Anadolu’nun arkeolojik alanlarının soyulması 1700’lerde başladı
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Anadolu’nun arkeolojik alanlarının soyulması 1700’lerde başladı

Facebook'ta paylaş
15/08/2019 , 23:20:55

CUMHURİYET GAZETESİNDEN BİR HABER

24 Haziran 2019 günkü Cumhuriyet Gazetesinde 14. Sayfasında çıkan haberde Teos kazılarında ilginç bir habere rastladım.

1704- 1729 yılları arasında Teos’u o yıllarda İzmir’de önemli görevlerde bulunan İngiliz Konsolosu William Sherard İle yine Hollanda Konsolosu Daniel Hoschpied ziyaret ederler.

Kimdir bu kişiler? Örneğin İzmir’e yerleşen Levantenlerin kalburüstü kişilerinden olan Madam Hoschpied,(Madam Hoschpied’ler bu evi 1668-1688 yıllarında İzmir’de Hollanda konsolosluğu yapmış Jacop van Dam’dan almışlardır.) Van Lennep, Mook ve İngiliz botanikçi W.Sherard, Crowly ve daha pek çok ünlü kişi Seydiköy’de oturduğu gibi, Madam Hoschpied Hollanda, Van Lennep Danimarka, Botanikçi William Sherard, ve Crowly ise İngiltere konsolosluğu yapmışlardır.

Hollanda Konsolosu Hoschpied Ailesine ait ev 1923 yılına kadar aile tarafından, daha sonra ailenin kahyası Muharrem Usta tarafından yakın bir tarihe kadar kullanılmıştır.

Yine botanik bahçesi şimdiki Cengizhan İlk Okulu ve arkasındaki 40 dönümlük arazi üzerine kurulmuş. Dünyanın sayılı botanik bahçeleri içinde 4. ünlü bahçe olup, 12.000 çeşit bitkinin isimlendirilmesi burada(Seydiköy) yapılmıştır.

Bu yıllarda Anadolu’nun özellikle Ege kıyı şeridi, Avrupalılar için neden bu kadar önemlidir? Yukarda Cumhuriyet gazetesinden alıntı olan haber bu konuyu aydınlatmaktadır. William Sherard yine Aydın Karacasu’daki Afrodias kentini o yıllarda sık sık ziyaret eden kişidir.

Yunanlı araştırmacı E.Kalças 1968 yılı sonlarında Seydiköy’ü ziyaret eder. Dünyanın 4. Büyük Botanik bahçesinin eski sınır duvarını saptadığı gibi Sherard’ın mülkiyetinin yaklaşık 37 dönüm kadar olduğunu da gözlemlemiştir. İçine 1968 yılında inşa edilen Cengiz Han İlköğretim okulunun da bulunduğu alanda bitkiler hariç, yalnızca birkaç kalıntı belirleyebilmiştir. 1975 yılında Kalças,  yaşlı bir zeytin ağacını bahçenin kuzeybatı ucunda, yaşlıca çam ağaçlarını da doğu ortasında tespit etmiştir. Yine güney doğudaki bir servi ve dut ağacı o yıllarda ve bahçe harap durumdadır. Batıdaki tütün tarlası ve okulda bulunan aslan heykeli ve sütunlardan yapılma dibekler, Sherard’ın yaşantısından arta kalanlardır. Genç bir arkeolog olarak o yıllarda okul bahçesinde ve civarında bu tip eski eserlere rastlamıştım.     

Bir de Madam Hoschpied ailesine ait ev kalmıştır. Ev yakın yıllarda yıkılmışsa da hiç yıkılmadan günümüze ulaşmış anıtsal kapı Kalças’ın notları arasında yerini alır. Kapı hala ayakta kalmış, korunmaktadır.

Kroki altındaki bilgiler Yunanlı araştırmacı E.Kalças’ın Seydiköy kitabından alıntıdır.

Anadolu’da arkeolojik alanların soyulması işte bu yıllarda başlamıştır. Bu yıllarda W.Sherard Aydın-Karacasu’daki Afrodias’ı ilk keşfeden yabancıdır. 1704 yılında yine İzmir civarındaki tarihi yerleşimleri tek tek gezip eski eserlerin birçoğunu yurt dışına kaçırmışlardır.

Yine Hoscpied ailesi Osmanlı’ya o yıllarda borç para veren bir bankerdir. İzmir’de pek çok mülkleri vardır. Kemeraltı girişindeki Oska Pasajı, Alsancak’ta bazı evler yanında Buca’da da köşkü bulunmakta olup aile yıllarca Hollanda konsolosu görevini yapmış, 1922 yılına kadar Seydiköy’de yaşamıştır. Aile fertlerinden Margarit-Edmondi Hoscpied adına yaklaşık 10 dönüm tapulu yerleri hala mevcuttur.

1856 yılında İzmir-Aydın tren hattı yapılacaktır. Hattın yapımı Selçuk’a gelince durur. Bahane Selçuk-Çamlık arasındaki tüneldir. İşte bu yıllarda Efes harabeleri soyulur. Selçuk’a kadar gelen tren hattıyla eserler İzmir’e limanına taşınır. Oradan da Avrupa’ya kaçırılır. Bu konu aslında uzun uzun yazılacak bir konudur. 

 

 

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin