‘KAHVALTIYI SERPMEYELİM!’
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

‘KAHVALTIYI SERPMEYELİM!’

Facebook'ta paylaş
Türkiye’de yılda 500 bin ton ekmek ile18 bin ton sebze ve meyvenin çöpe atıldığını belirten İzmirli iş kadını Şafak Sol, gıda israfına karşı el birliği ile mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
19/11/2019 , 10:28:59

Dünyada her yıl ortalama 750 milyar dolar gıda israf oluyor. Türkiye’de ise bu rakam 220 milyar dolar civarında. Ülkede çözüm bekleyen en önemli sorunlardan birinin gıda israfı olduğunu söyleyen İzmirli iş kadını Şafak Sol, “Dünyada yaklaşık 850 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. Üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor. Ülkemizde her yıl 500 bin ton ekmek ile18 bin ton sebze ve meyveyi çöpe atıyoruz. Oysa bunlar bizim milli servetimiz.” dedi.

 

‘KAHVALTIYI SERPMEYELİM!’

    Son on yıldır popüler hale gelen serpme kahvaltılarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Sol, yıllık harcamanın 100 milyar lirayı aştığını söyledi. Bu israfın önlenebilmesi için serpme kahvaltı uygulamasından tüketicileri vazgeçmeye çağıran Şafak Sol, “Sosyal psikolojinin de konusu olan ‘tüketimden haz alma’ dönemi bir an önce bitmeli. İnsanların tükettiği kadar kendilerini değerli ve önemli bulmaları ciddi bir sorun. Bana göre insana değer katan tüketmek değil, üretmektir. Gelen misafir özellikle serpme kahvaltı istiyorsa mekan sahibinin buna karşı çıkmasını bir işveren olarak elbette akılcı bulmuyorum. Öncelik müşteri memnuniyeti. Ancak bu israfın da bir şekilde önüne geçilmeli. Tüketilen ürün miktarı kadar ücret ödenmeli. Örneğin peynir istiyorsa 2, domates istiyorsa 1, reçel istiyorsa 2 lira gibi… Böylelikle hem cebinden fazla para çıkmaz, hem de kalanlar çöpe atılmaz.” diye konuştu. 
  Sol, “Gıda israfı, tepeden inme bir anlayışla çözülmez. Bunu önlemek hepimizin sorumluluğu. Toplumun en küçük birimi aileden başlamak üzere, okullarda, yemekhanelerde, hastanelerde, iş yerlerinde, otellerde, kamu kurumlarında israfı önlemek için seferberlik başlatılmalı. Ben İzmir’de çeyrek asırdır sağlık hizmeti veren biri olarak diyorum ki; heba olan bu gıdaların maliyeti ile ülkemizde hastaneler ve sağlık tesisleri, okullar, eğitim merkezleri yapılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin