Reşat Nuri, Kilimtepe Ailesi ve Bozyaka’daki Çalıkuşu Parkı…
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Reşat Nuri, Kilimtepe Ailesi ve Bozyaka’daki Çalıkuşu Parkı…

Facebook'ta paylaş
29/11/2020 , 12:16:21 Hit: 174

 

Çalıkuşu Parkı; İzmir’ in Bozyaka semtinde SSK Bozyaka Hastanesi’nin hemen üstünde Kilimcitepe Camii’nin yanında bir tepe üstünde bulunmaktadır.

Parkın içinde bulunan  taş ev, bir yönüyle parka değer ve anlam katmaktadır. 

Türk Edebiyatı’nın en çok okunan romanlarından Reşat Nuri Güntekin’ in ölümsüz eseri Çalıkuşu romanını çoğunuz okumuşsunuzdur.

Bu eseri okumayanların ekranlarda yayınlanan dizilerini ilgiyle seyrettiklerini düşünüyorum.

En son Fahriye Evcen (Feride) ve Burak Özçivit ‘in (Kamran) başrollerini paylaştığı yönetmenliğini Çağan Irmak’ın üstlendiği Çalıkuşu romanından uyarlanan dizi, televizyon ekranlarında yayınlanmış.  Feride ve Kamran’ın aşkını, öğretmen olarak Anadolu’nun geri kalmış yerlerine atanan, cehaletle mücadele elen Feride Öğretmen’ in hayat hikayesi büyük bir beğeni ile ekranlarda  takip edilmişti.

Reşat Nuri, İzmir’de eğitim gördüğü yıllarda Bozyaka Kilimcitepe’de bulunan bu bağ evinde kalmış; “Çalıkuşu” romanını 1922 yılında burada kaleme almıştır.

İzmir Kilimci tepe’de bulunan bu bağ evi aslına uygun olarak restore edilerek, bugün Çocuk Kütüphanesi’ne dönüştürülerek, etrafı park olarak düzenlenmiş ve ‘’Çalıkuşu Parkı’’ olarak adlandırılmıştır.

Çalıkuşu Parkına, fotoğraf çekimi yapmaya gittiğinde tesadüfen çocukluğu, gençliği bu evde geçmiş olan Bozyaka’nın bu  semtine  adını veren Kilimtepe ailesinden Vehbi Kilimtepe ve 85 yaşındaki babası  Mehmet Rıfat Kilimtepe ile tanışma imkanı buldum.

Bu bağ evinde Kilimtepe Ailesi senelerce ikametgâh etmiş. Evin geçmişi, yaşanmışlıkları hakkında birçok değerli bilgiyi, tarihi  fotoğrafları benimle paylaştılar,kendilerine  çok teşekkür ederim.

Kilimtepe Ailesi, araziyi devlete vererek bu evin çocuk kütüphanesine, etrafının da  parka dönüştürülmesinde büyük katkısı olmuş.

Kilimtepe  Ailesi’nin, buraya yerleşmelerinin çok ilginç, bir o kadar da şaşırtıcı olan  hikayesini benimle paylaştılar.

Kilimtepe Ailesi’nin büyükleri, dedeleri  İzmir’e geldiklerinde, bu bölgenin muhtelif yerlerine astıkları kuzu ciğerlerini, gün ve gün takip ederek, hangi ciğerin daha  taze kalacağına bakmışlar.

Bugünkü adıyla Kilimcitepe denilen yere astıkları kuzu ciğerin bozulmadan tazeliğini koruduğunu görüp. Bu havadar tepeye bir bağ evi yaparak yerleşmeye karar verirler. O günden günümüze kadar Kilimtepe Ailesi burada ikametgâh etmektedir.

Baba Mehmet Rıfat Kilimtepe, yıllarca bağ bahçe işleri ile uğramış, sütçülük yapmış, Çeşme’nin  Sakız koyunlarının yetiştiriciliğini yapmış. Üç dört yıl kadar da kara düzen şeklinde üretip ‘Çağlar’ adını verdiği gazozu eşek sırtında satarak ailesinin rızkını temin etmiş.

Dede Vehbi Bey, (*) rahvan atlara meraklı, ata iyi binen bir biniciymiş. O zamanlar bu bağlık, bostanlık yerde bir mescit olmadığı için Dede Vehbi Bey’in eniştesi ağaç tepelerinde ezan okur, o sessizlikte  eniştenin gür ezan sesiyle irkilen atın rahvan yürüyüşü bozulur. İyi binici olan dede Vehbi Bey’de, bu duruma çok bozulurmuş. 

 En sonunda atın rahvan yürüyüşü bozulmasın diye eniştesi ile birlikte arazilerinin bir bölümüne mescit yaparlar.  Halen  ayakta kalan bu mescit “Kilimcitepe Camii” olarak hizmet vermektedir..

Oğul Vehbi Kilimtepe,ani şaşırtıcı manevralarıyla havada yekpare halinde  uçan  sığırcık sürülerini, kuşların kışın  donmaması için yaptığı kuş yuvalarını, ağaçtan ağaca atladığı günleri büyük bir keyifle anlattı.

Kilimtepe Ailesi’nin tek isteği bu parka bir mobese kamerası takılarak daha güvenli hale getirilmesi.

Bozyaka, Kilimcitepe Çalıkuşu Parkı’nın içinde bulunan  Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu ve Dudaktan Kalbe romanlarını yazdığı, günümüzde  çocuk kütüphanesi olarak hizmet veren   bu evi ziyaret etmeniz, parkında oturarak havasını solumanız ,  ruhlarınızı ve   bedenlerinizi dinlendireceği  kanaatindeyim.

Aynı zamanda Çalıkuşu romanı Mustafa Kemal Atatürk’ün de başucu kitaplarından biridir.

Mustafa Kemal Atatürk, Çalıkuşu romanını ilk defa Büyük Taarruz öncesi cephede okumuş ve çok beğenmiştir.

Mustafa Kemal, Büyük Taarruz öncesi Akşehir’de ki evinde dinlenirken okumaya başladığı Çalıkuşu için “Biliyor musunuz,  gece Reşat Nuri Bey’in Çalıkuşu romanını okumaya başladım. Çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu’yu ve genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış ” demiştir.

22 Ağustos 1922 Çarşamba;

Yine Yunanlıları şaşırtmak için Kocaeli Grup Kumandanlığı yöredeki Yunan birliklerine hücüm ediyor.  Mustafa Kemal, Akşehir’de, askeri çalışmalarından kalan zamanında Reşat Nuri’nin Çalıkuşu romanını okuyor, çok sevdiğini belirterek çevresini de okuyun diye söylüyor. (*Ama Hangi Atatürk , Taha Akyol, sayfa 336)

Mustafa Kemal, Reşat Nuri’nin gözlemlerinden çok etkilenmiş defalarca Çalıkuşu romanını okumuştur.

Mustafa  Kemal, ateş hattında bile öğretmenlerin ve Türk Kadını’nın, cumhuriyetin kurulmasında, yükseltilmesinde, cehaletin kırılıp  muasır medeniyet seviyesine ulaşılmasında mihenk taşı olduğunu düşünüyor. Feride öğretmenlerin  Anadolu’yu bilgileri donanımları ile aydınlatacağına inanıyordu.

Yorulmadan, bıkmadan aydınlık meşalesini ellerinde taşıyan tüm öğretmenlerimizin; 24 Kasım  Öğretmenler Günü’nü  gönülden kutlarım.

Esen kalınız..

 

(*)Rahvan: Atın bir koşma şekli.

 

Ahmet seyrek
03/05/2021 , 19:47:46
Cok üzüldüm.ruhu huzur icinde olsun.evvel zaman insanlarındandı.güngormuş tatlı bir amcaydı.ne derler bu boş kubbede kalan hoş bir sada imiş. Başınız sağ olsun.
vehbi kilimtepe
27/04/2021 , 23:39:45
Teşekkürler
sayın bu hikayeyi yazıya döken ahmet seyrek beye teşekkürlerimi bu hikayede ki babam Rifat KILİMTEPE şu an hakkın rahmetine kavuşmuştur gökteki yıldızların parıltısı gibi kütüphaneye gelen çocuklarında parıltısından çok mutlu oluyor mekanı cennet olsun inşallah

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51 Hit: 174
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21 Hit: 174
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56 Hit: 174
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25 Hit: 174
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37 Hit: 174
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08 Hit: 174
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin