İLETİŞİMDE FARKINDALIK
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

İLETİŞİMDE FARKINDALIK

Facebook'ta paylaş
25/05/2020 , 11:05:00

Çocuğa söylenen söz onun duygu dünyasını şekillendiren güçlü bir etkendir .Söz gerçekten bir büyüdür, bir kişiye çocukluk yıllarında nasıl hitap edildiyse yetişkin olduğunda da kendisi öyle hitap eder .Söz kişinin bir parçasıdır çocuklukta elde edilir.

Yunus Emre`nin ;
"Söz ola kese savaşı söz ola bitire başı
Söz ola ağılı aşı bal ile yağ ede bir söz".. de olduğu gibi.
Bir kişinin konuşma tarzına bakıp çocukluk yıllarında onun kendisine nasıl hitap edildiğinin ipuçlarını bulabiliriz çocukluktaki çocukla konuşma tarzı onun kişiliğini belirleyen önemli etkenlerdendir.
Birincisi emir kipi ile iletişim;
Çocuklara emir cümleleri kullanarak" yemeğini yesene" dur! "kalk yatsana" gibi .Kontrolsüz bir iletişim yani baskın ortamda çocukluk yılları geçmiş kimseler yetişkinlik yıllarında da bunu sürdürme çabasındadır.Böylesi kişiler rica ederek konuşmayı çocuk da olsa onun düşüncelerinin ayrı bir dünyasının olduğunu anlayamazlar, baskın ortamda yetişen kişilerin en temel hissi değersizlik hissidir.
Böylesi kimseler yakın çevresinde buyurgan emredici isteği olmayınca kızgın öfkeli sosyal yaşamda ise konuşkan sevimli sempatiktir,
İkincisi. olabilirlik cümleleri
Çocuğu başkalarının yönetimi altına girmeye teşvik eder Böylesi çocuklar sorumluluk almaktan çekinir yanlış yapacağı kaygısı taşırlar bunlar vererek dost olmaya, sorun çıkarmadan bir kenarda yaşamaya müsait olurlar."Kaşık böyle de tutulabilir"." tatlı sonrada yenilebilir.".v.b.
Üçüncü olarak varlığını kabul edilen çocuklar için anahtar cümlemiz`,"İstersen" ile başlayan cümlelerdir ,Bu kimseler dışlanma dan doğru ya sevk edilmiş olur
Son olarak fırsat verici iletişim,
Çocuk aktif yetişken pasif bir dil kullanır çocuğun kendini kaygısızca ortaya koyabilmesine fıtri yapısına fırsat verilmiş olur "Bir de böyle denesek, nasıl olur acaba? gibi soruları yetişkİn çocuğa sormalı, problemleri konuşarak çözme becerisinin olduğu ,nezaket ortamının gelişim fırsatlarının tanındığı bir iletişim dilini kullanmalıyız.
Farkındalık seviyesi düşük bir aile içinde yetişen kişilerin problem çözmek için kullandıkları yöntem ise; sözel şiddettir Bundan dolayı söz bir büyüdür çocuğa nasıl hitap edilirse çocuk öyle olur.
Tatlı bir hayat tadı olan cümlelerle mümkün hoşçakalın.

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
21/04/2024 , 16:19:04
GAZİEMİR
21/04/2024 , 15:51:55
SPOR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin