Zeytin kültürüne Başkan Şenol özeni
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

Zeytin kültürüne Başkan Şenol özeni

Facebook'ta paylaş
10/10/2018 , 12:08:13

Sonbaharın gelmesiyle ülkemizde siyah altın olarak nitelenen zeytin hasadı başlıyor. Marmara’dan Kuzey ve Güney Ege’ye geniş ve verimli coğrafyada zeytinler toplanarak, ‘sıkılmak’ üzere yağhanelerin önünde çuvallarla sıralanıyor.

Her ne kadar zeytine değer vermede komşumuz Yunanistan ve İtalya kadar olamazsak ta, yok denecek kadar az devlet desteğini dert etme yerine atadan gelen gelenekler ile zeytin üretimine önem veren Türk Zeytinciler yeni sezona yine umutla başlıyor.

Gaziemir’in eski yerleşim adı olan Seydiköy’de geçmişte zeytin üretiminin en gözde merkezlerinden biriydi. Halk arasında “Dağlarından yağ, ovalarından bal” akan Seydiköy’de bugün Çatalkaya sırtlarında çok sınırlı kalmış asırlık zeytin ağacı bulunuyor.

Kentsel yoğunlaşma en çok zeytinleri ve balcılık faaliyetlerine ket vurmuş!

İmar adası içinde kalan bölgelerde bulunan asırlık zeytin ağaçlarının kurtarılması ancak bir başka alana taşınmak suretiyle mümkün olabiliyor.

2009’da Gaziemir Belediye Başkanı seçilen Halil İbrahim Şenol’un ilk önceliklerinden biri de son kalan asırlık zeytin ağaçlarını kurtarmak adına onlara yeni topraklara taşımak oldu.

İmar adalarında yok olmaya mahkum edilen zeytin ağaçları, son olarak Ege Serbest Bölgesi genişleme sahasında kalan asırlık zeytin ağaçları ilçede yeni oluşturulan yeşil donatı alanlarına taşıyan Başkan Şenol bunda da başarılı oldu. Şenol zeytine verdiği önemi bir yandan asırlık ağaçları kurtararak gösterirken diğer bir yandan da yeni zeytin fidanlarını ilçede toprakla buluşturarak geleceğe yeni değerler bıraktı. İlçesinde zeytin kültürünün devam etmesine katkı sunan Başkan Şenol gösterdiği özenli davranışla geniş bir kesimin takdirini kazandı.

Zeytin hasadı başlarda Gaziemir bu hasattan yararlanmaz mı?  

Uhdesinde bulundurduğu yüzlerce ağaç ve binlerce fidandan zeytinleri doğal olarak toplar elbet!

Zeytinleri toplamakla kalmaz onları sıktırarak küçük sembolik şişelere doldurtur, yurt dışından ve içinden gelen konuklara Seydiköy’ün bir kültürünü sunmasının mutluluğunu yaşar!

Kim bilir belki de zeytin konusunda Gaziemir’in diğer komşu ilçelerin birlikte hareket edebileceği ve ekonomik değeri katlayacağı yeni projelerin tetikleyici bir önderliğin başlangıcına temel bile oluşturur!  

     

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
15/04/2024 , 11:27:01
AKTÜEL
15/04/2024 , 11:21:27
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin