KAVALA
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

KAVALA

Facebook'ta paylaş
CÜNEYT AHMET/Özel araçlarla çıkılacak seyahatlerde tam bir konaklama ve Yunanistan'ı tatma şehridir.
08/09/2019 , 23:13:58

Kavala'ya Nasıl Gidilir?

İstanbul'da oturanlar için birkaç alter-natif var.

Bunlardan birincisi otobüs yolculuğu!
İstanbul'dan Yunanistan'a İpsala sınır kapısından giriş yaptığınızda sırası ile Dedeağaç (Alexandroupoli), Gümülcine (Komotini), İskeçe (Xanthi), Kavala ve Selanik'e (Thessaloniki) Metro ve Ulusoy her gün sefer düzenliyor. Otobüsle sınıra 4 saat gibi bir sürede ulaşılıyor. Zaten Dedeağaç, sınırdan sadece 40 km uzaklıkta ve ardından diğer Batı Trakya şehirleri sıralanmaktadır.

İkinci alternatif ise şahsi aracınız!
Şahsi aracınızla 5 saatlik süre 4 saate kadar düşebilir. Ayrıca Yunanistan içerisinde de çok daha rahat seyahat etme imkanı yakalarsınız. Şahsi araçlarla yapılacak seyahatlerde, çevre şehirleri de ziyaret etme imkanınız da olur.

İzmir çıkışlı turları yakalamanız durumunda;

Batı Trakya'nın bu inci şehrinin tadını çıkartacak planınızı şimdiden yapa-bilirsiniz. Özel araçlarla çıkılacak seya-hatlerde Kavala tam bir konaklama ve Yunanistan'ı tatma şehridir. Kavala deniz ürünlerinin envai çeşidi ile ziyafet çekeceğiniz ve deşarj olmanız için tarihi bir yolculuğa çıkacağınız mekanları ile konaklamalı gidecek olan sizlere ev sahipliği de yapacaktır.

Batı Trakya'nın en önemli merkez-lerinden biri olan Kavala tarihi M.Ö. 600'lü yıllara kadar dayanıyor. Yunanistan'ın Taşoz Adası'ndan göçen göçmenler tarafından Neapolis (Yeni Şehir) şehir adıyla kurulan Kavala 1387'den 1912 yılına kadar Osmanlı toprağı idi. Bugün şehrin nüfusunun büyük bir kısmını Yunanlılar oluşturuyor. Özellikle 1923 yılında gerçekleşen nüfus mübadelesi sırasında Kapadokya'da yaşayan Rumlar buraya yerleştirilmiş. Bugün yaklaşık 60 binlik nüfusu ile Batı Trakya'nın en büyük merkezlerinden biridir. Ayrıca en görülmeye değer cazibe merkezi de dense yanlış olmaz.

Buranın Batı Trakya'daki diğer Osmanlı şehirlerinden en büyük farkı, burada çok fazla Türk nüfusu kalmamış. Zaten diğer şehirlerde görülen dini yapıları ve camileri burada göremiyorsunuz. Olanlar da ya kiliseye dönüştürülmüş ya da ka-patılmış.

Kavala'da gezilecek yerler

Su Kemeri

Şehre girer girmez zaten Osmanlı döneminden kalma Su Kemeri sizi karşılıyor. Kanuni Sultan Süleyman tarafından şehrin su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmış bu kemer, şehrin belki de en görkemli yapısı.

Altından şuan su yerine otomobiller geçiyor. Bu haliyle İstanbul Saraç-hane'deki Valens Kemeri diye de bilinen Bozdoğan Kemeri'ni anımsatıyor.

Panagia

Şehirde ilk keşfedilmesi gereken yer Panagia adı verilen eski şehir. Burayı gezmeden önce rahat bir spor ayakkabı giymenizde fayda var. Zira bol yokuşlu ama görsel ziyafet çekeceğiniz bir yolculuk sizi bekliyor.

Eski şehre doğru giderken karşınıza ilk olarak Aziz Nikolai Kilisesi çıkacak. Aslında burası 1530 yılında İbrahim Paşa adına Kanuni Sultan Süleyman tara-fından yaptırılan bir cami.Ancak 1926 yılında minaresi kısaltılıp çan kulesine dönüştürülmüş ve kiliseye çevrilmiş. Önüne de Hıristiyan mozaikleri eklenmiş.

Burayı geçtikten hemen sonra sağa doğru döndüğünüzde Panagia yolculuğunuz başlıyor. Yol boyunca Osmanlı dönemi mimarisini en güzel örneklerini görü-yorsunuz.Yol boyunca tüm yapılar gerçekten göz ziyafeti sunsa da bazı yapıların doğal olarak tarihsel değeri çok daha yüksektir. Bunlardan en önemlisi de İmaret. 18 kubbeli tipik bir Osmanlı yapısı olan İmaret içerisinde 2 medrese, 2 mescit ve bir İmaret yani düşkünler evinin olduğu bir komplekstir. Osmanlı zamanında Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından medrese ve aşevi olarak kullanılan İmaret Mısır Hükümeti tarafından alınmış ve şuan İzmir kökenli ünlü bir tütün tüccarı işadamı olan Anna Misirlian tarafından işletilen oldukça lüks bir oteldir. Her bir kurşun kubbesinin altında, ayrı ebatlarda 26 adet değişik odası ile bugun Yunanistan'ın bile en iyi otelleri arasında gösterilmektedir. İmaret'in içini gezmenize pek izin verilmiyor. O yüzden dışarıdan bakıp birkaç fotoğraf çektikten sonra Panagia'daki yolculuğumuza devam ediyoruz.Yukarı doğru çıktıkça hem buradaki evlerin hem de tepeye konuşlanmış güzel kafelerin manzarası kıskançlık duygularınızı pekiştirebilir. Tepeye ulaştığınızda sizi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın evi, büstü ve bir kilise karşılıyor. Kavala'da doğmuş olan bir zamanlar Osmanlı’nın Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Paşa, şehirde büstü dikilecek kadar seviliyor. Bunun başlıca nedeni ise Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başkaldırıp kendi hanedanını kurması. Aynı İmaret'de olduğu gibi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın evi de Mısır'ın malıdır.

Kavala Kalesi

 

Panagia'daki yolculuk tepeye çıkmakla bitmiyor. Kavalalı'nın evinden tarihi şehrin içinde kaleye doğru yolculuğa devam ediyoruz. Derken karşımıza Halil Bey Camii çıkıyor. Burası da ibadete ve kullanıma kapatılmış durumda.Bu evler de Kale'nin komşuları. Bunları da aştıktan sonra kaleye ulaşıyorsunuz. Kale ziyareti ücretli ancak çok cuzi bir ücret karşılığında Kavala'yı en tepeden görme imkanınız oluyor.Ancak tepeye çıkarken çok dar geçitlerden geçmeniz gerekiyor Klostrofobisi olanları ürkütebilir. Çok uzun geçitler olmadığı için denemeye değer. Güzel manzara fotoğrafları için bu dar sokaklardan çıkmanız gerekiyor. Kale surlarında gezinip farklı açılardan Kavala'yı görme imkanınız oluyor.

 

Yeni Şehir

 

Kavala'da Eski Şehri gezdikten sonra Yeni Şehir'de sahilde biraz gezip, denize bu sefer çok daha yakından bakabilirsiniz. Ayrıca gece vakti bu sahilde her yer kafelerle doluyor. Tüm Kavala sahile iniyor.Yazın sıcak ve yorucu günlerini bu kafelerde yudumlayacağınız soğuk içeceklerinizle şenlendirebilirsiniz.

 

Kavala Plajları

 

Haziran  sonunda iş seyahatim dolayısı ile gittiğim  Kavala'nın plajlarını test etme imkanım olmadı. Ancak sizler yaza doğru gidecek olursanız, şehir içindeki plajlardan çok Kalamitsa, Amolfi ve Keramoti plajlarını deneyebilirsiniz. Buralarda şezlong ve şemsiye ücreti alınmıyor. Onun yerine plajlardaki orada içecek tüketmeniz bekleniyor. Kolanın 3, frappe'nin 4 euro olduğu bu plajların Türkiye'nin Ege bölgesindeki plajlara görece oldukça ucuz olduklarını söylemek yanlış olmasa gerek.

 

Kavala’da nerede ne yenir?

 

Kavala'nın içerisinde de çok güzel restoranlar bulmak mümkün.  Bunlardan en önemli mekanlar; Tsardakas, Panos Zafira, Orea Mitilini, Kiprou, Limonitis Bougatsa, Psarotaverna Nikiforos Kavala'da Rum mutfağının içine Anadolu'nun  ezgileri ile hazırlanmış bunca tatın vazgeçilmezi olan balık ve sebze yemeklerinin tadına da bakabilirsiniz. Taze salatalar, zeytin ve beyaz peynir çeşitleri de sofralarda mutlaka bulunuyor. Ayrıca birbirinden çeşitli mezeleri de balığınızın yanında tatmayı unutmayınız. Kılıç Balığı pastırması, Levrek yahni, midyeli pilav, kalamar dolası, fava ve hamsi mutlaka tatmanız gerekenler arasındadır. Yemeğinizin yanında şarap (açık şarap-hima krasi) tercih edebileceğiniz gibi, geleneksel Rum içkisi olan Ouzo'da tercih edilebilir. Tercihe göre araba ile 5 dakika mesafede Batis Restoran'a da gidilebilir. Burası açıkçası eşsiz manzarası ile yemekler vasat olsa bile sırf manzarası için gelebileceğiniz bir yer. Ancak böyle bir yerde sizi yemek anlamında da yinede iyi sürprizler bekliyor. Aslında Batis Restorant büyük bir kompleks. Üst tarafta deniz manzaralı oldukça trend bir kafe bulunuyor. Yemek yemek için ise aşağıda sahil tarafında bulunan ayrı bir bölüme geçiyorsunuz. Denize sıfır mekanda deniz ürünlerinin tadını çıkarmak için Kavala'da eşssiz bir mekan Batis.

 

Burada ayrıca patlıcan ve kabak kızartma damak çatlatacak seviyede lezzetlidir. Sadece bunları yemek için bile buraya gidebilirsiniz. Doğal olarak Kavala'da balık ve salata yemenizi öneriyorum. Biz aslında Barbun yemeyi düşünüyorduk ancak restorandaki garsonun ısrarına dayanamayıp Pisi Balığı yedik. Izgara ya da tavada isteğe göre yapabiliyorlar. Biz ızgara olarak denedik ve tercihimizden oldukça memnun kaldık.

 

Kavala'ya kadar gelmişken buradan tabi ki de Kavala kurabiyesi almadan dönmek olmaz. Bademli un kurabiyeleri özellikle çay veya kahve  ile oldukça güzel gidiyor.

 

Kavala da gece hayatatı daha çok sahil kısmında geçmektedir. Barlar daha çok liman ve Old Town bölgesinde Poulidou sokağında yoğunlaşmaktadır. Kavala'nın Periali adı verilen bölgesinde, küçük bir liman olan Sfagio'da birçok bar seçeneği bulmak mümkündür.

 

Yunanistanda önceleri küçük bir balıkçı kasabası olan Kavala, 1700'lü yıllarda dünyanın en büyük tütün ticaret limanı olmuştur. Günümüzde ise en önemli gelir kaynağı turuzimdir. Tarihi güzellikleri ve deniz tatili imkanları ile her yıl birçok turisti ağırlamaktadır. Hemen karşısında yer alan ve kısa bir feribot yolculuğu ile ulaşabileceğiniz, Thassos adası Kavala'yı ayrıca bir turizm merkezi haline getirmiştir.

 

Sakın unutmayın!

 

Yurt dışı seyahatlerinizin neredeyse tamamında olduğu gibi, Yunanistan sınır kapılarından geçişlerde de  bazı evraklar gerekiyor.(Özel verilmiş pasaportlar hariç)

 

*Öncelikle Schengen vizeniz yanınızda olmalı

*Araç kendi adımıza olmalı değilse mutlaka vekaletname almalısınız

*Yeşil sigorta en az 15 günlük yaptırmalısınız. Bunu tüm sigorta şirketleri yapıyor.

*Yeni ehliyetiniz varsa Yunanistan artık Türk ehliyetini kabul ediyor.

 

Kavala Hava Durumu

 

Kavala'ya gitmeden önce şehirde hava durumunu kontrol etmek için Accuweather'e bakabilirsiniz.

Yunanistan'da güzel, dostluk dolu günler geçirmeniz dileklerimle. Tıpkı benim gibi!

 

Umarım gelecekte de bu güzel kenti ziyaret ederiz.

 

Sevgilerle…

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin