Eşrefpaşa
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Eşrefpaşa

Facebook'ta paylaş
İkiçeşmelik’ten başlayarak Üçyol’a, Yağhanelere, Ballıkuyu’ya kadar uzanan ; Balkan Savaşları sonrası ve Nüfus Mübadelesi ile çoğunlukla Rumeli’den gelen Giritli, Selanikli, Rodoslu ve Kırım Tatarı göçmenlerin yerleştiği ,yurt edindikleri birçok mahalleden oluşan İzmir’in en eski semtlerinden biridir Eşrefpaşa!
11/05/2021 , 14:37:33 Hit: 955

Semtin sosyolojik, kültürel, ekonomik yapısını göçmen vatandaşlarımız şekillendirmiştir. Balkanlar’dan Rumeli’den getirdikleri gelenekleri görenekleri, lezzetleri yaşam biçimlerini, giyim kuşamları burada sürdürmüşler şehre kültürel zenginlik kazandırmışlardır.

Semt adını 1895-1907 yıllar arasında İzmir Belediye Reisliği yapmış şehre büyük hizmetleri olan  Osmanlı Devlet adamı Hacı Mehmet Eşref Paşa’ dan almıştır. İkiçeşmelikten Yağhanelere kadar uzanan  caddeyi,  bugünkü Konak Doğum Hastanesi’ni, Eşref Paşa Camisi’ni, Konak Saat Kulesini inşa ettirmiştir.

Bir zamanlar; Yumurta topuklu, sivri burunlu ayakkabıları ile ezilenlerin yanında olan gariban dostu  kabadayıların harman olduğu, İzmir’in kabadayı semtidir!

İstanbul ‘a kadar ulaşan bu kabadayılık olgusu başrollerini Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre’nin paylaştığı 1966 yılı yapımı ‘Eşrefpaşalı’ adlı filme konu olmuştur. Filmde arazi mafyasına karşı direnen semtini zorbalardan korumak isteyen Eşrefpaşalı Kabadayı Kudret'in mertliği, onurlu mücadelesi anlatılır.

Bu semtin çocuğu olduğumdan çocukluk ve gençlik yıllarımda, birisi nerede oturuyorsun dediğinde de bu tarihi kabadayılık misyonu sözle de olsa yerine getirmeye çalışır biraz  kabadayı edasıyla ‘Eşşreeepaşaalıyım’ derdim.

İzmir’in ulaşımı en kolay olan, denizin her yerden görülebildiği bir tepe üzerindedir. Konak, Kemeraltı, Mezarlıkbaşı, Çankaya, Basmane, Fuar  20, 25 dakikalık yürüme mesafesindedir.  Varyant yokuşundan, Damlacık’tan, Cici Park’tan baktığınızda İzmir tüm güzelliği ile karşınızdadır, seyrine doyum  olmaz.

Çocukluk , gençlik yıllarımda hiçbir ulaşım aracına binmeden, çiğ börekleri ile meşhur Tatar Mahallesi’nden geçer Bayramyerin’den veya  Varyant yokuşundan İzmir’e bakar. Her bakışta İzmir’e tekrar aşık olur güzelliğinden gözlerimi ayıramazdım.

Tatlı tatlı esen meltem rüzgarının sarhoşluğunda Damlacık Yokuşu’na gelir; kapıları pencereleri sokağa açılan beyaz badanalı evlerin arasından, Arnavut Taşlı tertemiz sokaklardan , teneke saksılarda açan sardunyalar , yaseminler menekşeler arasından geçer; Türk futbolunun efsane futbolcusu Taçsız Kral Galatasaraylı Metin Oktay’ın futbola başladığı  Damlacıkspor Külübü’nün önünden  şimdiki  doğum hastanesinin önüne deniz kokulu mavi gözlü  Konak’ a geliverirdim.

Konak ‘tan, adım adım Kemeraltı’nı, Hisarönü’ nü, Havra Sokağı’nı , Agora ‘yı gezer, İkiçeşmelik yokuşunu ağır ağır çıkar, Antik Roma devrinden kalma yaklaşık 2000 yıllık tarihi İpek Yolu’nun taşlarına basa basa 50 yıldır aynı yerde Pazar günleri kurulan pazaryerinden Dere Sokağı’ na yakın bulunan evimize ulaşırdım.

Benim için adeta haftada bir iki sefer yaptığım bir şehir turu; tarihi, kültürel, turistlik bir gezi, seyahat gibi olurdu.

Her eski semtin köklü bir futbol kulübü vardır. Bu kulüpler aynı zamanda o semtin yaşayan tarihidir. 1923 yılında kurulan İzmirspor Türk Futbolu’na büyük katkıları olmuş nice büyük futbolcuları bağrından çıkarmış olan tarihi bir çınardır.

Eşrefpaşa, özellikle 1950 yıllardan başlayarak kerestecileri, tamircileri, kabzımalları, dolmuşcuları, büyük esnaf aileleri ile  şehrin ticaret merkezi haline gelmeye başlamış. Varyant Yolu’nun, Üçyol Caddesi’nin açılmasıyla zamanla  ekonomik  gücünü zamanla kaybetmeye başlamıştır.

O ticaret yılarından bugünlere yadigar kalan sadece  adlarıdır ‘Keresteciler Sokağı’, ‘Yağhaneler Mahallesi’ gibi.

Fener alaylarına katıldığım Bayramyeri, hastalandığımda gittiğim Yılmaz Eczanesi, top oynadığım Atilla Sahası, Kara Fatma Dağı etekleri, yazları külah külah dondurma aldığım Ali Melek Pastanesi, büfesinde 13+1 toto oynadığım Totocu Hüseyin, çiğdem çıtlayarak tahta sandalyelerde iki üç film birden seyrettiğim Şenocak, Ferah sinemaları,  her iftar vakti  pide kuyruğunda beklediğim Şişmanoğlu Fırını, gece on ikilerde çorba içmeye gittiğin Yadigar Lokantası, taş plakları ve mezeleri ile meşhur Akif Baba’nın Yeri, sipariş ayakkabıların yapıldığı Behlül Kundura, her resmi iş için kapısını çaldığımız Kako Çetin Muhtar, Nejat Pakkanlılar, devamlı alışveriş yaptığımız Bilginoğlu, öğretmenlerim İsmet Sağdıç, Nursun Böcekler, Hakan Çevik; bir zamanlar hep beraber pazara, denize, sinemaya gidilen,  perdesi açılmadığı zaman komşusunu merak eden gani gönüllü kalender insanların yaşadığı, herkesin birbirini tanıdığı ,demli sohbetlerin  yapıldığı,semalarında  güvercinlerin takla attığı, tencerelerde  otlu yemeklerin, fırınlarda böreklerin  eksik olmadığı, eskimeyen dostlukların temellerinin atıldığı, çocukluğumun gençliğimin adresidir Eşrefpaşa!

Eşrefpaşa’ da yaşayan, Eşrefpaşalı olmanın ruhunu benliklerinde taşıyan  tüm Eşrefpaşalılara selam olsun…

  

Bayram Düztaş
06/04/2019 , 19:37:19
Eşrefpaşalıyım
Eşrefpaşanın Eskilerinden Olmakla Gurur Duyuyorum
Nalan
04/04/2019 , 00:17:09
Eşrefpasa
Çok duygulandım. Harika bir yolculuğa çıkardınız beni.... çocukluğuma gittim. Teşekkür ederim. Yüreğinize sağlık. Saygılarımla. ..
Nurdan kova
30/03/2019 , 20:35:48
Esrefpasaliyim
Çok duygulandim yaşadığım, tum alışveriş yaptığım yerleri yazmışsınız.
Mustafa DENIZLI
30/03/2019 , 19:52:41
unutulanlar asla unutmazlar.
Bostancı Rafet ağbi peynirci ali ağbi aktarcı Aydoganlar yeni bany\r\nzeytin yagcılar M ali tekşal On başının meyhanesi Küçük ekspres çalgı çengi Kireçci hüsnü çizmeci Yaşar üstad fotocu Hamza Rüstem Pastırma mehmet in kahvesi daha çok var da sayfa yetmez allah hepsini nur içinde yatırsın .Namın yürüdüğü semttır EŞREFPAŞA. \r\n
Buket
30/03/2019 , 19:29:17
Harika anlatmışsın eşrefpaşalı bir babanın kızı olarak gurur duydum
halil çetin
30/03/2019 , 14:53:37
duygulandım
düğün salonunu unutmus yazar
Ayla
30/03/2019 , 10:53:12
Eşrefefpaşalıyım
Bende atilla mahallesinden tınaztepede okudum burası başka bir semtti ,cıvıl cıvıl.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
18/03/2024 , 11:13:17 Hit: 955
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47 Hit: 955
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50 Hit: 955
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00 Hit: 955
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00 Hit: 955
SİYASET
15/03/2024 , 12:31:36 Hit: 955
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin