Ağızdaki Mikroplar Hastalıkların Habercisi
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Ağızdaki Mikroplar Hastalıkların Habercisi

Facebook'ta paylaş
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, ağzımızdaki bazı mikropların pek çok hastalığa sebep olduğunu gösteriyor. Kolorektal cerrahi alanında uzman olan Prof.Dr.Cem Terzi, ağız ve dişetlerinin sağlığımız için çok önemli olduğuna değinerek “Yapılan bilimsel araştırmalar ağızdaki bazı mikropların artışının, bağırsaklardaki bağışıklık sistemine zarar vererek, alerjiden romatizmaya kadar pek çok hastalığa sebep olduğunu gösteriyor. Bilimsel çalışmalar, akciğer ve meme kanserinden sonra en çok görülen kanser olan kalın bağırsak kanserlerinin de ağızdaki mikroplarla ilgili olduğunu gösteriyor” dedi.
31/08/2020 , 09:23:42

2 binden fazla sayıda mikrop çeşidi barından bağırsakların, besinleri sindirerek vitamin gibi yararlı maddeler ürettiklerini belirten Cem Terzi, “Bu mikroplar, zararlı maddeleri yok ederek, bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bağırsaktaki mikrop sayısı ve çeşidi bozulursa, sağlıklı mikroplar kaybolur ve çeşitli hastalıklar oluşur. Yapılan çalışmalar ağız ve bağırsak mikrobiyatasındaki değişikliklerin kolon ve rektum kanserinin gelişmesinde rol oynadığı gösteriyor. Ağız içinde bulunan bazı mikrop türleri arttığında, bağırsakta da bulunma oranında aşırı bir artış olmaktadır. Bilimsel araştırmalarda, fusobacterium nucleatum, bacteriodes fragilis, escherichia coli bakterilerinin bağırsakta artışı ile kanser gelişimi ile ilişkili bulunmuştur” dedi.

 

Ağız ve diş eti sağlığına dikkat!

 

Ağız ve diş eti sağlığının önemine dikkati çeken Terzi, sigara ve tütün ürünlerinin ağız mikroplarında ciddi değişikliğe sebep olduğuna değinerek şu bilgileri verdi: “Ağız ve diş eti sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sigara içilmemesi. Gereksiz antibiyotik kullanımı, aşırı şekerli yiyecekler, hazır- katkı maddeli ve endüstriyel gıdaların da bu mikrop dengesinin bozulmasında büyük etkisi var.”

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin