KARA BİR HAYAL / JOJO RABBIT
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

KARA BİR HAYAL / JOJO RABBIT

Facebook'ta paylaş
01/08/2020 , 11:52:14

 

Bu dönemlerde film sektörü de epey sekteye uğramış durumda. 5 ay içinde çıkacak çok önemli gişe filmleri vizyon tarihlerini ertelemek zorunda kaldılar. Başka Sinema ve Blu TV’nin gerçekleştirdiği ortaklık dışında da internette gösterim yapmak adına başka bir anlaşma yapılmadı. Yapımcılar ve dağıtım şirketlerinin çoğu filmlerini beyaz perdede izletmek konusunda ısrarcı davranıyorlar.

 

Bu ayki filmim Jojo Rabbit (Tavşan Jojo) de 2019’a damgasını vurmuş absürt bir savaş komedisi. Jojo Rabbit, Christine Leunens’in “Gökyüzü Hapsi” adlı romanından Taika Waititi tarafından uyarlanmış ve yönetilmiştir. Kendisi (Taika Waititi) aynı zamanda filmde de Adolf Hitler’i canlandırmaktadır. Waititi’nin yanı sıra başrollerinde Roman Griffin Davis  (Jojo Betzler), Thomasin McKenzie (Elsa) ve Scarlett Johansson (Jojo’nun annesi Rosie) gibi isimler bizi karşılıyor.

 

Ana karakterimiz Jojo Betzler oldukça tutkulu küçük bir Nazi’dir. Öyle ki, film boyunca tavsiyelerini aldığı ve planlarını anlattığı hayali arkadaşı Adolf Hitler’in ta kendisidir. Waititi’nin alışkın olduğumuz cesur mizah anlayışı film boyunca hâkim. Nazi faşizmi ve 2. Dünya Savaşı gibi Almanlar için trajik olan bir dönemi ,dramı aza indirgeyerek mizahi bir yönden aktarmayı tercih etmiş. Olayları bu denli beklenmedik bir yerden ele aldığı için de farklı bir Nazi filmi ile karşı karşıya kalıyor seyirciler. Jojo Rabbit, alışkın olduğunuz bir savaş filminden çok daha fazlası…

 

Sıcak renklerle çekilmiş bu dönem filmi, iyi oyunculukları ve özgün senaryosuyla ödül sezonunu dolu dolu geçirmeyi başarıyor. Öyle ki film, 6 dalda Oscar’a aday olmuştur.

 

Taika Waititi Adolf Hitler’i de çok güzel karakterleştirmiş. Sert ve çoğunlukla şiddet yanlısı olmasının yanı sıra çocuksu ve komik bir kişilik de katmış.

 

Jojo, filmin de isminde olan “Tavşan” lakabını katıldığı Hitler Gençlik Kampı’nda tavşanın boynunu kırmak istemediği için almıştır.

 

Körü körüne “üstün ırk” inancına bağlı olan Jojo “Yahudilerin kökünü kazımak” coşkusuyla hareket ediyor ve sık sık savaş karşıtı annesi Rosie (Scarlett Johansson) ile çatışmalar yaşıyorlar. Fakat annesi ne kadar uğraşırsa uğraşsın Jojo’nun Nazi düşüncesiyle yıkanmış zihnini temizleyemiyor. Özünde iyi bir çocuk olan Jojo inanışlarından dolayı sert ve şiddet yanlısı olmaya çalışmaktan vazgeçemiyor.

 

Jojo’nun hayatı Hitler Gençlik Kampı’nda yaşadığı trajik kazadan sonra değişirken ölen ablasının odasında yaşayan davetsiz misafirle karşılaştıktan sonra tepetaklak oluyor.  Gelişen olaylarla birlikte inandığı her şeye ters olan bazı kararlar vermek zorunda kalıyor ve asla değişmeyeceğine inandığı düşünceleri değişmeye başlıyor.

 

Evlerinin çatı arasında gizli olarak yaşayan Yahudi Elsa (Thomasin McKenzie) , Jojo’yu sonu gelmez ikilemlere sokuyor. Jojo, kesinlikle “tehlikeli bir canavar” olduğuna inandığı Elsa’yı eğer yetkililere bildirirse annesinin başını belaya sokacak, bildirmezse evinde bir Yahudi ile yaşamak zorunda kalacak.

 

Jojo inandıkları ve duyguları arasında bir karar vermek zorunda kalır…

 

Hayatında ilk defa bir Yahudi gören Jojo içten içe Elsa’nın bir canavar olmadığını bilmektedir. Merakına yeni düşen küçük Jojo, Elsa ile birlikte bir Yahudi el kitabı hazırlamaya karar verir. Bilinmeyene karşı korku ve merakın ne kadar ağır bastığını bir kez daha izliyoruz Jojo Rabbit ’de.

 

Filmin izleyenleri tamamen iki gruba ayrılıyor; filmin saygısızca olduğunu düşünenler ve trajik bir olayı mizahi yönden anlatacak kadar cesur bir film olduğuna inananlar.. Ben tahmin edeceğiniz üzere filmi beğenen tarafta yer alıyorum. Bu kadar ikilem yaratan bir filmi bir an önce izleyip siz de hangi tarafta olduğunuza karar verin derim…

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
15/03/2024 , 12:31:36
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin