Ankara izlenimleri...Gaziemir özelinde yerel seçimler
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Ankara izlenimleri...Gaziemir özelinde yerel seçimler

Facebook'ta paylaş
Geçtiğimiz günlerde SGDD’nin konuğu olarak Başkent Ankara’daydım.
02/11/2018 , 13:51:22

Malum ülkemizde başta canlarını kurtarmak için ülkesinden iç savaştan kaçmak zorunda kalan Suriyeliler’in başını çektiği geçici sığınmacılar ile ilgili bir toplantıydı. Bir seri halinde Türkiye’nin birçok ilinde, ilçesinde yayınlanan yerel gazete ve dergilerin temsilcileri bir araya geldiği bir platformdu. İlk hafta İzmirli gazetecilerin çoğunlukta olduğu aralarında Mersin, Hatay, Adana, Manisa ve Diyarbakır’dan bir çok yerel medya kısa adı SGDD olan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde toplandık. 3 gün boyunca gerçekleştirilen toplantılarda sığınmacıların ülkemizdeki konumu ve yapılanlar, Avrupa Birliği ve kısa adı UNHCR olan Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği temsilcileri de katılarak yapılanları anlattı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Uluslar arası İşbirliği Sorumlusu Pierre-Yves Bellot topluluğun ülkemizdeki sığınmacılara yönelik yardımlarını rakamsal ifadelerle ortaya koyarken bazı sorularımız karşısında terlese de önceden hazırlandığı belli olan profesyonel cevaplarla durumu idare etti! Yerel Haberci olarak yönelttiğim soruda bunlardan biriydi. Tam bir yanıt alamayacağımı bildiğim halde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı sıfatıyla toplantıya katılan eski TRT genel müdürlerinden sayın Mehmet Akarca önünde nasıl bir cevap oluşturacağını merak ettim. AB’nin Türkiye Delegasyonu Sorumlusu olarak yaptığı sunumda Sağlık yardımları kapsamında harcanması öngörülen 600 milyon euro’luk kaynağın 300 milyon euro’su doğrudan hibe olduğunu ifade etmişti. Bir de bunun yanı sıra Eğitim alanında 1 milyar euro’luk kaynak kullanımının 400 milyon’u doğrudan hibe, 400 milyon euro’luk bölümü de ilave fon olarak karşılandığı bilgisini paylaşmıştı. AB temsilcisine sorum gayet basit ve yalın iken alacağım cevap evet yada hayır olabilecek iken O ise sorumu dolaylı yollardan cevaplar verirken bir yerde sorumun cevabının evet olduğu yorumunu güçlendirdi. Mister Bellot’a “Sunumunuzda sağlık ve eğitim gibi konularda ifade edilen rakamlardan bir bölümünün hibe ve ilave fondan kaynaklı olduğunu ifade ettiniz. Kalan kısımları bize kredi vererek mi oluşturacaksınız? Böyle ise ABD ve AB’nin yanlış politikaları sonucu oluşan Suriye krizinde Türk Halkı yeterince insani ve maddi yönden fedakarlık üstlendi. Şimdi tüm bunlara rağmen Türk Halkı’nın iyilik yapmak adına borçlandırılıyor olması acımasızlık değil mi?” diye sordum. O ise rakamların henüz netlik kazanmadığını sığınmacılar ile ilgili 60 milyar euro olarak öngörülen kaynağın 6 milyarlık bölümünün harcandığını söylemekle yetindi. Bunun yanı sıra Türkiye’ye hibe destek konusunda dünyanın diğer çatışmalı bölgelerinde uygulanan desteklerle orantılı olduğunu ifade ederken AB’nin bugüne kadar olmadığı ölçüde Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye’nin yanında olduğunu söyledi. Bir başka deyişle Türkiye kaynaklarını insani olarak kullanırken AB ülkemizin yetmediği durumlarda bize kredi açtığını bir yerde kabul etti. Anlayacağınız bu durumlar için bile ülkemizin borç yüküne yeni borçlar ekleniyor.

 

Hazır Ankara’ya gitmiş iken önemli yerleri ziyaret etmeden olmazdı! İnanın bu yerler arasında parti genel merkezlerinin hiç biri yoktu. Yerel seçim süreci öncesi hınca hınç dolu parti merkezleri hiçte ilgimizi çekmedi.

 

Anıtkabir’de Atamızı ziyaret, Milli Mücadele’nin verildiği Birinci ve İkinci Meclis’i gezmek bizler için daha kıymetliydi.

 

Ankara’da vatani görevimin son altı aylık bölümünü yaptığım 1986 yılından bugüne dört-beş kere gittiğim bir kent. Kışın havası gri renktedir. Sarı sıcak güneş çıktığı zamanlar kış aylarında sayılıdır. O gün geldiğinde insanlar topraktan çıkan karıncalar misali güneşten yararlanmak üzere kente yayılırlar. Gençlik Parkı, Kızılay ve çevresi daha bir canlanırdı.

 

Arkadaşlarla Ankara’da gezi noktalarına varmak için toplu ulaşımı tercih ettik. Kızılay bizim Konak gibi Başkent’in merkezi. Ancak kentin merkezinde hala minibüsler ve halk otobüsleri ile ulaşım sağlanıyor. Metroları merkezi bölgelere ve şehirler arası otobüs terminaline ulaşsa da havaalanına raylı sistemle ulaşma şansı yok. Başkent caddelerinde yaya trafik ilişkilerine gelince bir tuhaflık olduğu kesin. Ankara’da yayaların araçlara yol verdiğine daha çok şahit oldum (!) Yaya geçidi olmasına rağmen araç kullanıcıları hızını azaltmadan saatte 50 kilometre hızla gidebiliyorlar. Yaya geçitte de beklese önce hızla geçen araçlara yer vermek zorunda (!). Ankara’da insanlar gri havanın etkisine karşın hayli sıcak ve samimiler! İzmir’den geldiğimizi öğrendiklerinde size daha da samimi yaklaşıyorlar.

CHP'LİLERİN ANKARA İLGİSİ VE YEREL SEÇİMLER

Bir program çerçevesinde Ankara’ya gidenlerin dışında malum siyasilerinde şu günlerde komşu kapısı olmuş durumda!

 

Özellikle yerel seçim süreci içinde olan CHP’lilerin!

 

İzmir’den bu sebeple Ankara’ya gidip gelenler de hayli fazla. Belediye başkan adaylığı düşünenler yanlarında temas sağlayacak kişilerle birlikte partinin üst düzey isimlerle randevu ayarlayıp görüşme telaşındalar. Hiç olmaz ise sosyal medyada bir karelik fotoğraf paylaşmak için kapılarda saatelerce bekliyorlar.

 

CHP'NİN GAZİEMİR ADAY ADAYLARI

 

CHP Gaziemir’de aday adayı olmak isteyenler soluğu öncelikle genel merkezde alıyorlar. Genel merkez yöneticileri her zaman olduğu gibi ellerinde bolca bulunan ‘mavi boncuk’lardan herkese dağıtıyorlar!

 

Köşe yazımızın yayına hazırlandığı güne kadar CHP Gaziemir’de altı isim aday adayı olmak için resmi başvurularını yaptılar. Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol parti içinde aday olan diğer isimlere oranla biraz daha yeniden adaylıkta favori görünüyor. Meclis üyelerinden Abdurrahim Nursoy, eski ilçe başkanlarından Yüksel Demirsoy, eski sendikacılardan Bülent Zenginobuz ve Büyükşehir Belediyesi’nde çeşitli görevlerde bulunmuş Muzaffer Kapı aday adayı olarak dosyalarını verirken son anda bu isimlerin arasına sürpriz bir isim daha dahil oldu. Daha sonra Seydiköylüler Derneği Başkanı ve Gaziemir Gençlik Spor eski başkanı Hakan Suvari, eski il genel meclis üyelerinden Halil Arda ve İsmail Hakkı Özçelik CHP’den Gaziemir Belediye Başkan Adayı olabilmek için aday adaylığı dosyalarını İlçe Başkanı Kasım Özkan’a teslim etti. Şimdiden herkes için hayırlı olsun.

BAŞKAN İLE YEREL GÜNDEM RÖPORTAJLARI... 

Yerel seçim sürecine hızla yaklaşırken Yerel Haberci resmi internet sitesinde “Başkan ile Yerel Gündem” seri röportajlarımızı gerçekleştirdik. İlk konuğumuz partisinden Gaziemir Belediye Başkan Adayı olması beklenen Ak Parti İlçe Başkanı Nazmi Yılmaz’dı. Yılmaz’ın ardından konuğumuz yine partisinden başkan adayı olacağı öne sürülen İyi Parti İlçe Başkanı Leman Emin’di.  Her iki ilçe başkanı ve potansiyel başkan adayı olarak görülen isimlerin ardından Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ile röportaj gerçekleştirdik ve yerelhaberci.com.tr adresinde yayınladık. Yerel Haberci Dergisi’nin Ekim 2018 sayısında da bu röportajlara yer verdik. İlgiyle okunduğunu tahmin ediyorum.

 

MHP GAZİEMİR VE İYİ PARTİ'DE YAŞANANLAR

 

Ak Parti ve MHP genel başkanlarının yerelde ittifak yok açıklamalarının şüphesiz her iki parti açısından İzmir’de ve Gaziemir’de yerel yansımaları olacaktır.

 

MHP her yerde tek başına aday çıkaracağını ilan etmesiyle Gaziemir özelinde belediye başkan adaylığı için iki isim öne çıkıyor. Selahattin Şahin ve Köksal Koç. Biri eski diğeri halen mevcut ilçe başkanı olarak partilerine hizmet ediyor. Genel merkez Selahattin Şahin’e iki dönem milletvekilliği aday listesinde şans verse de Gaziemir Belediye Başkanlığı için aday gösterebilir. Böyle bir durumda Köksal Koç’un MHP meclis üyesi listesinde ilk sırayı alması kuvvetle muhtemel!

 

İyi Parti’de İzmir İl Başkanlığı’na MHP kökenli bir ismin atanmasına tepki gösteren 17 ilçe başkanı ve geçmişte bu ilçe başkanlarını atamış olan Yıldırım Ulupınar parti genel merkezindeki görevinden ayrılmaları İzmir’deki yerel seçimlerini etkileyecektir. İyi Parti Gaziemir özelinde aday tercihinde diğer partilerin aday tercihlerine göre değerlendirmesi güçlü bir olasılık.

 

Özetlemek gerekirse oldukça hareketli ve karmaşık bir yerel seçim sürecinin bizi beklediği aşikâr!

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin