Akhisar'dan zeytine destek çağrısı
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

Akhisar'dan zeytine destek çağrısı

Facebook'ta paylaş
Türkiye’deki 190 milyon zeytin ağacının, 14 milyonunu barındıran Akhisar, üretimin artması için destek çağrısı yaptı. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat,
22/07/2019 , 12:15:50

'KALİTELİ ZEYTİN ÜRETİYORUZ'
Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Türkiye'nin üretimden gelen gücünü en iyi şekilde yansıtacağı ürünlerden birinin zeytin olduğuna dikkat çekti. "Kaliteli Üretim-Kaliteli Ürün" hedefiyle çalıştıklarına dikkat çeken Alhat “Üreticilerimiz zeytin meyvelerini zamanında suluyor, gübreleme ve bakımlarını zamanında yapıyor. Mümkün olduğunca elle tek tek toplanan zeytinler, vakit kaybetmeden fabrikalara getirilerek sıkılıyor, yani Akhisar’da kaliteli zeytin üretiliyor” dedi.

VERİM KAYBI YAŞANDI
Alhat, zeytinde "sürdürülebilirlik" için iki temel desteğe ihtiyaç duyulduğunu, bunlardan prim desteğinin kısa süre önce hayata geçtiğini hatırlattı. İkinci desteğin ise yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi olduğunu söyleyen Alhat “Sofralık zeytine yapılan prim desteğine eğer KDV’nin yüzde 8'den yüzde bire indirilmesi de eklenirse işte o zaman tüketim katlanarak artar” dedi.

FEDAKAR ÜRETİCİ
Artan tüketimin, üreticiyi sevindireceğine işaret eden Alhat “Üreticiler kriz döneminde, zeytin ve zeytinyağının raflardaki fiyatını artırmayarak ülkeyi destekledi ancak ayakta kalma mücadelesi verdi. Arazi masraflarını çıkartamadık, durum böyle olunca verim kaybı yaşandı. Bu çarkın dönebilmesi için bakanlıktan, tüketiciye herkes elini taşın altına koymalı” dedi.

ÇOCUKLAR ZEYTİNLE BÜYÜSÜN
Alhat, Türkiye’de zeytinin daha fazla sevdirilebilir hale getirilmesi için, herkesi zeytin fidanı dikmeye davet ederek “Zeytin ekilebilecek alanlarda zeytin, narenciye ekilebilecek alanlarda narenciye ekilmeli. Zeytin ağacı da palmiye gibi oksijen kalitesi çok yüksek olan ve yaprak dökmeyen bir ağaç. Yazlıklarımızın bahçesine palmiye değil zeytin ağacı ekelim. Çocuklarımız milli ürünümüz zeytinle büyüsünler” dedi.

BAKANLIĞA DESTEK ŞART
Daha çok tüketiciye ulaşmak için son 10 yılda ağaç sayısını iki katına çıkardıklarını belirten Alhat “Ancak ağaç sayısı artınca ekonomik sorunlar nedeniyle kâr oranımız düştü. Acil destek şart. Türkiye’nin 878 milyarlık bütçesinin yalnızca 30 milyarlık kısmı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ayrılıyor. Önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin artması gerekiyor ki bakanlık da çiftçiyi destekleyebilsin” dedi.

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin