POMAKLAR, EGE POMAKLARI’NIN GECESİNDE BULUŞTU
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
YAŞAM / MAGAZİN

POMAKLAR, EGE POMAKLARI’NIN GECESİNDE BULUŞTU

Facebook'ta paylaş
Ege Pomakları Kültür ve Dayanışma Derneği Dostluk ve Dayanışma Gecesi Kuşadası Fantasia Hotel’de gerçekleşti.
08/03/2020 , 18:34:32

Başkanlığını Gürbüz Öngören’in yaptığı Ege Pomakları Kültür ve Dayanışma Derneği (EPOD) gerçekleştirdiği Dostluk ve Dayanışma Gecesi’nde, Ege ve Marmara Bölgesi’nde Pomakları bir araya getirdi.

19.Yüzyılın son çeyreğinde Balkanlarda Bulgaristan ve Yunanistan’ın Osmanlı Devleti’ne karşı bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte buralarda yaşayan Türk Azınlığı oldukça zor günlerin başlangıcı olmuştu. İşte böylesi bir ortamda varlığını sürdürmek isteyen Pomak Türkleri 4 Mart 1878 yılında kurdukları Tımraş Cumhuriyeti tarihte kurulan ilk Türk Cumhuriyeti olarak tarih sayfalarında yerini aldı. Osmanlı Devleti’nin yıkılışıyla birlikte Balkanlar’daki Türk varlığının büyük bir bölümü de anavatanları Anadolu’ya dönüş yaparak Milli Kurtuluş Mücadelesi’ne katılarak yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin oluşumuna büyük destek verdiler.

Pomaklar Balkanlardaki yaşam kültürünü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak adına yurt genelinde kurdukları sivil toplum kuruluşlarıyla seslerini duyurmak çabasındalar.

Gaziemir’de kurulan ve yönetim merkezi olarak bu ilçede faaliyetlerini sürdüren Ege Pomakları Kültür ve Dayanışma Derneği’de, yurt genelinde kurulan diğer Pomak dernekleriyle dayanışma içerisinde hareket ediyor.

Tımraş Cumhuriyeti’nin kuruluş günün ilk hafta sonunda bir araya gelmeye özen gösteren Pomaklar bu yıl Ege Pomaklar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde Kuşadası Fantasia Hotel’de bir araya geldi.

Sözü ve müziği Seydiköylü sanatçı Nusret Taşçı’ya ait “Seydiköyün Treni” ile başlayan EPOD’un gecesine; Çanakkale, Biga, Gönen’deki Pomak derneklerinin başkan ve yöneticilerinin yanı sıra; kendisi de bir Pomak olan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir Cumhuriyet Savcısı Taner Şimbil, Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari, Seydiköy Mübadele Muhacırları Derneği Başkanı Hilmi Öztop, Gaziemir-Volgagrad Kardeş Şehir Aileleri Kültür ve Dayanışma Derneği Aydın Tülü, önceki dönem Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, kapatılan Gaziemir Sarnıç Beldesi’nin son belediye başkanı İsmail Acar ve 400’e yakın davetli katıldı.

 

Yerel Haberci köşe yazarlarından Günnur Berber’in sunuculuğunu üstlendiği gecenin açılış konuşmasını yapan Ege Pomaklar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Gürbüz Öngören katılımlarından dolayı tüm konuklara teşekkür ederken üst üste gelen Şehit haberleri nedeniyle üzüntüsünü ve minnettarlığını ifade etti. Öngören tüm konukları Şehitler için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı küçük Eylül okudu. Eylül Ündemir okuduğu İstiklal Marşı ile herkesi duygulandırırken bir o kadarda gururlandırdı.

Ankara, Anıtkabir ziyaretinden ayağının tozuyla geceye katılan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’da yaptığı konuşmada duygularını “Önceki akşam 10 otobüsle 500 Gaziemirli Kadınla birlikte büyük önderimiz Atatürk’ün yattığı Anıtkabir’İ ziyaret ettik. Hiç dinlemeden sizlerle buluşmak üzere bu akşam sizlerle birlikte olmak üzere buraya geldik. Geçen yıl belediye başkan adayı olarak geldiğimi gecenize bu yıl seçilmiş belediye başkanı olarak aranızda bulunmak benim ve ailem için büyük onurdur” dedi. Pomakların kültürünü yaşatmak için her türlü çabaya destek vereceklerini ifade eden Başkan Arda geceye katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.

Pomak Dernekleri Federasyon Başkanı Bayram Erat’ta yaptığı konuşmada Pomakların tek amacının Türkiye Cumhuriyeti Devleti içinde kültürlerini ve dillerini yaşatmak olduğunu ifade ederek “Devletimiz ve kanunlarımızda bu konuda bizlere sıcak bakıyor ve destekliyor. Genel ve yerel yönetimlerimizden bu konuda birlikte projeleri yaparak hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Dostluk ve dayanışma gecelerinin geleneklerinden Pasta kesim merasimi dernek başkanları ve belediye başkanı tarafından birlikte gerçekleşirken, geceye katılan tüm konuklar Udi Şahin Karademir’in ve ekibinin söylediği şarkılarla gece geç saatlere değin eğlendi.

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/04/2024 , 16:14:04
SİYASET
19/04/2024 , 15:30:12
GAZİEMİR
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin