“Salgında çocukların psikolojisi unutulmamalı!”
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

“Salgında çocukların psikolojisi unutulmamalı!”

Facebook'ta paylaş
19/03/2020 , 09:32:05

Gaziemir Belediyesi, dünyayı etkisi altına alan Yeni Koronavirüs salgınına karşı tedbirlerini artırırken salgının yarattığı olumsuz psikoloji ile mücadele konusunda da adımlar atıyor. Gaziemir Belediyesi Başkan Yardımcısı, Psikolog Deniz Dinler, salgının çocuklara nasıl anlatılacağı ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken konuları değerlenirdi. 

Salgın haberlerinin ve belirsizliğin halk üzerinde kaygı yaratabildiğini,  çocukların belirsizlik durumlarıyla nasıl baş edeceklerini ailelerinden öğrendiğini belirten Dinler, salgında çocukların psikolojisinin de unutulmaması gerektiğini vurgulayarak ailelere uyarılarda bulundu. “Sizlerin duygu ve düşünceleri onların duygusu ve düşüncesi haline dönüşüverir” diyen Dinler,“Bu yüzden önce kendi duygu ve düşüncelerinizi yönetip sonra çocuklarınızın yaşlarına uygun şekilde açıklamalarda bulunun. Örneğin; okul öncesi ve ilkokul dönemindeki çocuklarınıza bu salgına sebep olan virüsün gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu, ancak laboratuvar ortamlarında büyüteçlerle görülebildiğini anlatın. Bu virüsün neye benzediğini ve bizi nasıl etkilendiğini resim yapma ya da oyun hamuru kullanarak hikâyeleştirme gibi yöntemlerle somutlayın. Optimum seviyedeki kaygınızı, uygun bir dille çocuğunuzla paylaşın ki kendi duygularını nasıl açıklayabileceğini sizden öğrensin. Örneğin; ‘İşe gitmemek ve arkadaşlarımla istediğim zaman görüşememek beni üzüyor, ancak geçici bir süre böyle olacağını düşündüğümde rahatlıyorum’gibi ifadelerde bulunun” diye konuştu. 

Doğru ve net bilgi paylaşımı önemli
“Çocukların bulunduğu ortamda felaket senaryoları içeren konuşmalar yapmayın” diyen Dinler, “Televizyondan güvendiğiniz haber kaynaklarını takip edin. Emin olmadığınız hiçbir bilgiyi paylaşmayın. Eğer çocuğunuz sosyal medya kullanıyorsa ona, okuduğu ya da izlediği haberin yanıltıcı olabileceğini hatırlatın. Size sorduğu soruları kısa ifadelerle cevaplandırın, bilmediğiniz konularda araştırma yapıp onunla paylaşacağınızı söyleyin” dedi.

Rutine bağlı kalın ve kaliteli etkinlikler gerçekleştirin
Dinler, çocukların günlük alışkanlıklarına sadık kalınması gerektiğinin de altını çizerek şunları söyledi:
“Çocuğunuz ile birlikte geçireceğiniz zaman oldukça uzun sürebilir. Bu süreyi ebeveyn-çocuk iletişimini zedelemeden ve çocuğunuzun sıkılmasına, kendinizin de öfkelenmenize yer vermeden planlanmış etkinliklerle geçirin. Aynı zamanda çocuğunuzun günlük alışkanlıklarına sadık kalın. Yatış ve kalkış saati, yemek saati gibi rutin aktivitelerini her zamanki gibi sürdürün.”

Güvenlik önlemlerini anlatın
Çocukların kalabalık ortamlardan neden uzak kalması gerektiğinin anlatılmasının çok önemli olduğunu da belirten Dinler, ailelere şu uyarılarda bulundu:
“Çocuğunuzun hem kendi sağlığına hem de çevresindekilerin sağlığına nasıl dikkat edeceğini açıklayın. Kalabalık ortamlardan uzak kalması gerektiğini, bu yüzden okuluna ara verildiğini belirtin. Bazı insanların kendilerini ve çevrelerindekileri korumak için önlem amaçlı maske taktığını anlatın. Kişisel tedbirlerden, örneğin; el yıkama, hapşırma, sosyal mesafelendirme, elini yüz bölgesine değdirmeme, dengeli beslenme, yeterli miktarda su tüketimi, uyku süresi ve günlük egzersiz kurallarından bahsedin. Tüm bu önlemlere dikkat ettiğinizde ailecek sağlığınızı koruyacağınızı ve güvende olacağınızı vurgulayın. Bunu yaparken açıklamalarınızın onları koruma amacının dışına çıkıp ‘elini yıkamazsan virüs seni öldürür” gibi cümlelerle tehdide dönüşmemesine dikkat edin.”

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin