 “KENDİ ELEKTRİĞİMİZİ ÜRETMENİN ZAMANI ÇOKTAN GELDİ”
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

 “KENDİ ELEKTRİĞİMİZİ ÜRETMENİN ZAMANI ÇOKTAN GELDİ”

Facebook'ta paylaş
1 Temmuz 2019 tarihinden geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15 oranında zam yapılması iş dünyasında tepkiyle karşılandı.
01/07/2019 , 10:24:46

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, yapılan zammın imalat sanayisinde faaliyet gösteren binlerce işletmenin belinin daha da bükülmesi anlamına geldiğini belirtti.

İşletmelerin temel girdisi olan enerji maliyetlerinin sürekli artmasının, kişi ve kuruluşların kendi enerjilerini üretmelerinin önemini gösterdiğini söyleyen Vatansever, “Gerçek ve tüzel kişiler kendi elektriklerini üretip yerinde tüketerek hem kamunun zamlarından çok daha az etkilenir hem de ülkenin kaynak çeşitliliğine katkı sağlayabilirler.  Bu konuda iyi uygulama örnekleri ve başarılı modeller Avrupa’da duruyor. Ancak hâlâ bu konuda bir arpa boyu yol alabilmiş değiliz” dedi.

Bütçe açığında yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114 arttığına dikkat çeken Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yerel seçimler öncesinde bütçe disiplininin elden bırakılması, ekonomideki daralma, vergi gelirlerinin azalması gibi faktörler, ekonomi yönetiminin kamu açıklarını zamla kapatmaya zorluyor. Ancak tüm bunlar iş dünyasının sebep olduğu ya da sorumluluğunda bulunan konular değil. Adeta para yutma makinesine dönen devletin iki yakasının bir araya gelmesi için tasarruf önlemlerinin sözde değil özde uygulanması ve tasarrufta önceliğin kamu yönetiminde olmasını beklemek hakkımız.” 

 

// DOĞALGAZA %6.5 ZAM

 

Elektrik zammının ardından, iş dünyasının bir başka temel girdisi olan doğalgaza da yüzde 6,5 zam geldiğinin altını çizen ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye’nin yüzde 97 oranında ithalata bağımlı doğalgazdan elektrik üretiminin süratle azaltılması gerektiğini kaydetti. Mevsimsel değişiklikler göstermekle birlikte, elektrik üretiminin kabaca üçte birinin doğalgazdan sağlandığını anımsatan Vatansever, şöyle devam etti:

“Bu oranın hızla yüzde 20 seviyesinin altına çekilmesi, yerli ve yenilenebilir enerji kaymaklarına daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Bugün yenilenebilir enerjide potansiyelimizin ancak yüzde 15’ini kullanabiliyoruz. 2023 hedeflerimizde, toplam kurulu gücümüzün en az yüzde 30’unu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak vardı. Bugün çok gerisinde olduğumuz bu hedeflere ancak 2030 yılında ulaşma şansımız var. İthal kaynaklara olan bağımlılığın ne kadar büyük risk taşıdığı, kriz dönemlerinde daha iyi anlaşılıyor.”

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
25/03/2024 , 12:37:57
SİYASET
25/03/2024 , 12:27:09
SİYASET
25/03/2024 , 11:44:19
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin