Gaziemir’in Kurtuluşu ilk kez kutlandı
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

Gaziemir’in Kurtuluşu ilk kez kutlandı

Facebook'ta paylaş
Türk Ordusu 10 Eylül günü Seydiköy ve çevresinde gerçekleştirdiği harekatla Yunan Askerleri’ni etkisiz hale getirerek kasabayı kurtardı. Gaziemirliler kurtuluşun 96.yılında ilk kez 10 Eylül’ü Kurtuluş Günü olarak kutladı.
16/09/2018 , 19:54:21

Türk Ordusu 9 Eylül’de İzmir’e girmesinin ardından saatler sonrasında işgalci Yunan askerleri Konak ve çevresinde etkisiz hale getirilirken şehrin güney bölgesinde işgalci unsurların varlığı devam ediyordu. Seydiköy’deki Yunan Alayı’ndan bir grup asker karşı koyma hazırlığı içindeydi. Türk Ordusu 10 Eylül günü Seydiköy ve çevresinde gerçekleştirdiği harekatla Yunan Askerleri’ni etkisiz hale getirerek kasabayı kurtardı. Gaziemirliler kurtuluşun 96.yılında ilk kez 10 Eylül’ü Kurtuluş Günü olarak kutladı.

 

Halen askeri birliklerin yer aldığı Gaziemir Ulaştırma bölgesi tarihte de Osmanlı Devleti’nin ve yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önemli askeri üslerinden biri olma özelliğine sahip!

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından imzalanan silah bırakışma antlaşmalarının ardından Osmanlı Devleti yenilgiyi kabul etmekle kalmamış ve ardından genel terhis ilan ederek tüm ordularını dağıtmıştı.

O tarihteki adıyla Seydiköy’deki (Gaziemir’deki) Osmanlı Alayı’da dağıtılan ordular arasında yer alan bir alaydı. Seydiköy’deki alayın yerine daha sonra 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden Yunan Alayı yerleşti. İşgal öncesinde Seydiköy’de yaşayan Rum ailelerin gençleri tıpkı Buca’da olduğu gibi Yunan Askerleri karşılamak için trenlerle Alsancak’a taşınmıştı.

İşgal yılları, nihayet 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar’da başlayan Başkumandanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos’ta Zaferle sonuçlanmasının hemen ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başkumandan Mustafa Kemal’in “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri!” emriyle 9 Eylül günü Türk Ordusu’nun İzmir’e girmesiyle sona ermişti.

Belkahve’den şehre giren atlı süvariler ve ardından gelen askerlerin Alsancak bölgesine geldiğinde sokak sokak süren çatışmalarda çok sayıda şehit verilirken, bir grup asker şehrin hakim tepesi Kadifekale’ye Türk Bayrağı çekiyor, daha sonra bir grup süvari eşliğinde Yüzbaşı Şerafettin Hükümet Konağı’na Türk Bayrağı çekiyordu. Saatler süren çatışmalar sonucunda şehirde hakimiyet artık Türk Ordusu’ndaydı.

Bunun yanında şehrin dış bölgelerindeki yerleşimlerde Yunan askeri varlığı devam ediyordu. Bu bölgelerden biri de Seydiköy’dü. Seydiköy’deki Yunan Alayı’nda Türk Ordusu’na karşı durmak için hazırlıklar yapılmaktaydı.

Türkiye Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarına da geçen bilgilere göre toparlanmaya çalışan Yunan birlikleri yeniden İzmir’e hakim olabilmek için harekat hazırlığındaydı. Bu durumdan haberdar olan Türk Ordusu Yunan unsurları etkisiz hale getirmek için Oğlananası bölgesindeki bulunan bir kolunu Seydiköy’e yönlendirmek suretiyle bölgeye harekat gerçekleştirdi. 10 Eylül günü öğleden sonra Seydiköy’e giren Türk askerleri kasabaya hakim olurken, Yunan askerlerinden kalanlar canını kurtarmak için Çatalkaya bölgesinden Urla’ya doğru kaçışmışlardı.

İzmir 9 Eylül’de Yunan işgalinden kurtulurken Seydiköy’ün kurtuluşu 10 Eylül’de gerçekleşti.

Bu tarihi saptamayı kamuoyu ilk kez Yerel Haberci Dergisi’nin 9 Eylül 2009 tarihindeki yayınında Ercan Çokbankir’in köşe yazısı ile öğrendi. Arkelog Çokbankir’in Tarih Notları’nda ifade edilen bilgilerin araştırılması adına dönemin Gaziemir Kaymakamı tarafından Genelkurmay düzeyinde yazışmlar gerçekleştirildi. Bilgilerin doğruluğu teyit edilmesinin ardından 10 Eylül’ün Gaziemir’in Kurtuluş Günü olduğu resmi yazışmalarda da ortaya konulmuş oldu.

ADD Gaziemir Şubesi öncülüğünde oluşturulan Gaziemir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu 10 Eylül’ün Gaziemir’in Kurtuluş Günü olarak kutlanması yolunda Gaziemir Belediye Meclisi’ne başvurması ve ardından alınan meclis kararı daha sonra ilgili yerlere iletilmek üzere Gaziemir Kaymakamlığı’na gönderildi. Kaymakamlık tarafından öneri ilgili makamlara vakit geçirilmeksizin iletilmesine karşın “resmi tören kutlaması” boyutunda bir ilerleme sağlanamadı.

Bunun üzerine konu bu kez Gaziemir Kent Konseyi’ne ADD Gaziemir Şubesi’nin önerisiyle bir kez daha gündeme getirildi. Kent Konseyi 10 Eylül’ü Gaziemir’in Kurtuluş Günü olarak kutlanmasını benimsedi.

Kurtuluşunun 96.Yılında Gaziemir ilk kez 10 Eylül’ü ilçenin Kurtuluş Günü olarak kutladı.

10 Eylül 2018 günü sabah Abdullah Arda Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Çelenk Konulması ile başlayan tören ardından Gaziemir Belediyesi Seydiköylüler Halkoyunları Ekibi’nin yöresel oyunlarını sergilemesi ve gençler arasında yapılan futbol turnuvası ile sona erdi.

10 Eylül Gaziemir’in Kurtuluş Günü törenlerine Gaziemir Belediye Başkanvekili Elif Becek, Ak Parti İlçe Başkanı Nazmi Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Kasım Özkan, MHP İlçe Başkanı Köksal Koç, İyi Parti İlçe Başkanı Leman Emin Bayındır, ADD, TEMAD Gaziemir Şube, Seydiköylüler Derneği başkan ve yöneticileri, Gaziemir Esnaf Odası, Gaziemir Kredi Kefalet Kooperatifi yöneticileri, spor kulübü dernekleri temsilcileri katıldı.

Herkesin ortak dileği gelecek 10 Eylül’de kutlamaların daha nitelikli programlar ve katlımla gerçekleşmesi gerektiğiydi!     

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
15/03/2024 , 12:31:36
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin