ELMA KOKUSU / PIECES OF A WOMAN
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

ELMA KOKUSU / PIECES OF A WOMAN

Facebook'ta paylaş
21/05/2021 , 15:33:46 Hit: 115

2021’in ilk yazısı, ülkemizde daha yeni gösterime hiltonbet giren Pieces Of a Woman filmi hakkında olacak. Pieces of a Woman ilk gösterimini 2020 yılında Venedik Film Festivali’nde yapmasının ardından iddialı bir film olarak yoluna devam etti. Filmde, Netflix’in öne çıkan dizisi The Crown’dan tanıyabileceğiniz Vanessa Kirby (Martha)ve birçok gişe filminde gördüğümüz Shia LaBeouf (Sean), Amerikalı bir çifti oynuyorlar.

 

Çocuk bekleyen Martha ve Sean’ın, evde doğum sırasında kaybettikleri bebeklerinden sonra yaşamlarının nasıl değiştiği üzerine bir film Pieces of a Woman. İlk başta çok uyumlu bir çift izliyoruz, adeta bir ekip çalışmasıyla doğumu gerçekleştiriyorlar. Fakat yaşadıkları acı olay ilişkinin dinamiğini bambaşka bir hale getiriyor. İkisinin de derinlerdeki çatlakları gün yüzüne çıkıyor. Sean eski bir alkolik olarak, temiz geçirdiği yılları hiçe sayıp tekrardan alkolde çare bulurken, bir yandan da Martha’nın annesi ile beraber (Ellen Burstyn) kayıpları için suçlayabilecek birilerini arıyorlar. Martha ise hislerini daha içsel bir boyutta, durağan şekilde yaşıyor. Ve hatta zaman zaman bunun yüzünden tepki görüyor.

 

Sean’ın başta, yapımında çalıştığını gördüğümüz köprü, filmin zaman atlamalı yapısına çok güzel bir katkı sağlıyor. Film, aylık atlamalar yaparken, bunu köprünün ilerleyen inşa süreci ile gösteriyor. Suçlayacak kimseyi bulamadığınız bu hikâyede travmatik bir olayın insanlar ve ilişkileri üzerinde nasıl etkiler bırakabileceğini izliyoruz genel anlamda.

 

Pieces of a Woman, Macar yönetmen Kornél Mundruzcó’nun anadili İngilizce olan ilk filmi olmasıyla da özel bir yerde bulunuyor. White God filmiyle adını duyuran Mundruzcó, daha ilk gösteriminden sonra Netflix’le anlaşarak filmin haklarını satmıştır. Film, kendi çocuklarını kaybeden Mundruzcó ve senarist partneri Kata Wéber ’in kendi hikayelerinden esinlenerek, Wéber tarafından kaleme alınmıştır. Aktivist Mundruzcó ve Wéber filmi, birçok kişinin başına gelen fakat konuşulmaktan kaçınılan bu konuya değinmek ve tabuları yıkmak için çektiğinden de bahsediyor. Yapımcılar arasında da ünlü yönetmen Martin Scorsese ismi dikkat çekiyor.

 

Bana göre filmin en çarpıcı sahnesi, yaklaşık 22 dakika süren tek plan bir doğum sekansı. Bebeklerini evde doğurmak isteyen çiftimiz, daha önceden konuştukları ebenin başka bir doğumda olması üzerine onlara gönderilen ebe Eva (Molly Parker) ile 22 dakika süren sancılı bir doğum macerasına sürükleniyorlar. İzlerken resmen onlarla birlikte o ana sıkışmış hissediyorsunuz, paniklerini ve acılarını siz de yaşıyorsunuz. Mundruzcó ve Wéber ’in aynı isimli tiyatro oyunundan uyarlama olan film, bu tek plan sahnesiyle bizlere adeta tiyatrodaymış hissini yaratıyor.

 

Vanessa Kirby, hiç şüphesiz filmin parlayan yıldızı. Kendisi Martha rolüyle Venedik Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü alarak da bunu tescilledi. Doğum sahnesi için bizzat bir doğuma girdiğini ve bunu deneyimlemenin performansına çok etkisi olduğunu söylüyor. Gerçekten de abartıdan uzak ve gerçekçi bir performansla filmin içine çekiyor bizleri . Kirby, film boyunca Martha’nın iç dünyasını çok güzel yansıtmış, karakteri çok içselleştirmiş. Diyaloğun çok fazla olmadığı sahnelerde, sessizliğiyle de duygu aktarımını çok güzel sağlamış.

 

Elma, filmde özel bir yerde. Martha, bebeğinin kaybından sonra sürekli elma yemeye başlıyor ve çöplerini saklıyor. İlerleyen sahnelerde filizlenmeyle ilgili bir kitap aldığını ve elma tohumlarını pamukların arasına ektiğini görüyoruz. Nihayet bebeğinin davasını sonuçlandırmasından sonra filizlenen tohumlar ve son sahnede elma ağacını görmemiz Martha’nın kaybına rağmen “parçalarını” topladığı ve ağaç gibi büyüdüğü şeklinde yorumlanabilir.

 

Eğer filmi izlemeden önce bu yazıyı okuduysanız, bütün spoilerları yedim diye düşünmeyin. Çünkü zaten aslında film olaylar değil durumlar filmi. Hamile olanların kesinlikle izlememesi gereken Pieces of a Woman, etkileyici ve gerçek bir hikâye anlatısı… 

 

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
18/03/2024 , 11:13:17 Hit: 115
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47 Hit: 115
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50 Hit: 115
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00 Hit: 115
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00 Hit: 115
SİYASET
15/03/2024 , 12:31:36 Hit: 115
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin