İzmir'de Kurtuluş Coşkusu
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

İzmir'de Kurtuluş Coşkusu

Facebook'ta paylaş
İzmir'in kurtuluşunun 98. yıldönümü etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle devam etti. Türk Yıldızları ve Solotürk, tören boyunca selamlama uçuşu yaptı. Törende konuşan Başkan Soyer, 9 Eylül'ün dünya halklarına örnek bir bağımsızlık mücadelesi olduğunu söyledi.
09/09/2020 , 15:39:31

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen 9 Eylül etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki resmi törenle devam etti. Törene İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekillerinden Kani Beko, Atila Sertel, Sevda Erdan Kılıç, Özcan Purçu, Murat Bakan, Bedri Serter, MHP İzmir Milletvekilleri Tamer Osmanağaoğlu ile Hasan Kalyoncu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti İzmir milletvekillerinden
Mahmut Atilla Kaya, Necip Nasır, Cemal Bekle, İzmir'deki üniversitelerin rektörleri, siyaset ve iş dünyasının temsilcileri katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Tören boyunca selamlama uçuşu yapan Türk Yıldızları ile Solotürk, gökyüzüne ay ve yıldız çizdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı da törende okundu.

“Dünya halklarına örnek bir bağımsızlık mücadelesi”

Daha sonra konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 Eylül'ün İzmir’in kurtuluşu ve Cumhuriyet’e giden taşların döşendiği sürecin başladığı gün olduğunu söyledi. Dünya halklarına örnek bir bağımsızlık mücadelesi ve özgürlük hikayesinin ilk cümlelerinin 98 yıl önce burada, İzmir’de yazıldığını belirten Tunç Soyer, “Şüphesiz her ülkenin, her milletin tarihinde zaferler ve kahramanlık destanları var. Ve elbette her toplum, bu destan ve öykülerle haklı bir övünç yaşar. Ancak bize kahramanlarımızın bıraktığı destan, bu şehrin parçası olan bizleri, çok ayrı gururlandırıyor” dedi.

“9 Eylül sadece bir kentin işgalden kurtuluşunun yıldönümü değil”
9 Eylül'ün tüm dünyaya gözdağı veren emperyalist güçlerin yenilmez olmadığının, birlik içinde ve inanç dolu bir toplum karşısında çaresiz kaldıklarının kanıtı olduğunu ifade eden Tunç Soyer, coşkuyla kutlanan 9 Eylül'ün, bu nedenle sadece bir kentin işgalden kurtuluşunun yıldönümü olmadığını söyledi. Soyer, bu kritik tarihin aynı zamanda topyekun bir mücadele ile sömürgeci anlayışlara geçit verilmeyeceğini ve tüm halklar için umudun var olduğunu gösterdiğini aktardı. Başkan Soyer, “İzmir’in kurtuluşuyla bayraklaşan mücadele; Ortadoğu’dan Afrika’ya, Güney Amerika’dan Asya’ya kadar dünya halkları için esaretten bağımsızlığa, karanlıktan aydınlığa çıkışın ilham kaynağı oldu” diye konuştu.

“İnsanlık tarihinin en büyük direnişi”

Başkan Soyer, 9 Eylül ruhunun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ekonomide ve siyasette onurlu bir varoluş mücadelesi ile dünya sahnesine çıkan Türkiye Cumhuriyeti’nin ayak sesi olduğunu kaydetti. Soyer şunları söyledi: “İzmir’in Cumhuriyet’i ve temsil ettiği tüm değerleri bu kadar sahiplenmesi; demokrasinin temellerinin atıldığı bir şehir olması ve bir halkın bağımsızlığa kavuştuğu, zafer kazandığı 9 Eylül ruhu ile ilgilidir. İzmir'in kurtuluşunun 98’nci yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve her türlü zorluğa rağmen insanlık tarihinin en büyük direnişini gerçekleştirenleri, minnet ve rahmetle anıyorum. Onların cesaret ve kararlılığının hepimize ilham kaynağı olmasını diliyorum.”

İzmir Hükümet Konağı’na bayrak çekildi
Cumhuriyet Meydanı’ndaki programın ardından İzmir Valiliği önündeki törene geçildi. Burada da 98 yıl önce ilk birliklerin İzmir’e girişi canlandırıldı. İzmir Valiliği'nde Türk bayrağının göndere çekildiği anlar, herkesi yeniden duygulandırdı. Ardından birlik komutanı İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'e Türk bayrağı verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de birlik komutanına plaket verdi. Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı Namık Kemal Çalışkan da Anıtkabir Komutanlığı'ndan aldığı bayrağı Vali Köşger'e verdi. Soyer'e de şehitliklerden alınan topraklar verildi. Tören, bu görüntülerle sona erdi.

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
25/03/2024 , 12:37:57
SİYASET
25/03/2024 , 12:27:09
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin