MALİ MÜŞAVİRLER BEYANNAMELERDE DE ERTELEME İSTİYOR
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

MALİ MÜŞAVİRLER BEYANNAMELERDE DE ERTELEME İSTİYOR

Facebook'ta paylaş
20/03/2020 , 14:50:37

Hükümetin Ekonomik Kalkan Paketi olarak adlandırdığı koronavirüs tedbirlerinde vergi mükelleflerine getirilen erteleme kararının eksik olduğunu belirten TÜRMOB söz konusu beyannameleri hazırlayanların da insan olduğunu unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Mali Müşavirler söz konusu beyannamelerin verilme sürelerinin de erteleme kapsamına alınmasını talep etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın İstanbul Borsası’nda ekonomi gazetecilerin sorularını yanıtladığı TRT 1 yayınında beyannamelerin ertelenmesiyle ilgili talep gelmesi durumunda değerlendirilebileceğini ifade etmesi kısa adı TÜMOB olan Türkiye Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası’nı harekete geçirdi. TÜRMOB söz konusu erteleme isteklerini ilgili bakanlıklara yazıyla resmen talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüs tedbirlerini açıkladığı toplantıda hükümetin koronavirüs mücadelesi sırasında uygulanan tedbirlerin ekonomiye olası etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla Ekonomik Kalkan Paketi’ni yürürlüğe koyduklarını söylemişti.

Buna göre vergi mükelleflerinin ödemekle yükümlü oldukları muhtasar, kdv, sgk primlerinin 6 ay ertelendiği ilan edilmişti. Bu ertelemenin gerekçesi olarak olası koronavirüs salgının önüne geçmek olduğunu ifade edilirken; muhtasar, kdv, sgk pirim beyannamelerinin ise mali müşavirler ve ofislerince fatura ve belgelerin tek tek elden geçirildiği ve gerekli incelemelerin ardından dijital sisteme aktarıldığını gerçeğini atlamıştı.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler bu durumu kendi sosyal medya hesaplarından ise bir beyanname hazırlık sürecini ise şu sözlerle ortaya koydular:

1-Mükellef bir ay boyunca iş yapar, belgeleri poşet içine doldurur.
2- Takip eden ayın 10-26 arasında evraklar mükellef tarafından getirilir ya da alınır.
3- Düzensiz poşet, yada vb açılır belgeler tek tek tasnif edilir.
4- Tasnif edilen belgeler tek tek kayıt altına alınır. Kontrol edilir.
5-Oto kontrol yapılır. (Fatura seri no , pos -hasılat uyumu vb.)
6- Dijital beyanname gönderilir.

 

Gelinen tepkiler üzerine harekete geçmek durumunda kalan TÜRMOB’un kendi meslektaşlarını koronavirüs tehlikesinden korumak adına ilgili bakanlıklara iletmiş olduğu talebin yerine getirilip getirilmeyeceği ise merakla bekleniyor.

 

Elbette söz konusu talebin yerine gelip gelmeyeceği mali defterlerin emanet eden vergi mükelleflerini de oldukça yakından ilgilendiriyor. Söz konusu beyannamelerin bir şekilde verilmemesi durumunda ise vergi mükelleflerinin karşılaşabileceği idari para cezası vb. mali yaptırımlar şimdiden işletme sahiplerini düşündürüyor.  

  

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/04/2024 , 16:14:04
SİYASET
19/04/2024 , 15:30:12
GAZİEMİR
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin