Napoli’de yaralan İzmirli Flamingo tedavi edilerek yeniden doğaya salındı
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Napoli’de yaralan İzmirli Flamingo tedavi edilerek yeniden doğaya salındı

Facebook'ta paylaş
Ege Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve Dünyadaki tüm türlerinin popülasyonun yüzde 50’si İzmir’de sağlanan flamingoların korunmasını amaçlayan proje ilk etkilerini gösterdi.
20/10/2019 , 16:19:13

İzmir’deki flamingolar ‘Halkalama’ olarak adlandırılan yöntem ile kayıt altına alındı. Geçtiğimiz Ağustos ayında İzmir Kuş Cenneti’nde üreyen 17 bin 723 çift flamingodan dünyaya gelen yaklaşık 15 bin yavrudan 178’ine üniversite ekibi tarafından halkalama işlemi gerçekleştirildi. Flamingo’nun sol bacağına metal, sağ bacağına plastik halka takılarak Türkiye’yi temsil eden T harfi ile başlayan 4 ayrı kombinasyonla başlayan kodlama yapıldı.

 

İzmir’de halkalanan ve daha sonra göç yoluyla İtalya’ya ulaşan yavru Flamingo (T/PHD) Napoli’de yaralandı. 8 Ekim 2019 tarihinde kanadından hafif yaralı olarak Napoli’de görevli Marco Scutella tarafından Lido di Coroglio kentinde bulunan İzmirli yavru Flamingo, İtalya Milli Parklar tarafından tedavi edildikten sonra Variconi sulak alanında Nicola Campomorto tarafından sağlıklı bir şekilde doğaya bırakıldı.

 

FLAMİNGO GÖÇLERİ ÜZERİNE İLK VERİ

 

Ulusal Flamingo halkalama sorumlusu ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, söz konusu gözlemin flamingoların göçleri üzerine ilk veri olduğuna dikkat çekti. Gözlemin flamingoların tahmin edilen göç rotasında olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Onmuş. “Batıda İspanya, doğuda İsrail, güneyde Kuzey Afrika kıyıları, kuzeyde Avrupa’da üreyen tüm flamingo popülasyonun yaklaşık yüzde 50’si İzmir Kuş Cenneti’nde üremektedir. Flamingo kendi besini olan tuzla karidesi olarak bilinen artemiaların erişkinlerini besin olarak tüketirken, yemiş olduğu ancak sindiremediği artemia yumurtalarının doğada üremesini sağlayan bir türdür. Artemia larvaları ise tüm doğadaki balık larvalarını besleyen canlıdır. Tüm dünyadaki balık çiftliklerinde balık larvalarını beslemek için kullanılan artemia larvalarının üretilebilmesi zorunludur. Artemiları üretmek için artemia yumurtalarının asit banyolarında tutulması gerekir. Doğadaki balıklar için ‘asit banyosu’ işini flamingoların midesi yapar. Yani flamingo varsa balıklar da var olur, flamingo olmasaydı balık stoklarımız ciddi zarar görürdü.  Flamingoları korumak balıkçılığı korumaktır. Tüm Akdeniz’de var olan ve dolaşan flamingoların büyük çoğunluğunun kökeni İzmir olduğu için, İzmir’de flamingoları korumak tüm Akdeniz’deki flamingoları korumak ve dolayısıyla balıkların ve balıkçılığın korunmasını sağlamaktır” dedi.

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin