Dünyanın En Büyük Açık Hava Çarşısı: Tarihi Kemeraltı
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Dünyanın En Büyük Açık Hava Çarşısı: Tarihi Kemeraltı

Facebook'ta paylaş
Türkiye'nin incisi olan Güzel İzmir, bağrında 7000 yıllık bir geçmişi olan dünyanın en büyük açık hava çarşısını barındırmaktadır.
11/05/2021 , 14:36:02 Hit: 832

İzmir Kemeraltı Çarşısı; günümüzdeki 'AVM 'ler gibi sadece alış verişin yapıldığı katı ticaret kurallarının hüküm sürdüğü, kapalı bir mekandan ibaret olmayan, içerisinde hayatı, yaşanmışlığı, dostluğu, geçmişi, gün ışığını, imdat esintilerini, ayaklarına düşen güz yaprakların barındıran cıvıl cıvıl ufku gönlü açık  tarihi bir çarşıdır.

 

Türkiye'nin incisi olan Güzel İzmir, bağrında 7000 yıllık bir geçmişi olan dünyanın en büyük açık hava çarşısını barındırmaktadır.

 

Şu an ki çarşı kimliği 1600'lü yıllara kadar uzanmaktadır.

 

O yıllarda ticaret yapan deve kervanları çarşıda bulunan hanlarda konaklar, tüccarlar mallarını bedestenlerde pazar eyler, diğer illere mallarını  buradan sevk eder, İzmir'in  ticaretini oluştururlarmış.

 

İzmir Limanı ile çarşının yakın olması da ticaretin bu topraklarda büyümesine gelişmesine imkan sağlamıştır.

 

Kemeraltı Çarşısı'nın en büyük özelliği labirenti andıran iç içe geçmiş daracık sokaklarıdır.

 

Sokaklar sokak içinde, yollar yol içinde, mekanlar mekan içinde , zaman zaman içinde akıp gider.

 

Ne yalan söyleyeyim doğma büyüme İzmir' de yaşamama rağmen her Kemeraltı'ndan geçişimde içi içe geçmiş sokaklarında yolumu şaşırır mekanlar içinde zaman içinde kaybolur giderim!

 

Sabahları dingin durgun olup, öğleden akşama kadar dalgalanan çarşı geceleri kendini dinleyen kendini  yenileyen bir masmavi bir deniz olur,  İzmir'in güzel insanlarını  bekler.

 

Konak tarafından Kemeraltı'na girmek için sırtınızı  saat kulesine verip  Valilik Konağı'nın yanından  Kemeraltı'na  hiçbir detektörden geçmeden, 'XR' cihazlarına takılmadan, özgürce  giriş yapar kalabalıklara karışıverirsin. Duvarların, sınırların, katların olmadığı çarşıda dolaşmak insana büyük bir özgürlük hissi verir.

Konak tarafından ilk girişte sizi 'Yeni Şükran Oteli' karşılar geçmişin  yorgunluğu  taşıyan  yüzyıllık   ihtiyar çehresiyle. Bir çok konuğu, bu otelin odalarını uzun yıllar yuva edinmişlerdir. Hala  hayatlarını burada idame ettirmeye çalışan konukları bulunmaktadır. Hayatın içinden gelen birçok   yaşanmışlık bu  odaların duvarlarında  yerli yerinde durmaktadır. Konak tarafından ilk girişte sizi 'Yeni Şükran Oteli' karşılar geçmişin  yorgunluğu  taşıyan  yüzyıllık   ihtiyar çehresiyle. Bir çok konuğu, bu otelin odalarını uzun yıllar yuva edinmişlerdir. Hala  hayatlarını burada idame ettirmeye çalışan konukları bulunmaktadır. Hayatın içinden gelen birçok   yaşanmışlık bu  odaların duvarlarında  yerli yerinde durmaktadır.

 

Yolu çarşıya düşenlerin ilk fırsatta  bu otele uğramalarını, işletmecisi ile tanışmalarını tavsiye ederim. Eğer  yolunuza düşmezse bu oteli konu edinen  TRT  belgeselini mutlak izlemenizi öneririm.

 

Arkanıza saat kulesini alıp Anafartalar Caddesi üzerinden yüzyıllık Şükran Oteli’ni ve Kemeraltı Karakolu'nun binasını geçtikten sonra yolun sonunda karşınıza tarihi mermer yapısıyla Sinanzade Kemeraltı Sebili çıkar. Günümüzde sebil işlevini yitirmiştir ama mimari yapısı hala ayaktadır. Çocukluğumda İzmir güneşinin yakıcı olduğu sıcak yaz günlerinde hararetimi bu sebilden içtiğim su ile geçiştirirdim!

 

Sebile ulaştığınızda sola dönerseniz  tarihi Kemeraltı Camii’nin yanından  Hisarönü, Kızlar Ağası Hanı, Çankaya tarafına  ulaşırsınız. Sağ tarafa yönelirseniz  de Salepcioğlu Hanı, Kestelli Yokuşu, Havra Sokağı, Balık Hali, Kestane Pazarı, Şekerciler Çarşısı, Mezarlıkbaşı, Agora tarafına çıkarsınız.

 

İzmir'in  hanımefendileri, beyefendileri, güzelleri, yakışıklıkları;

 

İmbat esintileri deniz kokuları arasında çarşıda gezinirken kendilerini Hisarönü'nde fincanda pişen dibek kahvesinin köpüğünde;

Kuytu bir çay ocağında, kıyasıya yapılan tavla oyununun zarlarında;

 

Bir çınar  gölgesinde, sokak çalgıcılarının dokuz sekizlik şarkılarında;

İzmir Gevreği'nin  ve 'Boyoz'unun çıtırdısında, bir dost sohbetinde,  şadırvan çeşmesinin serinliğinde, Havra Sokağı'nda taze  meyve  sebze satılan  tezgahlarında, bir esnafla kıyasıya yapılan  pazarlıkta, balık tezgahlarında çupra, levrek  seçerken, dededen toruna geçen bir esnaf lokantasının  bol kepçe çorbasında;

 

Demirci ustasının alın terinde, ahşap ustasının el emeğinde, bir terzinin bir hattatın  göz nurunda ,minarelerden okunan ezanların saba, hicaz ve rast makamlarında, Havraların geometrik motiflerinde, ağızda eriyen İzmir Akide Şekeri'nin hoş tadında  buluverir.

 

Uzun lafın kısası tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda ne ararsan onu bulabilirsin.

 

Esnaf tabiriyle yok yoktur!

Kemeraltı'nın lezzet duraklarını meşhur tatlarını değinmeden yazımızı tamamlayamayız!

 

Hisarönü Şambalicisi'nin odun ateşinde bakır tepsilerde pişen şambali tatlısını;

 

Mennan Pastanesi'nin dondurmasını;

 

Küçük Demirhan' da Ali Usta'nın yaptığı koruk şerbetini;

 

Bizim Lokantısı'nın balık çorbasını, Kısmet Lokantası'nın tencere yemeklerini;

 

İlyas Gönen'in aromatik kuru kahvesini, Elgani Ezmecizade'nin badem ezmesini, Kemeraltı Turşucusu Tahsin' in çeşit çeşit turşularını;

 

Söğüşçü Mustafa'nın kuzu kelle söğüşünü, Kuyum ve Numan pidecilerinin pidelerini, Yudumla Şerbetçisi'nin karadut şerbetini;

 

Altan Manisalı'nın kendi ürettiği helvalarını tatmadan  yapacağımız çarşı gezintisinde  damağımız  tatsız tuzsuz kalır.

 

Bünyesinde çeşitli dinsel ve etnik kültürleri yüzyıllardır hoşgorü ile içinde  barındırmayı başarmıştır.

 

Bugünkü Havra Sokağı  ismini 1400 lü yıllarda İspanya'dan, Portekiz'den İzmir e gelip  Mezarlıkbaşı Semtine yerleşen  Yahudi vatandaşlarımızın dini inançları gereği inşa ettikleri  havralardan almıştır.

 

Günümüzde Eski esnaf kültüründen uzaklaşılsa da eski ticaret günleri unutulsa da, tarihi mimari dokusu korunamasa da , AVM'lerle  rekabet etmekte zorlansa  da, zanaatkarları  azalsa da her şeye rağmen İzmir in gezilesi görülesi yaşanası çarşısı pazarı olmaya devam edecektir Kemeraltı Çarşısı.

 

Kemeraltı Çarşısında yaptığım her gezinti  ruhuma bedenime iyi  gelir  içimi ferahlatır, gönlümü hoş kılar!

 

Hiçbir AVM'de bulamadığım tadı kokuyu burada bulurum. Daracık iç içe geçmiş sokakları, hanları bedestenleri, sebilleri  beni benden alır uzak diyarlara götürür.Dertlerimi ,tasalarımı, kaygılarımı kuytu bir köşeye bırakır.Bir kaşif, bir aşık ,bir şarkı, bir sarhoş oluveririm!

 

Bir de çarşıdan ayrılışım  İzmir'in gülkurusu  günbatımına denk gelir de dilime de  İzmir Kavakları türküsünün ''İzmir'in kavakları   dökülür yaprakları bize de derler çakıcı yar fidan boylum'' nağmeleri takılır, güvercinlerin kanat vuruşlarına ,martıların çığlıklarına, körfez vapurlarının siren nidalarına ,cıvıl cıvıl İzmirlilerin seslerine karışır ince bir saza  dönüşüverirse değmen artık benim şen olan gönlüme!

 

İşte böyle güzellikleri yüzyıllardır bizimle paylaşan Kemeraltı kendi kaderine terk edilmeyecek kadar  kadar vefalı bir dost  , unutulmayacak  kadar candan bir sevgilidir.

 

Bu yazımı okuyan sizlerin zaman zaman Kemeraltı Çarşısı'na  yapacağınız ziyaretlerle gönlünü almanızı ihmal etmediğinizi göstermenizi rica eder, esenlik dolu günler dilerim.

 

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25 Hit: 832
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17 Hit: 832
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47 Hit: 832
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50 Hit: 832
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00 Hit: 832
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00 Hit: 832
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin