Gaziemir Temizliği’ne Yeni Yıl hediyesi!
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

Gaziemir Temizliği’ne Yeni Yıl hediyesi!

Facebook'ta paylaş
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nı göreve gelmesinden sonra büyük değişime uğrayan Temizlik İşleri’nin ekipman eksikliğini giderecek araçların ilk partisi yeni yıl öncesi teslim alındı.
01/01/2020 , 12:40:19

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda seçilir seçilmez attığı ilk köklü adımlardan biri olan ve Temizlik İşleri’nde taşeron/kiralama işlerine son verilmesi yeni yılla birlikte hayata geçti.

Gaziemir Belediyesi’nin Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla aldığı Temizlik Araçları’nın ilk partisi yılın son günün gerçekleşti. Teslim alınan 6 Adet Çöp Kamyonu Abdullah Arda Meydanı’nda sergilendi.

2020 yılının ilk dakikalarında ilçe sokaklarında çöp toplamaya çıkan işçilerle bir araya gelen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda çalışanların yeni yılını kutladı. Başkan Arda “Yeni yılda da birlikte üretmeye devam edeceğiz” dedi.

 

TEMZİLİK İŞLERİNDE TAŞERON UYGULAMASI TARİHİ KARIŞTI.

Uzun yıllardır ilçenin temizlik işlerini taşeron işçi ve ekipmanlarla sürdüren Gaziemir Belediyesi bütçesinin önemli bir bölümünü burada harcıyordu.

2006 yılı ile birlikte ilçedeki tüm temizlik işlerini alan taşeron firmalar bu işlerin karşısında belediye bütçesinin kaynağını harcarken yanında çalıştırdığı işçiye asgari ücret öderken işçilerin hiçbir şekilde sendikalaşmasına izin vermiyordu. Belediye, işçilerin sigorta, vergi ve diğer kesintilerinin yatırılmasını kontrol ederken, maaş ödemelerinde ise tüm sorumluluk taşeron firmanın sorumluluğuna bırakılıyordu. Çoğu kere belediyeden aldığı hak edişleri kendi firma çıkarları için kullanan taşeron işçilerin maaşlarını ödemeyi geciktirdiğinde tüm tepkiler belediyenin üzerine yöneltiliyordu. İşçilerle , taşeron firma arasında sıkışan belediye yönetimi  çok kere kriz çözmede zorlanıyordu. Taşeron firma kendisine ait ekipmanlarla çöp toplama işlerini yerine getirdiğinden belediye araç parkurunda kendisine ait çöp kamyonu ve ekipmanı çok yetersiz sayıda kalıyordu. Araç ekipmanı olmadığından her ihale sonrasında taşeron firmalara bağımlı hale gelen belediye yönetimi, her defasında ihaleyle temizlik işlerini taşerona veriyordu. Bu kısır döngüde temizlik işlerini yapan işçilerin mağdur olmasının yanında taşeronun her yıl artan fiyatlarından Gaziemir Halkı’nın cebinden de milyonlar çıkmaya devam ediyordu. Bu kısır döngüde en çok kar eden kesim ise taşeronlar oluyordu.

2017 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile kamuda her türlü sömürüye sebep olan taşeron uygulamasına son verilirken, 2018 yılından itibaren daha önce taşeron firma bünyesinde çalışan temizlik işçileri belediye şirketine geçirildi. İşçilerin belediye şirket bünyesine geçirilmesi ise taşeron uygulamasını fiilen bitirse de uygulamada temizlik işlerinin yerine getirilmesi için gerekli araç ve ekipmanlarının belediye araç parkurunda yeterli olmaması yada hiç bulunmaması sorunları; bu kez gerekli araç ve ekipmanı bulunan eski taşeron firmasından kiralama yöntemini ortaya çıkardı. Bu kez taşeron firmaya araç yönünden bağlı olan belediye bu kez kiralama yöntemiyle taşeron firma ile ilişkisini sürdürmeye devam etti.

Gaziemir özelinde de aynı şekilde eski taşeron firmadan araç kiralayan belediye, firmaya 2019 yılında aylık 500 bin lira gibi ciddi bir kiralama bedeli ödüyordu.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Gaziemir Belediye Başkanı seçilen Halil Arda yönetimi ise Temizlik İşleri’nde ortaya çıkan tablonun belediye açısından önemli maliyet yarattığının farkına vardı. Uygulamanın daha verimli hale getirilmesi ve kaynak tasarrufunu sağlarken diğer projelere ek kaynak yaratmak isteyen Başkan Arda kendi döneminde tüm temizlik işlerinin belediyenin kendi eleman ve ekipmanlarıyla yapılacağını ilan etti.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’yı aldığı bu karar sonrasında aşması gereken iki temel sorun vardı.

Bunun ilk ve en önemlisi araç parkurunu en kısa sürede alacağı çöp kamyonu vb. araç ekipmanlardı. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, teslim aldığı mali tablo (borç stoku) nedeniyle hayli zorlansa da Temizlik İşleri’nde gerekçeleşecek dönüşüm için araç alımı için belediye meclisinden 6,5 mlyon liralık bir borçlanma yetkisini almak zorundaydı. Belediye Meclisi’nden oy birliği ile borçlanma yetkisini alan Başkan Arda öncelikli olarak bunun İller Bankası’ndan almak istedi. İller Bankası’ndan istediği sonucu alamayan Başkan Arda özel bankalara yöneldi. Bir özel bankadan aylık geri ödemesi 191 bin lira tutan kredi alan Başkan Arda elde ettiği maddi kaynağı ise vakit geçirmeden Devlet Malzeme Ofisi’ne aktardı. DMO aracılığıyla temizlik işleri araç ve ekipmanlarını alma iradesini ortaya koyan Başkan Arda bu sayede alacağı araçlara belediyenin tek bir lira KDV ödemeden almasının önünü açtı. DMO’nun tedarik edeceği araçların alınacağı firmada belediyeye iki adet kamyonet hibe edince Gaziemir Belediye Başkanı Arda para vermeden iki hizmet aracını daha araç parkuruna katmış oldu.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ilçede biriken (karton, kağıt, cam vb.) katı atık toplama işlerini de İhale Yöntemi ile özel bir firmaya verdi. Yapılan açık ihale sonrasında ilçede biriken katı atıkları toplayan firma buradan elde edeceği gelir karşılığında, Gaziemir Belediyesi’ne bir yılda (KDV dahil) 1 milyon 25 bin lira ödeme yapmayı taahhüt etti.

Daha önce çöp toplama işi için kiraladığı araçlara ayda 525 bin lira ödemek zorunda olan Gaziemir Belediyesi taşeron firmaya bir yılda ödeyeceği rakamı araç alımında kullanarak, araç ekipman bağımlılığını ortadan kaldırdı. Araç alımı için aldığı krediye aylık 191 bin lira ödeyecek olan Gaziemir Belediyesi aylık olarak 300 bin lira kaynak tasarrufu sağlarken; Önceki yıllarda ilçedeki Katı Atık Toplama işlerinden kasasına bir lira dahi koyamayan belediye, yeni yapılan ihale ile birlikte aylık 95 bin lira (KDV dahil 1 milyon 25 bin lira) yeni kaynak yaratmış oldu.

Deyim yerinde ise Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ilçedeki temizlik işlerinde ‘Bir taşla, birkaç kuş vudu’!     

Temizlik işlerinde mali ve kaynak kullanımı açısından adeta devrim yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ister istemez önceki alışıla gelmiş düzenin parçaları tarafından da hedefe konuldu!

Temizlik araçlarının önceden kiralandığı taşeron firmaya yeni yıl ile birlikte kiralama işlemi yapılmayacağını ve bu yönteme son vereceğini bildiren Başkan Arda 2019 yılının son ayını, yüklenici firmanın ‘kontak kapama’ karşı eylemi sorunuyla uğraşmak zorunda kaldı.

Firma içeride (belediyede) alacaklarını ileri sürerek çöp toplama araçlarının işe çıkmasını engelledi. Kanun ve ihale şartlarına uymayan bu yeni durumun ortaya çıkardığı (araç olmadığından) çöp toplama krizinin amaç ise belliydi: Birikecek çöplerin Gaziemir Halkı’nda uyandıracağı tepki ve bu tepkinin yöneleceği belediye yönetiminin zor durumda bırakılmasıydı!  Taşeronun kontak kapama eylemi kriz yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere çevre ilçe belediyelerin dayanışmasına yol açtı. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya çöp kamyonu gönderen belediyeler ilçede çöp dağlarının oluşmasını engelledi. Ortaya çıkan kontak kapama eylemini yasal zeminde takibini yürüten Gaziemir Belediyesi yılın sonu ile birlikte sipariş ettiği ve parasını ödediği çöp kamyonlarının ilk partisini envanterine geçirdi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda Temizlik İşleri’nde başlattığı yeni dönemin simgesi belediyeye ait çöp kamyonları 2020’nin ilk saatlerinden itibaren Gaziemirlilere hizmet vermeye başladı.               

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
17/04/2024 , 11:16:18
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
15/04/2024 , 11:27:01
AKTÜEL
15/04/2024 , 11:21:27
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin