsem aklıma Tekirdağ düşer. Bilirim ki kaliteli ayçiçek yağı orada üretilir. Birkaç lirasına bakmadan gönül rahatlığı ile ihtiyacımız için o yağı alırım.

 

Ancak bugünlerde Ayçiçek piyasasında bir haller oldu. Klişeleşmiş üretici-dağıtıcı-satıcı arasındaki fiyat dengesizliği her tarımsal üründe olduğu gibi burada da söz konusu. Gözünü kazanç hırsı bürümüş piyasanın ahlaksız türleri biraz bugünlerde bira daha ‘at koşturur’ halde olmalarının da bunda payı vardır şüphesiz! Yine de Ayçiçek Yağı fiyatlarındaki acayip artışın önemli temel nedeni üretim eksikliği olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz.

 

Açıklanan verilere göre; Türkiye’de 3,5 milyon ton ayçiçeği yağı tüketilmekte. Bu tüketime karşılık ülkemizin ayçiçek yağı üretimi ise neredeyse bunun yarısı; 2 milyon ton. Yerli üretim düşünce ayçiçek yağı açığımızı, yanı başımızdaki komşu ülkelerden yaptığımız ithalatla kapatıyoruz. Ayçiçeği alanında kendi kendimize yeten ülke konumundan çoktan çıkmışız! Geneliyle, yereliyle ülkeyi yönetenlerin burada çok ciddi adımlar atmasına ihtiyaç var.

 

Umarım fazla vakit kaybetmeden, tarladan, sanayisine kadar tarımsal üretimimizi ayağa kaldıracak bir kalkınma programını yaşama geçirmemiz gerekir.

 

Çocukken gazeteleri karıştırdığımda siyasi münakaşalardan birine rast gelmiştim;

“Bize plan değil, pilav lâzım!”  

 

“Plan değil, pilav” anlayışı çok uzun yıllar hâkim olsa da, artık çok iyi görülüyor ki: Pilav için de bize plan gerek!

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
18/03/2024 , 11:13:17 Hit: 578
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47 Hit: 578
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50 Hit: 578
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00 Hit: 578
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00 Hit: 578
SİYASET
15/03/2024 , 12:31:36 Hit: 578
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin