GAZİEMİR BELEDİYESİ’NİN 2021 TAHMİNİ BÜTÇESİ 195 MİLYON
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

GAZİEMİR BELEDİYESİ’NİN 2021 TAHMİNİ BÜTÇESİ 195 MİLYON

Facebook'ta paylaş
Gaziemir Belediye Meclisi'ni oluşturan 31 meclis üyesinden 3 Ak partili üye görüşmelere katılmazken; 20 CHP'li meclis üyesinin oylarıyla 2021 Performans Programı ve Tahmini Gelir-Gider Bütçesi kabul edildi. Ak Partili 5 üye ve MHP'li 2 üye bütçeye ret oyu verdi. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda tüm meclis üyelerine teşekkür ederken, bütçenin hayırlı olmasını diledi.
18/10/2020 , 16:50:00

Gaziemir Belediye Meclisi, Gaziemir Belediyesi 2021 yılı Performans Programı ve 2021 Mali Yılı Gelir-Gider Bütçesi’ni görüşerek karar bağladı. Performans Programı ve Gelir-Gider Bütçesi Ak Partili 6, MHP’li 2 meclis üyesinin ret oyuna karşılık, 20 CHP’li meclis üyesinin oylarıyla kabul edildi. Ak Parti’den Ali Gönen, Oğuz Seyran, Ejder Öztop ve Hülya Cici  bütçenin görüşüleceği meclis görüşmelerine mazeretleri dolayısıyla katılmadı.

 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın açılış konuşmasının ardından komisyonların görüşülmesine geçildi. Plan ve Bütçe Komisyonu ile Hukuk Komisyonu tarafından incelenerek oy çokluğu ile kabul edilen 2021 Yılı Performans Programı, divan katipleri Nimet Şekercioğlu (CHP), Tuğba Vural (Ak Parti) tarafından mecliste okundu.

 

Başkan Arda daha sonra tarafından meclis üyelerine bir sunum gerçekleştirmesi için Strateji Geliştirme Müdürü İrfan Yapar’a söz verdi. Gaziemir Belediyesi’nin 2020-2024 dönemi için hedeflenen, 6 stratejik amaç altında, 18 stratejik hedef belirlendiğinin altını çizen İrfan Yapar, 2021 yılı için 79 performans hedefine bağlı 81 faaliyet ve proje öngörüldüğü bilgisini paylaştı. Yapar belirlenen performans hedefi ile faaliyet ve projeler için 195 milyon lira kaynağa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.  

 

Sunumun ardından performans programı Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda tarafından müzakereye açıldı.

 

Gruplar adına ilk sözü alan CHP sözcüsü İzel Zenginobuz Derinsu performans programının komisyondan geldiği gibi oylanmasını kabul etti.

 

“PERFORMANS PROGRAMI KATILIMCI BİR ANLAYIŞA ORTAYA ÇIKTI”

Söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı İlhan Özkara performans programının ve bütçenin katılımcı bir anlayışla ortaya çıktığının altını çizerek “Sizlerin de bildiği gibi Belediyemizin 5 yıllık dönemini kapsayan 2020-2024 Stratejik Planı katılımcı bir yöntemle hazırlanmış ve bu yılbaşından itibaren uygulanmaktadır. Bu kapsamda Planın ikinci uygulama dilimi olan 2021 yılı performans programı, ilgili mevzuat ve rehbere uygun olarak hazırlanarak belediye meclisimizin onayına sunulmuştur” dedi.

Özköse konuşmasında özetle şunları ifade etti; “2021 yılı için 79 performans hedefi ile 81 faaliyet ve proje hedef olarak belirlenmiştir. Bu projelerin 7 adedinin gerçekleşmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden destek alınması planlanmıştır. 2020 yılı ilk altı aylık gerçekleşmelere ve yıl sonu itibariyle gerçekleşmesi tahmin edilen gelir ve gidere bakıldığında bütçenin yüzde 60-70 oranında gerçekleşeceği, tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan covid-19 sürecinde de gelirlerin düşmesine rağmen bu gerçekleşmenin başarılı olduğu görülmüştür. 2021 yılı gelir ve giderler bütçeleri ayrı ayrı değerlendirildiğinde gelirlerin yıllar itibari ile artış gerçekleştirilmelerine dikkat edildiği gider bütçesinde de tüm yasal giderlerin, yedek ödenek harcama kaleminin yönetmeliğe uygun ayrıldığı ve performans programı ile bütçenin birlikte sağlıklı değerlendirildiği görülmüştür.”


Ak Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca söz alarak partisinin görüşlerini açıkladı. Atmaca’nın Gelir-Gider Bütçesi hakkında eleştirileri getirdiği sırada, Başkan Arda araya girerek “Şimdi performans programını görüşüyoruz, Gelir-Gider bütçesini sonraki gündem maddesinde görüşeceğiz” uyardı. Atmaca’da bunun üzerine ikisinin bir bütün olduğunu ve her ikisi içinde şimdi görüşlerini açıklayacağını söyledi.

 

“PERFORMANS HEDEFLERİNDE 2021 İÇİN PROJE YOK. YAPILACAK İŞLER İSE TAMİRAT, TADİLAT”

Atmaca 2021 gelir gider bütçesi hakkında özetle şu görüşleri dile getirdi; "Halk seçimlerde size bir kredi açtı ve sizi oylarıyla başkanlığa taşıdı. Borçlanmanız karşılığında Gaziemir'in sorunlarını çözmeniz beklendi. Bunun da en önemli aşamalarından bir tanesi geçen yıl oylayıp size kredi açtığımız stratejik plandı. Geçen yılki performans programını hatırlarsak bu yılki ile arasında bir fark göremiyoruz. Bizim yapmamız gereken, Gaziemir adına hizmetleri yapabilmek için hedeflerimizi gerçekleştirmek. Geçen yılki hedeflerimizi gerçekleştiremedik. Bu yıl hedeflerimiz içinde hiçbir yapım işi yok, sadece tadilat ve tamirat. Bunlar da Büyükşehir'in desteği ile. Geçen seneki bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 60'larda. Bu yılda 195 milyon gibi görünüyor ancak bu biraz zor. Geçen seneye göre bu yıl gerçekleşme ihtimali daha zor gözüküyor. Hazırlanan programın içerik açısından sınıfta kaldığını düşünüyoruz" dedi.

 

Mecliste ikinci muhalefet partisi konumunda bulunan MHP adına Grup Başkanvekili Selahattin Şahin görüşlerini açıkladı.

 

“2021 BÜTÇESİ KISIR BİR BÜTÇE”

Şahin 2021 Gelir-Gider Bütçesi hakkında özetle şu görüşleri dile getirdi; "2021 yılı içerisinde yapılması planlanan veya başlayıp devam etmesi düşünülen performans programına bakıldığında özellikle teknik bir iki konu haricinde elle tutulur projelerin olmadığı görülmektedir. Performans hedefinde çok somut hedefler olamamakla birlikte fen işleri biriminde çok az sayıdadır. Son bir yıl içerisinde yapılan asfaltlama çalışmalarına bakıldığında önümüzdeki yıllar içerisindeki yapılacak işlerin maliyeti de ortadadır. Tabii ki bir takım ekonomik sıkıntıların olduğu ortadadır ancak kurumumuzda ileriki yıllara yönelik performans hedefleri bu kadar kısır olmamalıdır.  Yapılacak üst geçit projesini canı gönülden destekliyoruz, ancak söz konusu 1 yıldan beri gündeminizde olduğunu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bazı çalışmalar yürütüldüğünü duyuyoruz. Ancak 1 yıldan beri en azından plan ve proje çalışmalarının yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bir diğer güzel hedef ise Atıf Bey mahallesindeki Gaziemir anı evi projesidir. İnsanların geçmişini unutmamaları doğru ve güzel bir şeydir. Bu projenin yapılması için de grubumuz olarak belediyeye yardımcı olacağımızı bilmenizi isteriz. Ancak belediyenin bütçesi düşünüldüğünde asıl yatırımın ulaşım için köprüye yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

“GAZİEMİR’İN İÇİNDE BULUNDUĞU KOŞULLAR TÜRKİYE VE DÜNYADAN BAĞIMSIZ DEĞİLDİR."

Söz alan CHP meclis üyesi Ünal Işık’ta görüşlerini açıkladı. Işık "Konu bir şehir ve yönetimse hazırlanacak her bütçenin eksik olduğunu düşünebiliriz. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu koşulları düşünürsek. Gaziemir'i Türkiye ve dünyadan bağımsız olarak düşünemeyiz. Dünyanın genel ekonomik durumu ve ülkemizde alının ekonomik yanlış kararlarla zor bir süreçten geçtiğimiz kesin. Ulaştırma ve altyapı bakanlığının bütçesi düşürüldü. Hele bu dönemde CHP'li belediye başkanlarından duyduğumuz bütçelerden yapılan kesintiler olumsuz etkilemektedir" dedi.

 

BAŞKAN ARDA; "GÖNÜL İSTER Kİ 500 MİLYONLUK BÜTÇE OLSUN"

Meclis üyelerinin yaptıkları konuşmaların ardından bu kez Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda 2021 Performans Programı ve Gelir-Gider Bütçesi hakkında gelen eleştirileri yanıtladı, görüşlerini açıkladı.

 

Türkiye’nin ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini belirten Başkan Arda, 500 milyon liralık bir performans planı da oluşturabileceklerini ancak bunun gerçekleşme olasılığı olmadığını belirterek, “500 milyon liralık müthiş bir performans planı sunabilirdik. Ancak nasıl gerçekleştireceğiz? Bu ay İller Bankası’ndan 17 aylık süreçteki en yüksek rakam olan 4 milyon 695 bin lira para geldi. Bu, bizim ödediğimiz maaşlara tekabül eden bir rakam. Gelen para belli. Ek kaynak yaratmaya, tasarruf etmeye çalışıyoruz. Irmak Mahallemizdeki köprü gibi, Anı Evi’nin restorasyonu gibi çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile iş birliği içinde gerçekleştireceğiz” dedi.

 “2020 BÜTÇESİNİN GİDİŞATINI GÖRÜYORUZ”

Bütçenin gerçekleşme oranının gelire ve tahsilâta bağlı olduğunu vurgulayan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “2020 bütçesinin gidişatını görüyoruz. 2021’de de gidişatımız ile ilgili hem meclis üyelerini hem de Gaziemir’i bilgilendireceğiz. Bu yıl Mayıs ayında gelirlerimiz yüzde 50 kesildi. Tahsilâtlarla ilgili sıkıntılar yaşadık. Af yasalarıyla, inşaat sektörünün zor duruma düşmesiyle beklediğimiz gelirler gerçekleşmedi. Korkum bu sürecin 2021 yılı içinde de aynı şekilde devam etmesi. Belediye bütçeleri kötü de genel bütçeler çok mu iyi? Ülkenin içinden geçtiği durumu hep birlikte yaşıyoruz. Bu pandemi süreci sadece bizi değil Türkiye Cumhuriyeti’ni değil tüm dünyayı etkiledi” dedi.

 

Konuşmaların ardından 2021 yılı performans programı ve gelir gider bütçesi AKP ve MHP’li üyelerin ret oyuna karşın oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Başkan Arda, bütçenin onaylanmasının ardından yaptığı kapanış konuşmasında “195 milyonluk bütçemizin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. Meclisimize ve emeği geçen bütün bürokrat arkadaşlarıma ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

PERFROMANS PROGRAMI VE BÜTÇE RAKAMLARI...

 

 

HARCAMA BİRİMLERİNİN 2021 YILI KAYNAK İHTİYACI

 

- Destek Hizmetleri Müdürlüğü: 60 milyon 630 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 31,09)

 

- Temizlik İşleri Müdürlüğü: 23 milyon 400 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 12)

 

- Fen İşleri Müdürlüğü: 22 milyon 700 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 11,64)

 

- Park ve Bahçeler Müdürlüğü: 19 milyon 520 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 10,01)

 

- Mali Hizmetler Müdürlüğü: 17 milyon 477 bin 366 lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 8,96)

 

-  Gençlik ve Spor Müdürlüğü: 10 milyon 30 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 5,14)

 

- Sağlık İşleri Müdürlüğü: 6 milyon 720 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 3,45)

 

- İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü: 4 milyon 743 bin 200 lira. (Bütçedeki Payı:Yüzde 2,43)

 

- Zabıta Müdürlüğü: 4 milyon 271 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 2,19)

 

- Özel Kalem Müdürlüğü: 3 milyon 710 bin 640 lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 1,90)

 

- Plan ve Proje Müdürlüğü: 3 milyon 521 bin 144 lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 1,81)

 

- Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü:  3 milyon 446 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 1,77)

 

- Basın yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü:  2 milyon 365 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 1,21)

 

- Bilgi İşlem Müdürlüğü: 2 milyon lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 1,03)

 

- Veteriner İşleri Müdürlüğü: 1 milyon 987 bin 500 lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 1,02)

 

-  Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü: 1 milyon 952 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 1)

 

- İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğü: 1 milyon 893 bin 700 lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 0,97)

 

- Yazı İşleri Müdürlüğü: 1 milyon 95 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 0,56)

 

- Etüt Proje Müdürlüğü: 1 milyon 11 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 0,52)

 

- Hukuk İşleri Müdürlüğü: 963 bin 850 lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 0,49)

 

- Strateji Geliştirme Müdürlüğü: 607 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 0,34)

 

- Teftiş Kurulu Müdürlüğü: 480 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 0,25)

 

- Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü: 475 bin lira. (Bütçedeki Payı: Yüzde 0,24)

 

 

2021 YILINDA GAZİEMİR BELEDİYESİ PERFORMANS HEDEFLERİ

Gaziemir Belediye Meclisi’nin kabul ettiği 2021 Performans Programında 79 hedeflenen performans hedefi için 81 projenin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

 

81 projeden 7’sini ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

 

Gaziemir Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçede yapımı gerçekleşecek projeler;

1) İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda bulunan bağlantı yollarının trafiğe açılması.

2) Araç trafiğini rahatlatılması maksadıyla Irmak mahallesinde yeni köprü inşa edilerek hizmete açılması.

3) Atıfbey Mahallesi Gaziemir Anı Evi bitişiğinde bulunan 3,4,5,6  ile 17 ve 18 numaralı parselleri içine alan bölge Kent Belleği müzesi olarak restore edilip hizmete açılması.

4)Gaziemir ilçe Stadı yenileme projesinin gerçekleştirilmesi.

5)Zafer Mahallesi’nde belirlenen alana Halı Saha Spor tesisinin yapılması.

6) Sarnıç Cumhuriyet Meydanı için çevre düzenlemesi.

7) Gaziemir Gençlik Kampüsü Destek Eğitim Merkezi’nin yapılması.

 

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/04/2024 , 16:14:04
SİYASET
19/04/2024 , 15:30:12
GAZİEMİR
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin