MENDERES’E ‘KATI ATIK TESİSİ YAPILMASI’ TARTIŞMALARI SÜRÜYOR
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

MENDERES’E ‘KATI ATIK TESİSİ YAPILMASI’ TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Facebook'ta paylaş
Çiğli’deki Harmandalı Katık Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi, yapımı devam eden Bergama ve Ödemiş’teki entegre katı atık yönetim tesislerinin ardından Menderes, İzmir’in dördüncü katı atık tesisi yapılması özellikle de siyasi partiler ve temslcileri arasında hararetle tartışılıyor.
23/01/2020 , 12:30:40

 

Çiğli’deki Harmandalı Katık Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi, yapımı devam eden Bergama ve Ödemiş’teki entegre katı atık yönetim tesislerinin ardından Menderes, İzmir’in dördüncü katı atık tesisi yapılması özellikle siyasi partiler arasında hararetle tartışılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir genelindeki çöplerin bir uçtan diğerine aktarılmasında yaşanan sıkıntıları gidermek adına uygulamaya çalıştığı bölgesel katı atık toplama alanları kurması eleştirilirken, yapılması gereken bir faaliyet olduğu ise gözlerden uzak tutulmaya çalışılıyor. Çevre konusunda asıl duyarlılık noktasının katı atık tesisinde, bölgenin ekolojik dengesine zarar vermeden katı atığın işlenerek, başta enerji olmak üzere bir çok geri dönüşüm kazanımı elde edilmesi noktasında olması gerekiyor.

Ortaya çıkan tartışmada taraflar görüşlerini şöyle ortaya koyuyor:

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TUNÇ SOYER VE BÜYÜKŞEHİR YETKİLİLERİN GÖRÜŞLERİ:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Menderes ilçesinde de katı atık bertaraf tesisi kurmaya hazırlanıyor. Menderes, İzmir’in dördüncü katı atık bertaraf tesisi olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin çöp sorunun çözmek ve çöpü ekonomik değere dönüştürmek için Menderes ilçesinde de katı atık bertaraf tesisi kurmaya hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çakaltepe Gölova mevkisinde kurulması planlanan Katı Atık Tesisi’yle ilgili Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve Menderes Belediyesi meclis üyeleri ile bugün bir araya geldi. Menderes Belediyesi Meclis Salonu’ndaki toplantıda konuşan Tunç Soyer, “Biz İzmir markasını dünyaya duyurmak istiyoruz. Çöpünü en iyi şekilde ayrıştıran buradan enerji üreten bir kent olmak zorundayız” dedi.

Tesisten çıkacak ekonomik değer Menderes’in olacak

Soyer geçen Kasım’da işletmeye alınan Harmandalı Biyogaz Tesisi'ni örnek vererek “Harmandalı deyince herkesin aklına çöp dağları geliyordu. Şimdi oradaki tablo değişti. Koku, sinek sorunu kalmadı. Çöpten elektrik enerjisi üretiyoruz. Ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. İzmir’in ilçelerinin çöplerinin kilometrelerce öteden Harmandalı’na taşınması kente zarar veriyor. Çünkü yakılan mazotun parasını yine vatandaşlar olarak bizler ödüyoruz” diye konuştu. Bunun yerine ilçelere yakın mesafelerde çöplerin daha temiz, kolay bertaraf edilmesini sağlayacak tesislerin kurulması gerektiğini dile getiren Soyer şöyle devam etti: “Menderes büyüyor. Bu ilçenin çöpünü bertaraf etmek gibi bir derdi var. Yapacağımız tesisler kokusu olmayan, çevreye zarar vermeyen tersine yapıldığı bölgele istihdam sağlayan tesisler. Ortaya çıkacak kompostu, atık ısıyı da bölgenin ihtiyacı doğrultusunda kullanacağız. Tesisin ürettiği ekonomi değeri yine Menderesliler kullanacak”.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran “Menderes ilçesinde kuracağımız tesiste atık ısının elde edilmesi ile seralara enerji iletilmesi söz konusu olacak” diye konuştu.

Çiğli’deki Harmandalı Katık Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi, yapımı devam eden Bergama ve Ödemiş’teki entegre katı atık yönetim tesislerinin ardından Menderes, İzmir’in dördüncü katı atık tesisi olacak.

 

MENDERES BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA KAYALAR’IN GÖRÜŞÜ:

Başkan Kayalar 'çöp' tartışmasında sessizliğini bozdu!

'Cumhurbaşkanı destekliyor, İzmir’deki AK Partililer karşı çıkıyor!'

 

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menderes’e yapılacak çöp entegre tesisi ile ilgili sessizliğini bozdu. Kayalar, “ÇED süreci olumlu olursa projenin sonuna kadar arkasındayım. Cumhurbaşkanımızın bu tür projelere verdiği destek ortada. Ancak AK Partili milletvekili, ilçe başkanının karşı çıkması manidar. Aynı proje Bergama’da da yapıldı. Sesleri çıkmadı. Proje hayata geçerse 150 kişi istihdam edilecek. Çöp araçları şehrin merkezinden geçeceği yönünde algı yapmaya çalışıyorlar. Ama böyle bir şey yok. Çöp üzerinden siyaset yapıp bir şey elde edeceklerini sananlar her zaman ki gibi hüsrana uğrayacak” dedi.  

 

Mustafa Kayalar “Projeyi anlamak istedik. İnceledik. Bu proje ilçemize zarar mı verecek yoksa bir kazanım mı olacak? Tarım ve Orman Bakanlığı yeri tahsis etti. Bu projenin ilçemize faydası varsa arkasında sonuna kadar duracağız. Eğer zararı varsa karşısındayız. ÇED sürecinden sonra bu belli olacak. ÇED süreci tamamlanmadan projeyle ilgili “evet” ya da “hayır” demek doğru değil. ÇED olumlu geldiğinde bu projeyi gerekirse kapı kapı gezerek hemşerilerimize anlatacağız. Projenin arkasında dik duracağız. Tunç Başkanla da konuştuk. ÇED olumsuz rapor gelirse projeyi iptal edecek. Bunun sözünü kendisinden aldık.  

 Konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına katılmadım çünkü süreci takip etmek istedim. O yüzden de mecliste  ‘evet’ ya da ‘hayır’ demek istemedik. Net bir bilgim olmayan konuda evet de desem hayır da desem tartışma olacaktı. Yanlış yapmak istemedim. Süreci takip etmek istedim. Bunun üzerinden siyaset yapmaya çalışanlar hüsrana uğradığını hep birlikte gördük”

 

Konu aslında2013’te gündeme gelen bir konu. Bir önceki belediye başkanı Çakaltepe’ye hayvan barınağı yaptırdığı için o bölgeden vazgeçildi. Çöp entegre tesisi sıfır atık çıkaracak. Çöp kapalı sistemde doğaya karışmadan ayrışacak, Bir bölümünden ise kompost üretilecek.  Buradan üretilen elektrik 40-50 ailenin bir aylık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Proje yapıldığında etrafına seralar kurulacak ve köylüye tahsis edilecek.  Bu proje tarıma zararlı olsa neden sera kuralım? Köylerden yaklaşık 150 kişi için de bir istihdam planlanıyor.

Eskibelediye başkanı Bülent Soylu’nun ‘projeye hayır demeyerek hainlik yapıyor’ sözlerini aynen kendisine iade ediyorum. Eski belediye başkanına bugüne kadar hiç yanıt vermedik. Onu Menderes halkının takdirine bıraktık. Emanete ihanetten bahsediyor. Borçsuz aldığı belediyeyi 150 milyon borçla bıraktı. Kimin Menderes’e ihanet ettiği ortada!

Çöp kamyonlarının kent merkezinden geçeceği yönünde algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar. Ama böyle olmayacak. Diğer ilçelerden gelen çöpler Kısık ve Gediz’deki aktarma istasyonlarında kapalı tırlara yüklenecek. Tırlar çöpü tesise getirecek. Bu araçlar da köylerin içinden geçmeyecek. Bunun için bizim de projemiz var. Büyükşehir’e sunduk. Menderes’in ve hemşehrilerimizin zarar görmesine asla izin vermeyiz. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katı atık bertaraf tesislerini destekleyen açıklamalarını kendilerini unutmuş görünüyor. Milletvekillerinin, ilçe başkanlarının bu projeye karşı durmaları da ilginç. Ucuz siyaset yapıyorlar. Büyükşehir adaylığı sırasında Nihat Zeybekci ‘en büyük sorun katık atık tesisi olmaması. İzmir’de yok’ dedi. Eleştirdikleri şeyi yapınca karşı çıkmaları gerçekten manidar. Birbirlerinden haberleri yok! Bu tesis Bergama’da da yapıldı. Hiç sesleri çıkmadı. AK Partili vekil ses çıkarmadı.

 

AK PARTİ İZMİR BÜÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ ÖZGÜ HIZAL’IN GÖRÜŞLERİ:

 

“ÇÖPÜ HAVA YOLU İLE Mİ TAŞIYACAK?”

“AMAÇLARINI ANLAYAMIYORUZ”

“ALTERNATİF LOKASYONLAR BELİRLENMELİ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan çöp tesisinin konumu olan Menderes’in, İzmir’in en önemli içme suyu havzalarından biri olduğuna dikkat çeken Hızal, “Tesis elbette ki havza içerisinde kurulmayacak ama Buca, Karabağlar, Narlıdere, Gaziemir, Balçova ve Narlıdere gibi İzmir’in en büyük altı ilçesinin günlük ortalama 2 bin ton çöpünün bu bölgeye taşınacağını biliyoruz. Söz konusu çöp taşıma işlemi hava yolu ile yapılmayacağına göre bu çöp arabaları havzadan geçecek. Aktarma merkezlerinden ortalama 50 km uzaklıkta olan tesise günlük yaklaşık 100 çöp arabasının seyir etmesi havza çevresine fazlasıyla zarar vereceği kanaatindeyiz” dedi.

“AMAÇLARINI ANLAYAMIYORUZ”

Menderes’te yaşayan vatandaşların da tesisin konumu hakkında tepkisinin olduğunu dile getiren Hızal, “Tüm bu çevresel olumsuzlukların yanında Menderesli hemşehrilerimizin de çöp tesisinin yeri konusunda ciddi endişeleri var. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm İzmir’in beklentisini mecliste ifade etmişken hala ısrarla projenin yapılması için kararı oy çokluğuyla geçiren bu anlayışın İzmirli hemşehrilerimize rağmen bu tesisi yapmaya çalışmaktaki amaçlarını anlayamıyoruz” diye konuştu.

“ALTERNATİF LOKASYONLAR BELİRLENMELİ”

Tunç Soyer’in Menderes’te gerçekleştirdiği toplantıya da değinen Hızal, “Menderes’in ekolojisine geri dönülmez zararlar verecek bu konum tercihini kendince anlatmak için Menderes’te toplantı düzenleyen Soyer, orada bir sonuca ulaşamamış olacak ki ilçenin belediye başkanı ve meclis üyeleri bile kararın verildiği meclis toplantısına katılmadı. Sayın Soyer’e ilçe sakinleri başta olmak üzere birçok çevreden olumsuz görüş varken bu tesisi yapmak konusunda ısrarcı olmaması çağrımızı yineliyoruz. Umuyoruz ki tesisin yapılması için bu güne kadar ortaya koymadıkları alternatif lokasyonları belirler ve daha uygun bir konumda karar kılınmasına olanak tanırlar” dedi.

Menderes’te yapılması planlanan çöp tesisinin oylamasına katılmama sebebini açıklayan Kayalar’a sert tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Rüzgarın yönüne göre hareket eden siyasetçiler İzmir’in ve ilçelerinin kaderini zor sokmaya devam ediyor” dedi.

Kayalar’ın toplantıya katılmamasının kente ihanet olduğunu söyleyen Hızal, “İlçesine yapılacak bir projeyle ilgili net bilgisinin olmadığını söyleyen belediye başkanının samimiyetinden şüphe etmemek elde değil. Haftalardır İzmir’in gündemini meşgul eden bir konuda bilgi sahibi olmaması, kendisinin ilçesiyle ilgilenmediğinin en net kanıtı olurdu. Ancak Mustafa Kayalar’ın bu konu hakkında tüm detayları bildiğinden eminiz. Kendisinin, ilçede yaşayan vatandaşların ve hatta meclis üyelerinin bu projeyi kabul etmediğini de biliyoruz. Sırf siyasi anlamda zarar görmemek için rüzgar yönünde hareket ettiğinin farkındayız. Ama ne yazık ki rüzgarın yönüne göre hareket eden siyasetçiler İzmir’in ve ilçelerinin kaderini zor sokmaya devam ediyor” diye konuştu.

 

“DAHA FAZLA REZİL OLMASIN”

Tesisin yapılması konusunda desteklerini gerek ilgili komisyonlarda gerekse mecliste ifade ettiklerini dile getiren Hızal, “Menderes belediye başkanının Sayın Cumhurbaşkanımızın takipçisi olması bizlerin hoşuna gitti. Bizler de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği hedefler doğrultusunda bu tarz projelerin yapılmasını tabi ki destekliyoruz. Ancak kendisi yine konuyu yanlış anlamış olacak ki bizim itirazımızın projenin konumuyla ilgili olduğunu idrak etmekte zorlanıyor. Bugüne kadar ‘bilgim yok’ deyip susarak bu ihanete ortak olan Kayalar, mümkünse bundan sonra da sussun da bari bilmediği konularda daha fazla rezil olmasın” dedi.

 

 

SON OLARAK CHP İZMİR İL BAŞKANI DENİZ YÜCEL’DE MENDERES’TE YAPILMAK İSTENEN KATI ATIK TESİSİ İÇİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU:

 

“AKP TUTARSIZ VE AMAÇSIZ BİR EYLEM İÇİNDE”

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel İzmir Menderes’te kurulması planlanan ve çeşitli tartışmalara neden olan katı atık bertaraf tesisi ile ilgili açıklama yaptı. Yücel, Ekonomik ve çevresel olarak Menderes’e katkı sağlayacak nitelikteki tesisin,  karalama politikası yürütülerek anlatılmasının İzmir halkına büyük kötülük olduğunu ifade etti.   

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla Menderes Çakaltepe Gölova mevkiinde kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir’in dördüncü katı atık bertaraf tesisi olacak tesisin siyasi tartışmaların gölgesinde kaldığını vurguladı. AKP’li yönetici ve milletvekillerinin özellikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ı hedef alan açıklamalarının kimseye bir yararı olmayacağına vurgu yapan Yücel, “Kokusu olmayan, çevreye zarar vermeyen, tüm bunların tersine yapıldığı bölgede istihdam sağlayacak tesisi karalayarak sırf siyasi çıkarlara fayda sağlamak ve halkı yanıltmak, bu kentte yönetici sıfatındaki hiç kimseye yakışmaz. AKP’lilere çağrım şudur; İzmir halkına yapılacak hizmetlere engel olmaktan vazgeçin. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer de, Menderes Belediye Başkanımız Mustafa Kayalar da, İzmir’de, Türkiye’de hatta en gelişmiş Avrupa ülkelerinde var olan benzer tesisleri örnek göstererek tesisin çevresel ve ekonomik artılarını anlatıyor. Kapalı sistem bir tesis, çöp dağı yok, koku yok, çevreye zarar vermiyor, ortaya çıkacak kompost, atık ısı da bölgede seracılığı geliştirecek, yüzlerce Menderesliye istihdam sağlayacak. Tesisin ürettiği elektriği, ekonomik değeri yine Menderesliler kullanacak. Tesisin yapılacağı bölge konum olarak da, yerleşim yerlerine ve tarım arazilerine uzak. Ama siyasi rant uğruna bölgenin gelişmesine ket vuran AKP’nin siyasi zihniyeti yine devrede ve İzmir halkına hizmeti engelleme derdinde” diye konuştu.

HİZMETİN RANTTAN İBARET OLMADIĞINI ÖĞRETECEĞİZ

ÇED sürecinin sonucunun da önemli olduğunu hatırlatan Başkan Yücel, şunları söyledi: “Menderes Belediye Başkanımız Mustafa Kayalar’ın da dediği gibi ÇED süreci olumsuz gelirse proje zaten orada olmaz. ÇED süreci olumlu gelirse proje başlar ve burada biz de Belediye Başkanımız Kayalar’a destek olur gerekirse kapı kapı dolaşarak projeyi anlatır, halkın rızasını alırız. Bu işin artılarıyla çalışan bir örneği Harmandalı’nda var zaten. Büyükşehir Belediyemiz hem çöpü bertaraf eden hem de enerji üreten çok başarılı bir tesis kurdu. Bölgeyi çöple ilgili tüm olumsuzluktan kurtaran bir sistem zaten çalışıyor orada. Halkımıza gerçeğin ne olduğunu anlatmamız zor değil. Asıl bu projeyi karalayan ve halkı kandıranların işi zor.  AKP,  gerek 31 Mart’taki İzmir Büyükşehir adaylarının gerekse genel başkanlarının ‘eleştiri’ olarak kullandıkları çöp tesisi üzerinden siyaset yaparak,  tutarsız ve amaçsız bir eylem içinde. Bu eylemin içinde olanların halka hizmetin ranttan ibaret olmadığını anlamaları elbette zor ama biz her adımımızla, ilçe belediyelerimiz ve Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarıyla İzmirlilere hizmet etmeye devam edeceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
15/04/2024 , 11:27:01
AKTÜEL
15/04/2024 , 11:21:27
AKTÜEL
15/04/2024 , 11:17:19
AKTÜEL
14/04/2024 , 11:29:28
GAZİEMİR
08/04/2024 , 14:46:49
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin