Arda’nın açıklamaları, meclis üyelerinin performansı ve Gaziemir’in 2020 ilk meclis notları
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

Arda’nın açıklamaları, meclis üyelerinin performansı ve Gaziemir’in 2020 ilk meclis notları

Facebook'ta paylaş
03/01/2020 , 12:36:43

Türker Küpcük/Gaziemir Belediye Meclisi….Gaziemir Belediye Meclisi yılın ilk olağan toplantısını Ocak ayının 2’nci günü yaptı. Toplantının ana gündem maddelerine geçmeden önce oturumu yöneten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ilçe gündemindeki konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan Arda’dan 35 rakamlı Siyah Plaka vurgusu!

Halil Arda’nın ilk meclis toplantısında yapacağı açıklamalar merakla bekleniyordu. Yerel Haberci sosyal medya (facebook) hesabından canlı yayına geçtiğimiz andan itibaren bu ilginin hayli fazla olduğunu ekrana düşen teknik işaretlerden de rahatlıkla gözlemledik.

(Burada yeri gelmişken şunu ifade etmekte yarar var. Gaziemir Belediye Meclis toplantıları belediyenin sosyal medya hesabından da canlı olarak izlenebiliniyor. Ancak yayın tek bir dairesel kamera aracılığıyla yapıldığından ana ekranda devamlı genel kurul görüntüsünün olması izlenme kalitesini düşürüyor. İzleyenler daha çok radyo yayını dinler gibi konuşulanları takip ediyor. Ortaya konulan mikrofonlar ses kalitesi açısından yeterli olmuyor. Bir de bunlara meclis üyelerinin önündeki mikrofonların kısa ve yetersiz oluşları, seslerini duyurmak isteyen meclis üyelerinin bu mikrofonlar önünde adeta iki büklüm olurken pozisyonlarını ve kendi ses tonlarını tutturamamaları yayın ses kalitesini düşürüyor. Yerel Haberci olarak canlı yayına geçtiğimizde oradaki ses ve görüntüyü yansıtırken bizleri takip edenlerin ses uyarılarıyla karşılaşsak ta yapabileceğimiz fazla bir şey olamıyor!)

                                                                          

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda belediye başkanlığı görevinde sekiz ayıda geride bırakırken ele aldığı konular, uygulamalar, ileri sürdüğü proje ve görüşleriyle İzmir’de en çok konuşulan belediye başkanları arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle CHP’nin Gaziemir İlçe Kongresi’nde yaptığı konuşma ve sonrasında verdiği beyanatlar Gaziemir özelinde olduğu kadar İzmir genelinde de çok ses getirdi. Bu konuşmalar ve açıklmalar nedeniyle kendi partisinden olduğu kadar diğer partililerden de, vatandaşlardan da destekleyenler oldu. Destekleyemeyenle r de oldu!

İşet bu atmosfer sonrası hemen yılbaşı ertesine gelen meclis toplantısında Başkan Arda’nın yapacağı yeni açıklamalar merakla bekleniyordu.

Meclis gündeminde yer almasa da başkan ve meclis üyelerinin dile getirdiği konu Temizlik İşleri ve alınan çöp kamyonları oldu. İktidardaki CHP’li meclis üyeleri de, Ak Parti ve MHP meclis üyesi de Gaziemir Belediyesi’nin Temizlik İşlerini bundan sonra kendi araçları ve personeliyle yapması konusunda Belediye Başkanı Halil Arda’yı desteklerini ifade ettiler. Zaten araç alımı için Başkan Arda’ya 6,5 milyon lira borçlanma yetkisini ‘oybirliği’ ile vermişlerdi. Durum böyle olmasına karşın geçtiğimiz günlerde belediye araç parkurunun yetersiz kaldığı için kendisinden araç kiralanan firmanın kontak kapama eylemi yapması sonrası ortaya çıkan çöp toplama krizinde Ak Parti Gurup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca’nın gazetelere yaptığı beyanlara Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’da doğal olarak tepki gösterdi. En çokta Atmaca’nın “Gaziemir’de salgın hastalık tehlikesi” söylemini eleştiren Başkan Arda meclis üyesinin bu sözlerine  “Sayın Atmaca hangi çağda yaşıyoruz, Orta Çağ’da mı! ” yaşıyoruz  diye cevap verdi.  Başkan Arda’nın “Ortaya çıkan çöp krizini belediye olarak çok doğru bir şekilde yönettik. İlçe belediyeleri ve Büyükşehir ile dayanışma içerisinde oradan aldığımız çöp kamyonlarıyla ilçedeki çöpleri topladık. Gazetelerde iddia edildiği gibi hiçbir çöp dağı manzarası yaşanmadı. Hastanelerde de salgın hastalığa kapılmış insanlar olmadı. Biz burada doğru olanı yaptığımız halde siz bizi eleştirdiniz. Ne yapsaydık, çöpleri toplamama saydık!” anlamlıydı.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Devlet Malzeme Ofisi üzerinden tedarik edilecek olan 17 adet çöp toplama kamyon ve aracının ilk partisinin 2019’un son gününde belediye teslim edildiğini söylerken mutluydu.

“Meydanda aldığımız çöp kamyonlarımız Gaziemir’e hayırlı olsun. Bundan sonra Gaziemir’de çöp toplama işlemi tümüyle belediye personeli ve araçlarıyla yerine getirilecek” diyen Başkan Arda’nın bir başka vurgusu “Bu çöp kamyonları Gaziemir’de Siyah 35 plakayla hizmet verecek” oldu!

Arda’nın bu sözleri de önümüzdeki günlerde tartışılacaktır!

2020’nin ilk meclis toplantısında en önemli tartışma konularını, bir süre önce belediyeni hibe yolu ile sahip olduğu SEYDAŞ A.Ş.’ye belediyenin bazı kendi mülklerinin işletebilmesine yönelik yetki kararı ve sermayesinin 50 bin liradan 550 bin liraya çıkarılmasıyla ilgili başkanlık önergelerinin görüşülmesi oluşturdu.

Meclis karar alma tekniği gereği gelen başkanlık önergeleri incelenmek üzere ilgili ihtisas komisyonlarına havale ediliyor. Konular ilgili komisyonda her partiden oluşan meclis üyeleri tarafından inceleniyor. Bu sırada belediye teknik ekiplerinden bilgiler alan meclis üyeleri daha sonra komisyon kararı alarak bunu meclis gündemine gönderiyor. Oturumu yöneten başkanda komisyondan gelen raporu meclis gündeminde meclis üyelerinin görüşüne sunuyor. Meclis üyeleri komisyon raporu ve konu hakkında görüşlerini açıklıyor. Müzakerenin ardından meclis başkanı önergeyi oylatıyor ve yapılan oylama sonucunda önerge kabul ya da ret ediliyor.

Meclis gündemine gelen Gaziemir Belediyesi’nin kendi şirketi olan SEYDAŞ A.Ş ile ilgili konular incelenmek üzere Bütçe ve Hukuk komisyonlarına havale edilmesi sırasında söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ve Ak Partili Ali Gönen’in konu hakkında esasa girmesi muhalefetin ‘teknik’ boyutunun atlandığını ortaya koyuyor. Burada muhalefet tekniğini ‘gündeme dahi gelmesini istememe’ dolayısıyla ‘komisyonlarda bile görüşülmemesi’ tezi de ileri sürülebilir! Ancak bu da gündemi takip eden ilgili kesimler açısından yeterli görülmeyecektir. Konu henüz enine boyuna tartışılmadan ve bu konuda teknik değerlendirmelerin yapılmasına izin verilmeden toptancı ‘ret’ yada, ‘kabul’ anlayışının kamusal yararı olmayacaktır. Meclisin en sessiz isimlerinden Ak Partili Ejder Öztop’un konuşmasında ifade ettiği konular her yönüyle dikkate değerdir. Öztop meclis üyelerinin tedirginliğinin önergede bahsi geçen yerlerin işletim haklarının devrinden daha çok, ileride bu tür yerlerin belediye şirketine geçtikten sonra satış yetisini de alıyor ya da almıyor olmasından kaynaklandığının altını çizdi. Belediye Kanunu, belediye taşınmazlarıyla ilgili her tülü yetkiyi meclis kararına ve dolayısıyla meclis üyelerinin genel görüşüne bırakıyor. Meclis üyesinin bu konuda yaptığı değerlendirmenin söz konusu konunun komisyonlarda görüşülmesi sırasında ciddiyetle ele alınması ve düzenlenmesini gerektiriyor.

 

Son dokuz ayda belediye meclisin en az konuşan üyelerinden bir başka isim de MHP Meclis Üyesi Aydın Kemahlı yaptığı uzun konuşmasında önemli konulara değindi. MHP’li Kemahlı’nın ‘Başkanım ben dokuz aydır en az konuşan biri olarak bugün bu hakkımı sonuna kadar kullanmak istiyorum” şeklinde esprili girişine Başkan Arda’da “Sayın Kemahlı konuşmak için dokuz ayı beklemeyin Her zaman konuşabilirsiniz” esprili karşılık vermesi müzakere geleneğinin gelişmesi açısından güzel bir yaklaşımdı. Başkan Arda oldukça uzun bir konuşma yapan MHP’li Kemahlı’nın sözünü hiç kesmedi. Başkan Arda meclis üyelerini söz verme konusunda oldukça duyarlı. Meclisi takip edenlerin zaman zaman uzayan konuşmalar karşısında sıkıntılar yaşasa da, Arda bu konuda hayli soğukkanlı ve sabırlı bir yönetim gösteriyor.

 

MHP’li Meclis Üyesi Aydın Kemahlı’nın konuşmasında Başkan Arda’ya hem eleştiri hem de gerek önceki gerekse şimdiki yönetime yönelttiği eleştiriler vardı.  Kemahlı Başkan Arda’nın özellikle Temizlik İşleri’nde yaptığı çalışmaları desteklediklerini açık ve net bir dille ifade etti. Belediyenin tasarruf tedbirlerini de yerinde bulduklarını söyleyen Kemahlı geçmiş dönemde savurganlık yapıldığını ima eden “Halil İbrahim Sofrası artık buraya kadar” sözleri dikkat çekiciydi!

Eski Tren Yolu İstasyon Caddesi üzerinde, Anı Evi ve Lozan Caddesi üzerinde yapılan düzenlemeleri eleştiren MHP meclis üyesi Aydın Kemahlı “Ben çocukluğumdan beri orada oturuyorum. Bu yol trafiğe kapatıldı ve taş döşendi. Gelin görün ki hiç kimse bu yolu kullanmak istemiyor, buradan geçmek istemiyor. Nedeni zeminin bozuk oluşu. Öyle bir taş döşemişler ki burada kimse güvenli şekilde yürüyemiyor. Teyzeler var pazardan dönüşte diğer yollardan dolanarak evine gidiyor. Soruyorum Teyze niye buradan geçmiyorsun, ‘burada ben Pazar arabamı süremiyorum ki’ diyerek cevap veriyor! Başkanım bu yolların taşlarını düzeltin. Yol üzerinde evi olanlar var. Evine aracıyla gidecek otoparka girecek bu yolu kullanamıyor! Hiç olmaz ise Akşam ve Sabah belirli saatlerde burası trafiğe açılmalı ”

MHP’li Kemahlı’nın eleştirisine cevap veren Gaziemir Belediye başkanı Halil Arda “Sevgi yolunda bizden önce bir düzenleme yapılmış sizin dile getirdiğiniz sorunlar bize de geliyor. Ama ben şimdi oradaki taşları söküp yeni taş döşesem bu kez diyecekler ki ‘Başkan yeni taşları söküyor, yeniden taş döşüyor’! Biraz daha kendimiz toparlayalım zamanla oraya bakarız. Buranın trafiğe kapatılma kararı UKOME’ye ait. Biz her oradaki yolların başına bir görevli koyduk. Acil durumlarda yolun açılmasını sağlıyor.

Meclisin en genç meclis üyelerinden Av. İzel Zenginobuz Derinsu ve Cemal Çalışkan 2020 Ocak ayının ilk toplantısında söz alan meclis üyeleri arasındaydı. Her ikisi de heyecanlı olsalar da konuşma vurguları iyiydi.

CHP içerinden son kongreden ortaya çıkan iç siyasi gerginlik beklendiği üzere meclis gündemine yansımadı. Ak Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca’nın siyasi göndermeleri ve tartışma zemini yaratma çabasına Başkan Arda ve CHP’li üyeler prim vermedi. Mevcut belediye yönetimiyle arası iyi olmadığı bilinen CHP’li üyelerden bazıları meclis toplantısına katılmamıştı. CHP’li Murat Serin ise toplantıya katılsa da kongre atmosferini belediye meclisine taşımadı. Ancak özellikle sözleşmeli memurların hepsinin sözleşmelerini uzatılması gerektiğini, bir iki kişinin uzatılıp diğerlerinin uzatılmayacak olmasını doğru bulmadığını tutanaklara geçirdi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda meclis üyelerinin bu konuyla ilgili eleştirilerini yanıtlarken sözleşmeli memur tayin etme yetkisinin kendisinde bulunduğunun altını çizdi. Arda “Biz sözleşmesini uzatmadığımız arkadaşlarla ileride çalışmayacağız diye de bir şey yok. İhtiyaç duyulduğunda bu arkadaşlarla yine çalışırız. Ayrıca bir çok arkadaşımızı şirket bünyesinde çalışacağını da göreceksiniz” dedi.            

 

  

 

 

Osman Tan
03/01/2020 , 18:39:31
Aydın Bey bravo
Aydın Bey dokuz ay boyunca boşuna susmuşsunuz.konuşmanızı bir Gaziemirli olarak çok beğendim.konuşmanızda dediğiniz gibi bir Gaziemir evladı olarak sık sık konuşmanızı bekliyoruz.gaziemire olumlu katkı yapacağınızı düşünüyorum.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
15/04/2024 , 11:27:01
AKTÜEL
15/04/2024 , 11:21:27
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin