“Kurtlar, kuşlar, mahlukatlar içsin diye”
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

“Kurtlar, kuşlar, mahlukatlar içsin diye”

Facebook'ta paylaş
21/02/2021 , 17:32:50 Hit: 448

     Uzun yıllar önce kaybettiğim büyük annem köyde yaşardı.

    

     Kendisinden 17 yaş büyük olan dedem vefat ettiğinde henüz 48 yaşındaydı. Dedem aramızdan ayrıldıktan sonra annem ve babamın ‘şehirde bizle yaşa’ ısrarına rağmen “Kocamın ocağını kapatmam” diyerek köyünde kalmayı tercih etti. Yazları, bayramlarda giderdik yanına.

 

     Duvarları, damı da kerpiç ve taştan iki göz evi vardı, avlusunda da tavukları, horozları! Bir de incir ağacı vardı ki yazın Ağustos’unda yanında kaldığımda sabahları ‘yemişlerini’ cömertçe bize sunardı.

Geçimlerini dedemin bakkal dükkanından ve çiftçilik yaparak sağlıyorlardı. O tarihlerde memurun ve şehirdeki işçinin dışında sosyal güvenliği olan yoktu. Yani anlayacağınız kocadan kalan bir emeklilik geliri de söz konusu değildi. Hamarattı büyük annem, eli de bir o kadar lezzetliydi. Köyde düğün, hayır mevlitlerinde yemek yapardı. Babam, annemde kendisine maddi, manevi sahip çıkardı. Bir zaman sonra devlet, kendisine üç aydan üç aya aldığı cüzi bir yaşlı aylığı da bağlamıştı. Kasabadaki Ziraat Bankası’na gider, yaptırdığı sarıdan mührünü basarak aylığını alırdı.

 

     Bir gün öğrendik ki biriktirdiği aylıklarla bir çeşme yaptırmak istermiş.

     Ama öyle yol ortasında gelen görsün diye değil hani, tam tersi dağda, bir yamacın kıyısında bir çeşme!

     Neden diye sorduğumuzda ise cevabını dün gibi hatırlarım hep;

     “Çobanlar, kurtlar, kuşlar tüm mahlukatlar su içsin” diye!

 

     O’nu ebediyete uğurladığımızın üzerinden aradan yıllar, yıllar geçti.

     Geçenlerde köye uğurladığımda, büyük annemi tanıyan yaşlı bir amca ile sohbet ediyorduk;“Biliyor musun ninenin çeşme hiç bozulmamış, hala akıyor. Oradan su içen kurtlar, kuşlarda inanıyorum ki O’na dua ediyor.” Boğazım adeta boğum boğumdu sanki, gözlerim ise nemli; “Allah rahmet eylesin. İyi ve güzel bir insandı”!

 

     Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı’nın geçtiği haberde; Seferihisar Bademler Karayolu’nun üzerinde seyreden bir aracın yola fırlayan bir ceylana çarptığı bilgisi veriliyordu. Ceylana çarpan aracın içindekiler olayın şokunu ve üzüntüsünü yaşarken arkadan gelen araçlardan inen kişiler ise olaya müdahale edecek yetkililere ulaşmak istiyorlar. Bu arada onların yanına gelen diğer bir araçtan çıkan kişilerde “Biz onu veterinere yetiştireceğiz” diyerek yaralı ceylanı alıp oradan uzaklaşıyorlar. Ceylanın akıbetini merak eden görgü tanıkları olayı jandarmaya ihbar ediyorlar. Güvenlik kameraları, telefon kameraları derken yaralı ceylanı arabalarına alıp uzaklaşanlar tespit ediliyor ve yakalanıyor. Ancak yaralı ceylan ise ortada yok. Şüpheliler verdikleri ifade ise yaralı ceylanın yolda öldüğünü ve bir mücavir alana gömdüklerini söylüyorlar. Gömdüklerini söyledikleri arazide arama ve kazı işlemi yapılsa da yaralı ceylandan bir kalıntı dahi bulunamıyor. Bunun karşılığında ise yalan söyledikleri anlaşılan şüpheliler 24 bin lira cezaya çarptırıldıktan sonra serbest bırakılıyor.

 

     Uygar bir insan olmak bu olmasa gerek.

 

     Bir yanda dağlarda pınarlar oluşturarak kurtların, kuşların su içmesini düşünen bilinçli eski insanlar, diğer yanda uygarlıktan nasibini alamamış sözde insancıklar.

     Sözün kısası; Şu güzelim ülkemizin doğasını, canlılarını biz koruyamayacak isek, acaba kim koruyacak? 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51 Hit: 448
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21 Hit: 448
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56 Hit: 448
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25 Hit: 448
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37 Hit: 448
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08 Hit: 448
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin