“Hopa’dan İğneadaya kadar Karadeniz Palamut dolu”
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

“Hopa’dan İğneadaya kadar Karadeniz Palamut dolu”

Facebook'ta paylaş
01/09/2020 , 11:57:29

Geçtiğimiz yıl ihracatta 1 milyar dolarlık sınırı aşarak moral bulan su ürünleri sektörü 1 eylülde başlayan denizlerde avlanma sezonuna umutlu başladı. Bu yıl bol balık olacağını ve tezgahların dolacağını öne süren TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkan Vekili Ahmet Tuncay Sagun, bu yılın gözdesinin ise palamut olacağını söyledi. Sagun, “Geçtiğimiz yıl istavrit ve hamsi ağırlıktaydı. Bu yıl ise denizlerden bol miktarda palamut bekliyoruz. Hem de görülmemiş bir şekilde palamut olacak. Hopa’dan İğneada’ya kadar Karadeniz palamut dolu” dedi.

Türkiye’de kişi başı tüketimi az ama istihdama katkısı büyük

Sektörün sahip olduğu teknik altyapı, insan gücü, bilgi birikimi ve tecrübe ile dünyanın kıskanacağı imkan ve potansiyele sahip olduğunu da aktaran Sagun, “TÜİK verilerine göre de Türk su ürünleri sektörü 57 bin kişiye doğrudan olmak üzere 350 bini aşkın insana istihdam sağlıyor. Biz dünyaya balık satıyoruz ancak yıllık kişi başına balık tüketimimiz hala 6-8 kilogram arasında. Bu rakam Avrupa Birliği’nde ortalama 24, ABD’de 28, Japonya’da ise 75 kilogram seviyesinde.” diye konuştu.

Pandemi balığın önemini ortaya çıkardı. İhracat yeniden artmaya başladı

Pandemi nedeniyle ilk başlarda dünya da ticaretin durma noktasına geldiğini, bunun su ürünleri ihracatına da olumsuz yansıdığını belirten Ahmet Tuncay Sagun, buna rağmen pandeminin sağlıklı besinin ve tabii ki balığın önemini daha da artırdığını vurguladı. Sagun, “Ülkemizde ve dünya genelinde uçuşların iptal edilmesi, otel ve restoranların uzun süre kapalı kalması, ilk aylarda talebin ihracatımıza yansımasını yavaşlattı. Öte yandan alınan tedbirler ve normalleşme ile birlikte temmuz ayından itibaren ihracatımız Koronavirüs salgınına rağmen yüzde 3,36 oranında artarak 87 milyon dolardan 89 milyon dolara ulaştı. Ocak-Temmuz döneminde ise pandeminin olumsuz neticesi sonucu ihracatımız yüzde 10,4 azalarak 605 milyon dolardan 548 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 4,27 oranında azalarak 997 milyon dolardan 956 milyon dolara indi. Temmuz ayında başlayan artışın devam etmesi halinde yılı yine 1 milyar doların üzerinde ihracatla kapatırız” diye konuştu.

AB’ye Alabalık, Çipura, Levrek Japonya’ya Orkinos ihraç ediyoruz

Sektörün 2020 yılı ihracatına ilişkin en yeni bilgileri de paylaşan Sagun, “En fazla ihraç ettiğimiz Çipura, Levrek ve Alabalık’ta birinci pazarımız AB ülkeleri olurken, Mavi Yüzgeçli Orkinos’ta ise Japon pazarında söz sahibiyiz. Yerli ve milli kavramı tam olarak da bizim sektörümüzü anlatıyor. İthal girdi kullanmadan tamamen yerli kaynaklarımızla çalışıyoruz. Türkiye toplam ihracatının kilogram birim fiyatı ortalama 1.5 doların altında iken, su ürünleri sektörü 6 dolara ulaştı. Yüksek teknolojimiz, modern tesislerimiz, ürün kalitemiz ve markalarımız ile katma değerimiz sürekli artıyor. Bu hem ülke hem de sektör açısından sevindirici” dedi.

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
21/04/2024 , 16:19:04
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin