Girit'ten Tire'ye Lezzet ve Kültür Festivali’ne yine ilgi büyüktü
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Girit'ten Tire'ye Lezzet ve Kültür Festivali’ne yine ilgi büyüktü

Facebook'ta paylaş
Uluslararası Girit'ten Tire'ye Lezzet ve Kültür Festivali altıncı yılında yine büyük ilgi gördü. Tire’nin Turgutlu köyünde gelenekselleşen festivalde Tolga Çandar, dinleyenleri büyüledi
17/06/2019 , 12:11:18

Tire'nin Turgutlu köyünde bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Uluslararası Girit'ten Tire'ye Lezzet ve Kültür Festivali yine büyük ilgi gördü. Müzikten halk dansları gruplarına etkinliklerle dolu dolu geçen festivalde, Tolga Çandar söylediği türkülerle dinleyenleri büyüledi. Tire Giritliler Derneği’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tire Belediyesi, Turgutlu Mahalle Muhtarlığı ile düzenlediği festivalde bu yıl da başta Turgutlu köyüne yerleşmiş Giritlilerin ikinci, üçüncü ve dördüncü kuşak torunları olmak üzere çok sayıda kişi bir araya geldi. Festivalin açılış konuşmasını yapan Tire Giritliler Derneği Başkanı Serhan Aydın, festivalin hazırlanmasında Tire Belediyesi’nin çok büyük emekleri olduğunu belirtti. Serhan Aydın, festivalde Adana’dan Antalya’ya Ayvalık’a kadar Giritliler Derneği temsilcileri, üyelerinin olduğuna da dikkat çekerek, “Festivalimize katılan, emek veren herkese teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun” dedi. Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “Güzel şehrimize bu güzel festivali kazandırdıkları için Tire Giritliler Derneği’ne başkanımız Sayın Serhan Aydın şahsında, Turgutlu köyümüze ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Şehir dışından katılım gösteren tüm misafirlerimize hoş geldiniz, diyoruz. Her zaman bu güzel ilçeye, Turgutlu köyüne onları beklediğimizi belirtmek istiyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu güzel organizasyonu Turgutlu köyünde devam ettirmek, Tire Belediyesi olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bu güzel festivallerle dedelerimizin terk-i diyar ettiği Girit’e özgü olan kültürü devam ettirmek, çocuklarımıza ve gelecek nesillere taşımak, öğretmek önemli görevlerimizden biridir. Dedelerimizin Girit’ten buraya göç etmek zorunda oldukları koşulları, hiçbir zaman unutmamamız gerektiğini, bu şartların da çocuklarımıza aktarılması gerektiğini düşünüyorum. Zorunlu göç hadisesinde yaşadığımız acı olayları, çocuklarımız da bilsinler ki, hayatlarında bunlardan ders çıkarsınlar.”

 

ÇANDAR’DAN TÜRKÜLER

    6. Uluslararası Girit'ten Tire'ye Lezzet ve Kültür Festivali kapsamında bu yıl da yöresel ürünler pazarı kuruldu, yemek yarışması düzenlendi. 18 yaş üstü yarışmacılar meşhur Girit kurabiyesi “kaliçunya”nın yanı sıra “kalburabastı” kategorisinde yarıştı. 18 yaş altı çocuklar da “ninemin tarifi” başlığı altında “trivirya” adlı susamlı üzümlü tarçınlı Girit kurabiyesiyle yarıştı. Aşçılar Derneği üyeleri jüri üyesi oldu.

    Birçok halk oyunları ve müzik grubu sahne aldı. Tire’yi, O Ses Türkiye Yarışması’nda temsil eden Celal Geçkin, pop rock müziğinde Asrın ve de geleneksel halk müziği, özellikle Ege türkülerinin güçlü yorumcusu  Tolga Çandar festivale renk kattı. Tire Belediyesi Tire Kent Müzesi tarafından festival alanında açılan Nermin Öztuş, Uğur Öztuş, Aynur Öztuş kardeşlere ait 1901 yılında Girit’ten göç eden atalarından kalma eserlerden oluşan Geçmişten Günümüze Girit Sergisi ilgi gördü. İlgi gören bir diğer önemli sergi de Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi’nin Mert Rüstem Koleksiyonu’na ait eşsiz fotoğraf sergisi oldu.

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
21/04/2024 , 16:19:04
GAZİEMİR
21/04/2024 , 15:51:55
SPOR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin