Bu dünyadan bir Kaya Tuncer geçti!
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

Bu dünyadan bir Kaya Tuncer geçti!

Facebook'ta paylaş
01/02/2019 , 20:49:36

Gaziemir ve Esbaş

Kısa adı ESBAŞ olan Ege Serbest Bölgesi Kurucusu ve İşleticisiAnonim Şirketi’nin kent ve ülke ekonomisine kattığı değerlerinden söz etmeden önce kurulduğu Gaziemir’i kısaca değinmek yararlı olacaktır.

 

Osmanlı Devleti’nin sonlarına doğru İzmir’in bin 800 haneli Seydiköy nahiyesinde bir belediye bulunmaması nedeniyle; halkın ekmek, et gibi zaruri ihtiyaçlarını satan bayiler tarafından zarara uğratılması; Temizlik ve aydınlatma hizmetlerindeki aksamalar nedeniyle Buca ve Karşıyaka köylerinde olduğu üzere İzmir Belediyesi bünyesinde şube oluşturulması dönemin içişleri bakanlığınca kanun teklifi edilir. Söz konusu kanun teklifi dönemin padişahı Sultan II.Abdülhamit tarafından 18 Haziran 1904 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girer.

 

Osmanlı Devleti’nin yıkılışı ve Milli Kurtuluş Mücadelesi’nin ardından 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile birlikte Seydiköy belediyelik olur.

1960’a kadar Seydiköy 1960’lı yıllarda yapılan isim değişikliği ile Gaziemir adını alan kasaba belediyesi statüsü 1980 askeri darbesi sonrası hükmü varlığı son bulur. 1992 yılında Süleyman Demirel’in başbakanlığı sırasında verilen bir kanun teklifi ile İlçe statüsü verilen Gaziemir yapılan ara seçimlerle birlikte İlçe Belediyesi tüzel kişiliğinde yeniden kurulur. 1992’de açılan ilçe belediyesinin ilk kurucu başkanı ise İsmet Kılıç olur. 1980 askeri darbesi öncesinde 1973 yılı seçimleriyle birlikte üst üste iki dönem seçimi kazanmış bir belediye başkanı olarak Gaziemir’in siyasi tarihinde farklı bir yeri bulunmaktadır. 1999 seçimleriyle bir kez daha belediye başkanı seçilen İsmet Kılıç 19 Aralık 2013 yılında 68 yaşında vefat etti. Kılıç’tan sonra 1994-1999 ile 2004-2009 yılları arasında Adnan Yüksel Gaziemir Belediye Başkanı seçilerek görev yaptı. Adnan Yüksel’in ardından 2009 ve 2014 dönemlerinde seçilen Halil İbrahim Şenol Gaziemir Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır.

 

ESBAŞ’ın kuruluşu…

1989 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın başkanlığındaki Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmasına izin verilen Ege Serbest Bölgesi’nin kuruluşu Kaya Tuncer ve arkadaşları tarafından o tarihlerde Konak Belediyesi yetki alanındaki Gaziemir Şubesi sınırlarında gerçekleşti.

Gaziemir’de o tarihlerdeki nüfusu 40 bindi.

 

Kaya Tuncer’in Kurucu Başkan olarak görev yaptığı Ege Serbest Bölgesi Kurucusu ve İşleticisi Anonim Şirketi (ESBAŞ) kurulduğu günden bugüne geçen 29 yılda başta Gaziemir ve İzmir olmak üzere Türkiye Ekonomisi’nin gelişmesinde büyük rol oynadı.

 

ESBAŞ’ın yarattığı ekonomik katma değer bugün 150 bin nüfusu bünyesinde barındıran Gaziemir’in ekonomik ve sosyal yönde büyümesine de olumlu katkı yaptı.

 

7 Ocak 2012 yılında vefat eden ESBAŞ Kurucusu Kaya Tuncer’de Gaziemir’in gelişimine olumlu katkı veren bir kişilik olarak ilçe tarihindeki saygın yerini aldı.

 

ESBAŞ bugün Haziran 2018 verilerine göre 2 milyon 200 bin metrekarelik üretim alanında 178 firmada 21 bin kişi İzmir ve Türkiye Ekonomisi’ne 73 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip!

 

Dr.Faruk Güler’in CEO’luğunda gelişmesini sürdüren ESBAŞ, kurucusu Kaya Tuncer’in ortaya koyduğu hedefler doğrultusunda O’nun hayallerini gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

 

ESBAŞ ekonomi faaliyetlerin yanı sıra bünyesindeki Uzay Kampı Türkiye aracılığıyla Türkiye’nin uzay araştırmalarındaki eğitim faaliyetlerine katkı veriyor.

ESBAŞ faaliyetini sürdüğü Gaziemir sınırları içerisinde sosyal sorumluluk projelerine de önemli katkı sağlıyor.

Gaziemir’de geçmiş dönemlerde Kapalı Spor Salonu ve Kadın Danışma Merkezi gibi fiziki yapıların oluşmasına katkı veren ESBAŞ son olarak Beyazevler’deki Sağlık Köyü Projesi’nin yaşama geçirilmesine önemli destek verdi.

 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un ilçede, belediye bünyesinde verilen sağlık hizmetlerinin bir araya toplanması ve bunun yanı sıra özel bakıma muhtaç hastalar ve ailelerine yardımcı olacak Sağlık Köyü Projesi, Gaziemir Belediyesi ve ESBAŞ arasında imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirildi.

 

ESBAŞ ve Kaya Tuncer

ESBAŞ, bölgede yarattığı istihdam ve ekonomik faaliyetlerle birlikte gerek eğitim, gerekse sağlık ve spor alanında katkılarıyla Gaziemir’in dünyaya açılan çok önemli bir markası oldu.

 

Bugün gelinen noktada Kaya Tuncer’in ESBAŞ’ın yaratılmasında ve elde ettiği başarılarda emeği gerçekten de büyük!

 

1937 yılında doğan Kaya Tuncer, 1956 yılında Galatasaray Lisesi’nde lise eğitimi aldı. Yüksek öğrenim içi ABD’ye giden Kaya Tuncer 1962 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde (Berkeley’de) İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.  Genç bir beyin olarak dikkat çekmeye başlayan Tuncer 1967 yılında Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde Ticaret masterı yaptı. Ardından iki yıllık doktora çalışmasını tamamlayan Kaya Tuncer USC’de Öğretim Üyesi olarak ta görev yaptı.

 

Kaya Tuncer’in aldığı başarı ödülleri

Mesleki yaşamında da bir çok başarıyı elde eden Kaya Tuncer uluslar arası alanda bir çok ödüle layık görüldü.

* Kaya Tuncer’e, 1967 ABD Çelik Enstitüsünün en başarılı projesi ödülü;

* 1990 Kaliforniya Santa Ana Üniversitesi Mezunları Başarı Ödülü;

* 1999 Türk Milli Prodüktivite Merkezi “Yılın İşadamı” ödülü;

* 2002 Türk-Amerikan Bilimadamları Derneği, “Türkiye’de Eğitimi Geliştirmek” ödülü;

* 2002 Türk-Amerikan İşadamları Derneği “Yılın Önde Gelen İşadamı” ödülü;

* 2003  Türkiye’de çekilen bir belgesel filme yaptığı katkılardan dolayı Amerikan Türk Konseyi tarafından verilen “Özel Ödül”;

* Güney Kaliforniya Türk Amerikan Derneği tarafından verilen “2003 Yılı Türk-Amerikan İşadamı” ödülü;

* Ulusal Etnik Örgüt Koalisyonu Vakfı (NECO) tarafından 2004 yılı Ellis Adası Şeref Madalyası ödülü. Kaya Tuncer, 8.000 kişinin aday gösterildiği ve sadece 130 kişinin aldığı Şeref Madalyasına layık görülen ilk Türk olarak tarihe geçti;

* 2004 Ulusal Uzay Kampı Haftası nedeniyle İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu tarafından verilen Teşekkür Belgesi;

* Financial Times grubu dergilerinden FDI tarafından 2005 yılı Bölgesel Onur Ödülü;

* Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanlığına bağlı olarak çalışmakta olan “China International Institute of Multinational Corporation” Kurulunca, Çinli firmaların yatırım yapabilecekleri dünyadaki en iyi 7 endüstri bölgesinden biri seçilen Ege Serbest Bölgesinin ödülü 2007 yılında Kaya Tuncer’e verilmiştir;

* Gaziemir İlçesine yapmış olduğu katkılardan dolayı (dönemin) Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından 2007 yılında verilen hayırsever vatandaş ödülü.

* İzmir’e yapmış olduğu katkılardan dolayı İzmir Ticaret Odası tarafından 2007 yılı onur ödülü;

* Amerikan Şirketler Derneği tarafından Türk ve Amerikalı firmalara yapmış olduğu katkılardan dolayı 2009 yılında verilen onur ödülü;

* ABD’deki en eski derneklerden biri olan Amerikan-Türk Cemiyeti – ATS’ye Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçildi;

* İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından Dayanışma Şövalyesi nişanı verildi.

46 yıllık eşi Mary Mills Tuncer’den iki kızı olan, iki kız torun sahibi iken 7 Ocak 2012 yılında 75 yaşında iken ABD’de vefat eden Kaya Tuncer ölümünün 8 yılında bir kez daha saygı ve rahmetle anılıyor.

----------

“Aktif, üretken iyi bir insandı”

ESBAŞ’ın kurcusu Kaya Tuncer’in üretken kişiliğiyle öne çıktığını ifade eden Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Taşkın merhum için şu ifadeleri kullandı. “Kaya Bey gerçektende çok aktif, üretken bir iş insanıydı. İyiliksever biriydi. Bugün ESBAŞ’ın bu noktalara gelmesinde O’nun lider kişiliğinin çok büyük katkısı var. Ege Serbest Bölgesi’nin kuruluşu sırasında o tarihlerde çoğu kişi karşı olsa da dönemin Anavatan Partisi’nde siyasi olarak aktif konumda biri olarak serbest bölgenin kuruluşuna destek vermiştim. Dönemin başbakan yardımcısı Kaya Erdem Gaziemir’e geldiğinde bu düşüncemi de paylaşmıştım. ESBAŞ bugün Gaziemir ve İzmir’in yanı sıra ülke ekonomimize büyük katkı vermiş bir markamızdır.”

“Kaya Tuncer çok değerli bir insandı”

Kaya Tuncer’in ESBAŞ yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı zamanlarda kendisi de belediye başkanı olarak görev yapan Adnan Yüksel “Kaya Tuncer bey çok değerli bir insandı” dedi. Yüksel “ESBAŞ’ın Gaziemir’e katkısı yadsınamaz bir gerçek. Gerek iş istihdamı noktasında gerekse sosyal alanlarda Kaya Bey ve ESBAŞ Gaziemir’e destek vermiştir. Yardımcı olmuştur. Gaziemirspor’a ilk forma reklamı sponsorluğunu o yapmıştır. Daha sonra benim ikinci dönem belediye başkanlığı dönemimde bugün halen kullanılmakta olan Kadın Danışma Merkezi’nin yapımını gerçekleştirmiştir. Gaziemir AKM’nin yapımında destekleri vardır. İsmet Kılıç’ın belediye başkanlığı döneminde ESBAŞ Kapalı Spor Salonu’nu yaparak Gaziemirlilerin hizmetine sunulmasını sağlamıştır. Allah rahmet eylesin”

“Başarılı bir insandı”

Kaya Tuncer’in Gaziemir ve İzmir başta olmak üzere Türkiye ekonomisine katkılarının büyük olduğunu söyleyen Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol “İş dünyasında olduğu kadar gerek eğitim gerekse sosyal sorumluluk alanlarında gerçekleştirdiği projelerle başarılı bir insandı. Gaziemir Belediyesi olarak O’nun kurmuş olduğu ESBAŞ ile güçlü bir iletişim ve işbirliğini içerisindeyiz” dedi.

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin