“Kimsin sen? Yoksa sen kahin misin!”
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

“Kimsin sen? Yoksa sen kahin misin!”

Facebook'ta paylaş
01/12/2020 , 10:20:13 Hit: 406

Yakın Yerler / 2

“Kimsin sen? Yoksa sen kahin misin!”

 

Geçtiğimiz sayımızdaki gibi,  İzmir'de Yaz başlığı altında, bu güzel kentin görülesi yerlerini tatil merkezlerini anlatmaya devam ediyoruz.

 

Son dönemlerin zeki mizah ustası Cem Yılmaz’ın kendi yazdığı ve oynadığı fantastik film serileri G.O.R.A. , A.R.O.G. ’tan duyduğumuz kelimelerin, sizce yazımız ile ne alakası olabilir?!

  

Başlığımıza esin kaynağı olan ‘kahin’lik kısmıdır!

 

Klaros, Ahmetbeyli

 

 

Arkeolojik araştırmalarda 13.yy sonu ve 12.yy başlarında, su kaynağının Manto'nun gözyaşlarından oluştuğu söylenen Klaros kenti aynı zamanda medyumların ana yurdu olduğu mitolojide yer alır.

     Günümüzde İzmir'in tarihi ve doğası ile de öne çıkan Menderes'in Ahmetbeyli Köyü'nde bulunan Klaros kenti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kahverengi tabela ile tarif bulan önemli bir ören yerimizdir.

     Klaros Bilicilik Merkezi olarak işlenen mitolojik tarihçede bu ören yeri şöyle anlatılıyor:

     Akhalar, Karayalılar'In kurduğu Kolophon (Değirmendere/Ataköy) kentine yerleşir. İlk göçmen grubunun lideri Rhaikos daha sonra Thebai'den (Yunanistan'dan) gelen Manto ile evlenir. Kahinlik görevini annesinden devralan Mopsos öylesine ünlenmiştir ki, Troya Savaşı'ndan sonra ünlü kahin Akhalı Kalkhas, onunla yarışmak için Klaros'a gelmiştir. Mopsos'a yenilen Kalkhas, bundan öylesine etkilenmiş ki daha fazla dayanamayıp kahrından ölmüştür. Mopsos ilk kadın kahin olarak Klaros'un tarihine geçmiş olsa da daha sonraki kahinlerin erkek olduğunu belirtmekte yarar var. Önceleri kent delegeleri başvurusuna açık olan Klaros Bilciler Merkezi'ne Büyük İskender'de kişisel başvuru yapan ilk kişi olduğu ifade ediliyor. Mitolojiye göre Büyük İskender Smyrna'yı aldıktan sonra Pagos Tepesi'nde (Kadifekale'de) uykuya dalar. Rüyasında Nemesis Büyük İskender'e uykuya daldığı yerde bir kent kurmasını söyler. Rüyasının yorumu için Klaros Kehanet Merkezi'ne başvuran Büyük İskender tanrıdan “Kutsal Meles çayının dışındaki Pagos'ta oturacak olan halk, üç hatta dört kat daha mutlu olacak” yanıtını alır ve Pagos'ta Yeni Smyrna'yı kurar.  Bu olaydan sonra oldukça ünlenen Klaros, Barbarları da (Yunan olmayan halkları) kabul eden bir kehanet merkezi haline gelir.

 

     İzmir'in özellikle 70'lerde başlayan günü birlik deniz sefası yapılan yerlerden biri olan Ahmetbeyli Köyü  mitolojide önemli bir yer tutan antik Klaros kentini de içinde barındırmaktadır.

     Ahmetbeyli İzmir Kent Merkezi Konak'tan 53 km.lik mesafede yer almaktadır. Kara yolu ile Karşıyaka Vapur iskelesinden 63 km, Bornova Büyükpark'tan 68 km, Balçova'dan 54 km, Buca Heykel'den 55 km, Gaziemir'den 42 km, Torbalı'dan 36 km, Menderes Merkez'den ise 32 km. uzaklıktadır.

 

Bölgede küçük pansiyonların yanı sıra hemen yakınlarında bulunan Claros, Grand Efe gibi yıldızlı otellerde bulunmaktadır. Ahmetbeyli Halk Plajı, Seferihisar istikametine doğru ilerlendiğinde Maydanoz Koyu,  Kuşadası istikametine  doğru gidildiğinde Yoncaköy Koyu gibi, girintili çıkıntılı yol güzergahı boyunca çok sayıda yerde denize girilmekte ve kamp yapılabilmektedir.

 

 

Özdere, Gümüldür, Ürkmez, Payamlı / Doğanbey

 

Menderes ilçesi, Ege'nin gözde tatil merkezlerinin bağlı olduğu Muğla benzeri, kendi ilçesi sınırları içinde çok sayıda tatil merkezine sahiptir. Turizm noktasında henüz diğer tatil yörelerine oranla bakir konumunda kalan Menderes bu özelliğini gelecekte ortaya çıkarabilecek bir potansiyeli de içinde barındırmaktadır. Uzun yıllardır İzmirlilerin sayfiye yeri ve günübirlik tatil ihtiyacını karşılayan Menderes'in gerekli yatırımların yapılması halinde  Özdere'si, Gümüldür'ü ile turizm sektörüne önemli katkı sağlayacağı açıktır.  

     Eski adıyla Kesre yamacından Özdere sahiline bakıldığında karşılaşacağınız eşsiz manzarayı gördüğünüzde bu sözlerimize sizde hak vereceksiniz. Özdere ve Gümüldür sahilleri birbirini tamamlayan güzel bir tatil seçeneği oluşturuyor. Kuşaadası-Seferihisar arasında ilerleyen karayolu boyunca rastlayacağınız koylar üzerinizde panoramik bir etki bırakıyor. Seferihisar yönüne doğru ilerlediğinizde sizi önce Ürkmez karşılıyor. Ardından peşi sıra Payamlı ve Doğanbey’in eşsiz koyları ve sahillerini takip ediyorsunuz.

     Kanaviçe işlemesine benzeyen girinti ve çıkıntılar, denizle birleşmeleri ortaya enfes görüntüler çıkarıyor. Bu ilginç enstanteneleri, fotoğraf karesine dönüştürmek ise meraklısına düşüyor!

 

Seferihisar…

 

Madem ki Özdere, Gümüldür, Doğanbey'den üst üste bahsettik Seferihisar ile devam edelim. Son yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, ilçedeki belediye başkanlığı süreciyle birlikte Seferihisar ülke genelindeki popüler tatil yörelerinin arasında girdi. Dünya çapındaki Cittaslow / Sakin Şehir'lerin arasında da yer bulan Seferihisar yılın dört mevsimi yerli ve yabancı konuklarını ağırlıyor. Deniz, kum ve Teos! İzmirlilerin Sığacık olarak adlandırdıkları antik zamanların kenti Teos bölgesi Seferihisar'ın en gözde yerlerinden… Kale İçi'nde bulunan evlerin 'Ev Pansiyonculuğu'na geçişi, Ege'nin eşsiz organik lezzetlerinin satıldığı 'Kale İçi Pazar' yaz-kış ayırt etmeksizin büyük rağbet görüyor. Seferihisar,  canlı sokak müzikleri, etkinlikleri, iskelesi, balık ve diğer lezzetleriyle tatilciler için güzel bir alternatif oluşturuyor.

 

Karaburun, Mordoğan…

 

İzmir'in kuzey tatil merkezi Foça ile kentin batıdaki en ucu olan Karaburun kıyı olarak karşı karşıyadır. Foça'daki iskeleden, Karaburun'a deniz yolculuğu ile ulaşmak mümkündür. Yaz döneminde artan sefer sayılarını ve güncel ücretleri İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZDENİZ'den öğrenmekte yarar var.

     İzmir Merkez'den Karaburun 109 km. uzaklıkta yer alıyor. Karaburun'a ulaşmak için eski Çeşme devlet yolunu kullanıyorsunuz. İzmir'den çıkışta Güzelbahçe, Urla yolunu takip ederek Urla İçmeler'e uzanıyorsunuz. İçmeler’den sonra sizi Çeşme-Mordoğan kavşağı karşılıyor. Sol taraff Çeşme yolu! Arabanızın direksiyonunun sağa kırdığınızda Karaburun güzergahında ilerliyorsunuz! Gülbahçe, Mordoğan, Ardıç bölgesi derken motif gibi işlenmiş kıyıları takip ederek Karaburun'a ulaşıyorsunuz. Karaburun'a vardığınızda şöyle bir soluklanalım diyorsanız kahveler ve esnaflarla çevrili tepedeki eski meyadan dediğimiz, merkezine çıkıyorsunuz. Daha sonra serinlemek için gideceğiniz plajlar da ince kum aramak yerine minik çakıl taşlı sahil ve bir akvaryumu andıran denizi ile Karaburun farklı bir güzellikte. Çarşaf gibi, dibi görünen bir denizde yüzmek isterseniz Eylül 15'in öncesi ve sonrası en ideal zamanlar. Her türlü balık keyfi yaşamak için ise her daim Karaburun sizi beklemekte.      

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25 Hit: 406
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17 Hit: 406
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47 Hit: 406
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50 Hit: 406
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00 Hit: 406
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00 Hit: 406
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin