Tanzim Satış yetmez,1580 ve 3030’a da geri dönülmeli!
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Tanzim Satış yetmez,1580 ve 3030’a da geri dönülmeli!

Facebook'ta paylaş
07/12/2020 , 11:39:53 Hit: 421

 

Tanzim Satışlar artık geri gelmez' diyenlerin kulaklarını bir kez daha çınlatalım. Pekala geri geldiğini hükümetin aldığı yeni karar ve uygulamasıyla da görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta sebze-meyve olmak üzere halkın temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde görülen astronomik fiyatlar karşısında eski ama hala geçerli bir tedbire sarıldı; Tanzim Satışlar!

Çok değil beş ay önce Yerel Haberci'nin Eylül 2018 sayısındaki köşe yazımda ifade ettiğim gibi: Gerçektende Tanzim Satışlar'ın önemi bir kez daha ortaya çıktı.

Söz konusu yazımın yayınladığı tarihten bir müddet sonrasında akşamüzeri Gaziemir Merkez Pazaryeri'nde meyve aldığım pazar tezgahındaki pazarcı beni tanıyarak “Yazınızı okudum. Keşke olsa ancak bu saatten sonra Tanzim Satışlar geri gelmez” demişti. Olurdu olmazdı ya daha fazla girmeden bende kendisine 'ihtiyaç var ise neden olmasın' diyerek cevap vermiştim.

Sözde serbest piyasa ekonomisinin geçerli olduğu ülkemizde pazarın neredeyse tüm denetim olanaklarının ortadan kaldırıldığı bir noktada, kamu üretim ve tedarik noktalarının lağv edilmesi sonrasında tamamıyla piyasadaki rekabette ortadan kaldırıldı.

Devlet tekelinin yerini özel tekeller alırken tüketici bir avuç zümrenin insafına bırakıldı. Türkiye'de uygulanan serbest piyasa ekonomisi rekabetin doğuracağı fiyat düşüşünü ve kaliteyi getirdiğini söylemek mümkün değil! Tam aksine piyasa yapıcıların kendi aralarında anlaşarak etiketlerini istedikleri gibi fahiş fiyatlara çıkarabilmelerinin önünü açtı !

Kontrol edilemez fiyat artışlarını gıdanın yanı sıra tüm giyim ve elektronik gereksinim kalemlerinde ve telekomünikasyon hizmetlerinde fazlasıyla görmekteyiz. İletişim hizmetlerinde, elektrik vb. bir çok düzenlenen faturalarda hizmet bedeli, tesis bedeli gibi abuk sabuk gerekçelerle tüketicilerin faturalarının şişirilmesine göz yumulmaya hala devam edilmektedir.

Hizmet, tesis bedeli de ne demek?! Zannedersiniz ki uzaya Türksat uydularını onların cebinden paralarla gönderdik te, şimdi gerisin geriye bizden tahsil ediliyor! GSM şirketleri bir baz, bir hız erişim saniyesini onlarca faklı paketlerle onlarca farklı ücret bedeli belirleyerek tahsil ediyorlar. Kim neyi nasıl denetleyebiliyor da tüketicinin hakkını koruyacak(!) Devlet bile kolayını bulmuş toplam fatura bedelinden alacağı vergi harcını almaya bakıyor! Ortaya çıkan fatura kazanç haklı mı haksız mı pek ilgilenen yok. Fatura ne kadar şişirilirse tahsilatta o kadar gani!

Avrupalılar bizi kıskanıyor olmalılar hani(!) Onlarda yılda bir kere indirim varken bizdeki vitrinlerde her zaman indirim var (!) Yüzde elli, altmış, yetmiş, seksen indirim! Maliyetine satışlar hep bizde de, o halde bu enflasyon neden hep yükseklerde?!

Her şeye rağmen gelinen bu noktada tanzim satışların yeniden canlandırılmasını; Piyasalarda fahiş fiyat artışlarının önüne bir nebze olsun geçilebilmesi adına, rekabetin artarak fiyatların dengelenmesi açısından olumlu buluyorum. Siyasilerin 'yok öyleydi, yok böyleydi. Sen yaptıysan kötü, ben yaparsam iyi' gibi kayıkçı kavgasına kimsenin aldırmaması gerekir!

Tanzim Satışlar doğal olarak belediyeler eliyle yapılacaktır. Bu satış noktalarına mal tedariklerinin de üretici kooperatifleri ve üretici birlikleri eliyle yapılması da kaçınılmazdır. Bunun yanı sıra küçük bakkalların, manavların, kasapların mal tedariklerine de katkı ve destek vermek gerekir.

Tanzim Satış uygulamasına uzun yıllar aradan sonra yeniden dönülmesi bir şeyi daha bize göstermektedir: Yerel yönetimlerin en temel yasası olan; Osmanlı Devleti'nin son döneminden Türkiye Cumhuriyeti'ne kalan yerel deneyimden yola çıkarak hazırlanan 1580 sayılı Belediye Kanunu 14 Nisan 1930 yılında çıkarılmış çok önemli bir kanundur.

2008 yılına kadar yürürlükte kalan bu kanun maddeleri 89 yıl boyunca Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılanmasında adeta rehber olmuştur. Üzerinde çok az dokunuşlarla günün ihtiyaçları bu kanun ile karşılandı. 1985 yılında çıkarılan 3030 sayılı kanun ile de belediyecilikte Anakent yani Büyükşehir belediyeleri kuruldu. 1580 ile 3030 arasında bazen ortaya çıkan çelişkiler olsa da bunların giderilmesi mümkündü. Ancak bunu denenmek yerine her iki kanunda ortadan kaldırılarak 5215 ve 5216 sayılı kanunlar çıkarıldı!

1580 ve 3030 sayılı belediye kanunlarının kaldırılmasıyla birlikte de Türkiye'nin 89 yıllık deneyimi adeta ortadan kaldırılmış oldu!

Yerlerine konulan yeni kanunlardaki eksikler nedeniyle de uygulamada birçok boşluklar yarattı.

Büyükşehirlerde belde belediyeleri kapatıldı, Köylerin statülerine son verilerek her biri mahalle yapıldı. İlçe merkezden yüzlerce km ötede dağın başındaki köy birden bire mahalle oldu(!)

1580 sayılı eski belediye kanununda Tanzim Satışları açmak belediyenin görevlerinden biri iken; yeni çıkarılan kanunda buna yer verilmedi. Bu konu açıkta bırakıldı!

Şurası net ki; belediye kanunlarında yer almayan hiçbir görevi ne belediye başkanlarının nede belediye meclislerinin yerine getirmesi ne söz konusudur nede mümkündür!

Kanunda yer almayan bir hizmet ve husus gerçekleştirilmeye kalktığında bir şikayet ve soruşturma konusu olur. Bu süreç belediye başkanını, belediye meclis üyelerini görevi kötüye kullanma suçundan hapis cezalarına ve zimmet suçuna girmesi nedeniyle mal varlığına el konulmasına kadar bir hukuki süreçle baş başa bırakır!

İşte bu yüzdendir ki Tanzim Satışlar açılmasını görev addeden ve yetkilendiren 1580/3030 sayılı kanunlar yeniden yürürlüğe girmesini sağlamak gerekir.

Tüketicinin hakkını gözetmek, üreticinin kazanmasın sağlamak ve piyasada rekabeti canlı tutmak adına Tanzim Satışları kurmak yeniden belediye yönetimlerinin asli görevlerinden biri olmalıdır.

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
18/03/2024 , 11:13:17 Hit: 421
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47 Hit: 421
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50 Hit: 421
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00 Hit: 421
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00 Hit: 421
SİYASET
15/03/2024 , 12:31:36 Hit: 421
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin