Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir

Facebook'ta paylaş
21/05/2021 , 15:35:24 Hit: 6299

"1857 yılında Langaza'da doğdum. Fethedilen yerlerin türkçeleştirilmesi romabet politikası sonucu olarak Konya'nın Karaman yöresinden gelen Türkmenler'deniz. Babam Sofu-zade Feyzullah Efendi, annem Molla Hanım Ayşe. Sözünü ettiğim dönemde kadınların okula gidip tahsil görmesi yaygın olmadığı için okur yazar olmam nedeniyle Zübeyde Molla adını aldım.

14 yaşımda tıpkı benim gibi göçmen olan Ali Rıza Bey ile 1871 yılında Selanik'te evlendim. Eşim benden 20 yaş büyük olduğu halde onu çok sevdim. Hemen ilk yılı kızım Fatma İsmet doğdu, 2 sene sonra oğlum Ahmet, 1 yıl sonra da Ömer kucağımdaydı. Geçim sıkıntısı ve salgın hastalıklar nedeniyle daha evlatlarımın kokularına doyamadan onları tek tek arka arkaya toprağa vermek zorunda kaldım. Dünyam başıma yıkıldı. Yaşamaktan ümidi kestiğim an hamile kaldım. Fakat korkularım her geçen gün artıyordu. Doğacak çocuğumu nasıl koruyacağımı düşündükçe sağlığım iyice bozuldu. İşi gereği çetelerle uğraşan sevgili eşimi fidye karşılığı kaçırdılar. En çaresiz günlerimdi. 1881 yılında sarı saçlım mavi gözlümü nihayet kucağıma aldığım an hayata tekrar tutunmak için bir sebebim oldu. Mustafa'm 4 yaşındayken Makbule ve 1 yıl sonra da Naciye dünyaya geldi. Tam mutlu olacağız derken sevgili eşimin ölümü ile henüz otuzuma da varmadan üç çocuğumla dul kaldım. Kardeşim Hüseyin'le birlikte Langaza' da Rapla çiftliğine taşındık. Fakat çocuklarımın geleceği için Selanik'e döndüm. Devlet bana 2 mecidiye (40 kuruş) dul maaşı bağladı, çocuklarımla birlikte aylık 120 kuruş maaş alıyordum. Bir ailenin geçimini sağlamaktan çok uzak bir rakamdı bu.

Aynı sokakta oturan Tekel İdaresi memurlarından 4 çocuklu Ragıp Bey'in bana talip olması ile ikinci evliliğimi yapmak zorunda kaldım. Ergenlik çağındaki Mustafa'm bu duruma alışamadı. Bana karşı çok öfkeliydi. 12 yaşında Naciye'mi de salgın hastalıktan kaybettim. Yatılı okuyan oğlumun hasretiyle her gün yanıp tutuşuyordum. Dünya Savaşı başlayınca birçok Türk gibi 1915 yılının Mart ayında Selanik'ten İstanbul'a kızım Makbule ile birlikte yola çıktık. En azından asker olan oğluma yakın olacağım için umutluydum. Tam Ona kavuşmuşken İstanbul hükümeti Mustafa'mı vatan haini ilan edip idam fermanını yayınladı."

İşte o günlerde Zübeyde Ana kısmi felç geçirdi, ağlamaktan gözlerinin feri söndü, sağlığı iyice bozuldu. Evi sürekli baskına uğruyordu. Oğluna olan sevgisi, güveni onu hayata bağlıyordu. 1922 Haziran ayında Ankara'da nihayet oğluna kavuştu. Fakat sağlığı gün günden kötüye gidiyordu. Mustafa Kemal hem havasının iyi geleceğini hem de memleketleri Selanik'i anımsatacağını düşünerek annesini İzmir'e gönderdi. Zübeyde Hanım 14 Ocak 1923'te cumhuriyetin ilanını, oğlunun mürüvvetini göremeden hayata gözlerini yumdu.

Zübeyde Hanım, Mustafa Kemal Atatürk'ün yetişmesindeki emek ve fedakârlıkları ile Türk anasının, Türk kadının en güzel örneğidir. Oğluna henüz beşikteyken vatan sevgisini anlatan ninnilerle başlamış, onun verdiği Kurtuluş Mücadelesine inanmış ve hizmet etmiştir. Sahip olduğu tüm parasını anne-babasız büyüyen çocukların eğitimine harcanmak üzere Darüşşafaka'ya bağışlamıştır.

Atatürk'ümüzü bize armağan eden Zübeyde Ana, kalbimizdesin Işıklar içinde kal.

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
18/03/2024 , 11:13:17 Hit: 6299
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47 Hit: 6299
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50 Hit: 6299
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00 Hit: 6299
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00 Hit: 6299
SİYASET
15/03/2024 , 12:31:36 Hit: 6299
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin