Chios' a her gittiğimizde “Komşu hoş geldin” diye duyarız.
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Chios' a her gittiğimizde “Komşu hoş geldin” diye duyarız.

Facebook'ta paylaş
11/05/2019 , 23:59:53

Kurumsal mobilizasyon ve kitlesel göçler, geçirgen yapıdaki sınırlarımız ve enformasyon teknolojilerindeki hızlı gelişmeler ışığında, dünyalar bütünleşmiş gibi görünmektedir.

Bu geçirgen seyahatlerimiz kültürlerimizde çeşitli değişikliklere sebebiyet vermiştir. Bu değişim kilit noktalardaki mutfakları da etkilediği görülmektedir.

Bu seyahatlerimizde uzaktan-yakına damak tadımızı ararız. Bazen uzaklarda bir baharat kokusu bizi eve taşırken bazen de bir renk bir doku bizi uzak diyarlardaki hayallerimize sürükler.

Bu bağlantılar bizi en çok da komşularımızla etkileşimimizi gösterir.

Yunanistan'ın Türkiye'ye en yakın adalarından bir tanesi olan Sakız Adası, namı diğer “Chios” Ege Denizi'nde, Çeşme'nin (İzmir) tam karşısında yer almaktadır.

Chios' a her gittiğimizde “Komşu hoş geldin” diye duyarız.

Ara sokaklarında, özellikle yaz aylarında Türk turistlerin yoğunluğu oluşturduğu kalabalıklar arasından, kırık Türkçe konuşmalarla misafirperverliklerini dile getirmeye çalışan esnafla, neredeyse Türkçe konuşup anlaşırız.

Mezelerden “caciki” ile başlayan ada seyahatimizin sonunda hep tartışılan konu; Bir cezve kahvenin Türk mü yoksa Yunan mı olduğuna kadar bu dostluklar kırk yıl kalır!

Sakız Adasının en büyük gelir kaynağı “Damla Sakızı – Mastika” olarak bilinmekle birlikte,  turunçgiller, zeytinyağı,  yöresel içkileri Ouzo ( Rakı) ve deniz ürünleri halkın gelirini oluşturmaktadır.

Adanın doğal güzelliklerine ve tarihi geçmişine bağlı olarak turizm de hatırı sayılır bir gelir kapısıdır!

Zira bu küçücük adanın dört bir yanı farklı güzellikteki sahiller ve kumsallarla çevrilidir.

Tarih boyunca birçok uygarlığın burada hüküm sürmesinden, Sakız Adası'nda pek çok tarihi yapı ve müzede görülmeye değerdir.

Ada etrafındaki denizin mutfak kültürüne bir yansıması olarak, yemek kültürünün çeşitliliği gözlerden kaçmaz niteliktedir.

 

Ada ziyaretçilerin bu kültür içinde harmanlanmasının temel noktalarından biri de, özgün ortaçağ köylerinde ki gezintilerinde tarihe yolculuk yapmalarıdır. Ziyaretçiler Adadaki Arkeoloji Müzesi, Bizans Müzesi, Tıp Müzesi ve birçok doğal mağara oluşumlarının keyfini çıkarmaktadır.

 

Adanın kıyıları da oldukça zengin ve deniz tatili için adaya gelecekleri memnun edebilecek çeşitliliktedir.

Şehir merkezine yakın olan Ormou tou Lao ve Tagma tercih edilebilir.  Su sporlarına ilgi duyanlar Bella Vista ve Afanis Naftis'te rüzgar sörfüne kucak açabilirler. Daskalopetra Plajı'nda (Öğretmen Taş) olarak bilinen Homeros'un oturduğu taş mutlaka görülmesi gerekir. Yassons, Nagos ve Yalıskari çakıl plajları olarak da bilinmektedir. Komi Plajı ince kumu ile çocuklu ailelerin tercih ettiği keyifli sahillerindendir. Mavra Volia siyah kumu ile ünlü bir plajdır.

 

Güneydeki bereketli topraklarda kurulmuş olan köylerde, dünyanın yalnızca burada yetişen sakız ağaçları arasında 24 adet ortaçağ sakız köyü bulunmaktadır.

 

Zarif mimari unsurlarla süslenmiş olan bu ortaçağ evlerinin dış duvarları “ksista” çizik anlamına gelen geometrik şekillerle süslü olması dikkat çekmektedir.

 

Pyrgi köyü ve Mesta bu ortaçağ yerleşim yerlerinin en önemli iki merkezidir. Mesta'yı ziyaret ettiğinizde yerel şarap “Mestoutsiko” ve incir rakısı “Souma” denemeyi unutmayınız.

Sakız Adası'nda pek çok otel alternatifi bulunmaktadır. Dört yıldızlı lüks otel seçeneklerinden apart daire ve butik otellere kadar her türlü konaklama seçeneği mevcuttur.

Adanın yemek kültürü genellikle balık ve deniz ürünleri etrafında toplanmıştır.

Ana yemeğin etrafındaki Yunan mutfağının meşhur mezelerini her restoranda bulabilirsiniz.

Kalamar dolması, “Bourtheto” adıyla bilinen fırında sardalye ve adaya özgü fava! (*Buradaki favalar bizdekine oranla farklılık gösteriyor. Favada bakla yerine, sarımercimek veya bezelye-kapari karışımından yapılıyor.)

Sakız köftesi meşhur yemeklerindendir. Damla sakızlı tatlılarının tadını da başka yerde bulamaya bilirsiniz.

Adanın merkezinde ve Karfas sahilinde yoğunlaşan mekânlarda, tavernalarda Ouzeri Tzivaeri, Taverna Fabrika, Hotzas Taverna, To asteri v.b. gibi. yerlerde ouzo eşliğinde canlı müziğin ve geleneksel Yunan gecelerinin tadını çıkarabilirsiniz. Rıhtımdaki cafe, bar tarzı mekânlarda gece geç saatlere kadar denizin ve karşı sahilin sesizliğini dinleyebilirsiniz!

 

Dilim dilim yerler ve lezzetler aktarmaya çalışacağımız yazı dizilerimizin ilk rotasını komşu sahillerine çevirmeye çalıştık. Rotanız aydın olsun.

 

Vira bismillah. 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin