TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SERBEST BÖLGESİ 30 YAŞINDA
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SERBEST BÖLGESİ 30 YAŞINDA

Facebook'ta paylaş
Faaliyete, 14 Ağustos 1990 yılında başlayan Ege Serbest Bölgesi, kuruluşunun 30. yılını kutluyor. Bugüne kadar toplamda yaklaşık 80 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştiren Ege Serbest Bölgesi, ihracat, ticaret hacmi ve istihdam verileri bakımından uzun yıllardır Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olma başarısını gösteriyor.
14/08/2020 , 11:26:51

Türkiye’nin yüksek teknoloji merkezi olması hedefiyle başlayan Ege Serbest Bölgesi projesinin, bugün resmi olarak faaliyete geçişinin tam 30. yılını kutladıklarını belirten Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.(ESBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Kurucumuz merhum Kaya Tuncer, 14 Ağustos 1990 tarihinde, Ege Serbest Bölgesi faaliyete geçerken, burasının ülke ekonomisine katma değer katan, yüksek teknoloji transferi sağlayan, istihdam yaratan  ve ihracatı arttıracak bir üretim merkezi olması hayalini kurmuştu. 30. yılı kurucumuzun bu hayalini gerçekleştirmiş olarak kutlamanın gururunu yaşıyoruz. 30 yılda toplamda yaklaşık 80 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştiren, yılda 4 milyar dolarlık ticaret hacmine ve 20 bin 500 kişilik istihdama ulaşan Ege Serbest Bölgesi, uzun yıllardır Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olmanın verdiği özgüveni taşıyor. Ulaşılan bu başarıda Yönetim Kurulu Başkanımız Mary Tuncer’in de, ESBAŞ’ın kuruluşunun ilk gününden bu yana çok büyük ve önemli katkıları olmuştur” diye konuştu. 

 

ESBAŞ’ın Uygulamaları 4 Kıtada Model Oldu

Dr. Faruk Güler, ESBAŞ’ın uyguladığı model ile yüksek katma değerli ihracat yapan yabancı yatırımcı çekmekteki başarısı ve ihracatta sağladığı gelişmelerle Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi haline getirdiği Ege Serbest Bölgesinin Amerika,  Asya, Afrika ve Avrupa’daki birçok ülke tarafından model olarak alındığını söyledi.

 

Ege Serbest Bölgesinin, dünyada adres arayan yatırımcılar için bulunmaz fırsatlar sunduğunu ifade eden Güler, şunları söyledi: “Ege Serbest Bölgesi Türkiye’de arsaya, binaya ve hiçbir altyapıya yatırım yapmadan üretim tesisine sahip olunacak ve çok önemli teşviklerle desteklenen özellikli bir yatırım alanıdır. Deniz, hava ve kara ulaşım ağlarının merkezinde olması,  kurucu ve işletici firması ESBAŞ'ın, elektrik doğalgaz, su, yemek hizmetleri gibi ana ihtiyaçların yanında her türlü altyapı hizmetlerini kesintisiz ve en üst seviyede sunması, iyi eğitim almış insan kaynağına sahip kentin merkezinde yer alması gibi avantajlar uluslararası piyasalara hitap eden firmalar  açısından bölgemizi rakipsiz kılıyor.” 

 

30 Yılda Sınırlarının Dışına Taştı

Dr. Faruk Güler, kurucuları merhum Kaya Tuncer’den miras olarak aldıkları ilke ve değerler ile yönettikleri Ege Serbest Bölgesini, 30 yılda sınırlarına sığmayan bir büyüklüğe kavuşturduklarını ifade etti. Dr. Güler, şöyle konuştu: “2.2 milyon metrekare alan üzerine kurulan Ege Serbest Bölgesi, ESBAŞ’ın, doğru sektörlere yönelik etkili pazarlama çalışmaları sonucunda, hedeflenenden önce yüzde 100 doluluğa ulaştıktan sonra, 2016 yılında 300 bin metrekarelik genişleme alanını da sınırlarına ekledi. Bu sayede Ege Serbest Bölgesinde yeni yatırımlara yer gösterme imkanına kavuştuk. Genişleme alanında şu anda yeni üretim tesislerinin inşaatı devam ediyor. Bu alanı da kısa sürede doldurmak için, daha çok katma değer yaratacak sektörlere yönelik tanıtım çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz.”

 

Dünyadaki iki uzay kampından biri olan, Uzay Kampı Türkiye’yi de Ege Serbest Bölgesinde kurup çalıştıran ESBAŞ, günümüze kadar 60’ı aşkın ülkeden 300 bin çocuk, genç ve yetişkini, son teknoloji ile donatılmış olan bu özel tesiste ağırladı.

 

Ege Serbest Bölgesinin katma değeri yüksek teknolojik ürünleri üreten firmaların  çoğunlukta olduğu bir bölge olmasının yanı sıra, havacılık ve savunma sanayine üretim yapan firmalar için de bir kümelenme merkezi haline geldiğine dikkat çeken Dr. Güler, “ESBAŞ olarak, bir süredir  İzmir’i ekonomik olarak ileriye taşıyacak sektör olacağına inandığımız bilişim sektörüne yoğunlaşmış bulunuyoruz. Bu yönde yaptığımız pazarlama ve tanıtım çalışmalarının sonucu olarak, Ege Serbest Bölgesinde yazılımcı firmaların yoğunluğundaki artışı destekler mahiyette, Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneğinin (YABİSAK) kuruluş çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. Kentin önde gelen paydaşlarını da bünyesinde barındıran YABİSAK’ın kuruluş çalışmaları da ESBAŞ’ın öncülüğünde yürütülmektedir.” diye konuştu. 

 

ESBAŞ, Mükemmellik Yolunda Ödüllerini Sıralıyor

Dr. Faruk Güler, ESBAŞ’ın Türkiye’nin üretim ve ihracat üssü haline gelen Ege Serbest Bölgesinde edindiği 30 yıllık deneyimle, ülke ekonomisine katkısını sürdürürken, bu süre zarfında şirket yönetimi anlamında da Türkiye’de örnek alınacak uygulamalar içinde bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu. “2017 KALDER Türkiye Mükemmellik Ödülü, 2018 PERYÖN Bağlılık ve Motivasyon Ödülü, 2020 GPTW ‘Türkiye’nin En İyi İşvereni Ödülü’ ve 2020 GPTW Ege Bölgesinin En İyi İşvereni Ödülü’nü alan şirketimiz, tüm aksiyonlarında ve stratejik planlarında hep çalışanlarını, ülkesini ve toplumu geliştirecek çağdaş yöntem ve metotları uygulayan bir şirket olmuştur. ESBAŞ, bu yaklaşımla, daha nice 30 yıllar ülke insanının refahını arttırmaya devam etme vizyonu ile çalışmalarını sürdürecektir.

 

ESBAŞ’ın ve Ege Serbest Bölgesinin başarılarında katkısı olan kullanıcı firmalara, bizlere her türlü desteği veren Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü, Ege Serbest Bölge Müdürlüğü ve Ege Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü yönetici ve personelleri başta  olmak üzere tüm kamu personeline ve ESBAŞ çalışanlarına, bu yolda yanımızda olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
15/04/2024 , 11:27:01
AKTÜEL
15/04/2024 , 11:21:27
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin